Za področje

    POLAGANJE PARKETA: KAKO PRIPRAVITI TLA?

    Članek je koristil že 6687+ uporabnikom
    Parket lahko polagamo tako rekoč na kakršnokoli vrsto tal. Brez težav ga lahko položimo na betonska tla, vezne plošče, lesene podkonstrukcije, že obstoječo keramiko, pluto ali gumo. Pred polaganjem parketa je potrebno preveriti, da je talna površina ravna, trdna in očiščena. V prostoru kjer polagamo parket mora biti temperatura med 15 in 25 stopinj Celzija, relativna vlažnost zraka pa med 50 in 65%.
    Strokovni članek 6687
    Polaganje parketa na podkonstrukcijo.
    Imamo kar 709 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    1. KDAJ LAHKO ZAČNEMO POLAGATI PARKET?

    Parket začnemo polagati, ko so vsa dela v prostoru že zaključena. V prostoru kjer se polaga parket ne smejo vzporedno potekati druga dela. Talna površina mora biti primerno pripravljena, ravna, očiščena in brez razpok. V kolikor se pod parketom nahaja talno gretje je potrebno pred polaganjem končne talne obloge izvesti protokol talnega ogrevanja - pregrevanje estriha v dveh ciklih.
    V kolikor se parket polaga na estrih je priporočljivo, da se estrih obrusi, kajti tako odstranimo krušljivi del estriha. Po brušenju je estrih potrebno premazati s poliuretanskim premazom, ki estrih dodatno poveže ter omogoči boljši možni oprijem parketa in podlage.

    2. KAJ POTREBUJEM ZA POLAGANJE PARKETA?

    Za polaganje parketa potrebujete meter, električno žago, distančnik in gumijasto kladivo. Med parket in estrihe je priporočljivo namestiti podlago, kot je gastropena folija, pluta ali izolacijske plošče različnih debelin. Omenjeni materiali zagotavljajo dodatno zvočno in termo izolacijo. V kolikor imate talno gretje na to opozorite prodajalca parketa in izvajalca montaže parketa. V splošnem se odsvetuje polaganje parketa na električno talno gretje.

    3. POLAGANJE PARKETA

    Montaže parketa izvajamo z dvokomponentnimi epoksi poliuretanskimi lepili ali enokomponentnimi poliuretanskimi lepili. Ko je parket položen, po površini parketa ne hodimo in je ne obremenjujemo vsaj 24 ur (reakcijski čas lepila). Ko je parket enkrat položen se v prostoru ne izvaja del, ki bi na parketu naredile mehanske poškodbe (vrtanje, razbijanje…) ali povzročile madeže (presajanje rož, barvanje…). Ko so v prostoru nameščena vrata in drugo nepremično pohištvo, položimo še zaključne letve ob zidu.

    Polaganje parketa na izolacijske plošče.
    Polaganje parketa na izolacijske plošče.


    Strokovni članek 6687
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Parketarstvo?

    Imamo kar 709 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 709 izvajalcev za področje Parketarstvo
    8.9
    7

    GRM K. d.o.o.


    8.9
    0

    BRANKO MERC S.P.


    8.9
    7

    ECO WOOD


    8.9
    6

    JAZ BOM, Aksentije Gajović s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane