Za področje

    PARKET: CENA IN VRSTE PARKETA

    Članek je koristil že 6089+ uporabnikom
    Les v domu pričara domačnost in toplino, prijazen je na prvi dotik in pogled. Odlično se prilagaja vsem stilom, materialom in okusom. Parket v osnovi delimo na klasični, industrijski, lamelni in gotovi parket. Običajno se parket polaga v surovi obliki, ko je položen pa ga obdelamo z brušenjem ali lakiranjem. Obstaja tudi že gotovi parket, ki razen polaganja ne potrebuje dodatne obdelave za uporabo.
    Strokovni članek 6089
    Klasičen parket.
    Imamo kar 710 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    1. KLASIČNI PARKET

    Med klasični parket uvrščamo masiven parket debeline od 13 do 20 mm. Njegov izgled je privlačen, uporablja se ga predvsem zaradi tradicije. V preteklosti se je klasičen parket polagalo na žeblje, danes ga lepimo. Na izbiro imamo bistveno več vrst lesa kot v preteklosti. Polaganje ni več na klasičen način, ribja kost, ampak se je s časom spremenila tudi dimenzija deščic, ki nam omogoča diagonalno ali ravno polaganje. Njegova končna obdelava je lahko lakiranje, oljenje, voskanje ali krtačenje. Klasičen parket ni primeren za talno gretje. Parketarstvo naj bi obnovo klasičnih parketnih tal izvajalo vsakih sedem let. Takšen parket zdrži ob primernem vzdrževanju kar nekaj desetletji.

    Cena za klasični parket

    Cena obdelanega in položenega klasičnega parketa se giblje okrog 42€/m2.

    2. INDUSTRIJSKI ALI KANT ALI TEHNO PARKET

    Je zelo vzdržljiv masiven in trden parket. Polagamo ga v prostore z veliko obremenitvijo (šole, vrtci, hoteli, lokali…). Njegova debelina je od 10 do 20 mm. Deščice so manjših dimenzij, kar omogoča različne načine polaganja in raznolikost vzorcev. Talno gretje pri kant parketu ni primerno, uporabimo ga lahko le v primerih, ko je položen parket do debeline 10 mm. Pohvali se lahko z zavidljivo življenjsko dobo. Kljub veliki debelini, je cena ugodna.

    Cena za industrijski parket

    Cena obdelanega in položenega industrijskega parketa se giblje okrog 35€/m2.

    3. LAMELNI PARKET

    Lamelni parket je masiven parket sestavljen iz manjših deščic. Najpogostejši je lamelni parket v obliki šahovnice. Mogoči so številni linijski vzorci polaganja. Zagotovo lahko trdimo, da je lamelni parket eden izmed najbolj ugodnih. Njegova montaža je izredno enostavna in hitra. Lamelni parket je debeline približno 8 mm, po končanem polaganju pa ga je potrebno še dokončno obdelati (brusiti, polakirati…). Zaradi svoje debeline je primeren za talno gretje. Mogoče ga je obnavljati, vendar je v primerjavi s klasičnim parketom njegova življenjska doba krajša.

    Cena za lamelni parket

    Cena obdelanega in položenega lamelnega parketa se giblje okrog 32€/m2.

    4. GOTOVI PARKET

    Gotovi parket je že lakiran in je po montaži takoj primeren za uporabo. Njegova velika prednost je enostavno in hitro polaganje. Polagamo ga lahko z lepilom ali plavajoče. Debelina gotovega parketa se giblje od 10 do 14 mm, kar pomeni, da je parket primeren tudi za talno gretje. Ob uporabi ga lahko brusimo in lakiramo. Kljub temu, da je nastanek špranj pri gotovem parketu mnogo manjši, kot pri klasičnem parketu, je njegova življenjska doba v primerjavi s klasičnim masivnim parketom mnogo krajša.

    Cena za gotovi parket

    Cena gotovega parketa se giblje okrog 35€/m2.

     

    Lamelni parket.
    Lamelni parket.


    Gotovi parket.
    Gotovi parket.


    Strokovni članek 6089
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Parketarstvo?

    Imamo kar 710 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 710 izvajalcev za področje Parketarstvo
    8.9
    1

    PARKETARSTVO Rode Miro, s.p.


    8.9
    7

    Aljoša Veligošek s.p.


    8.9
    2

    BRS PLUS trgovina in inženiring d.o.o.


    8.9
    1

    HUDELJA, podjetje za gradbeno dejavnost, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane