Za področje

    OBNOVA PARKETA: ČIŠČENJE, POLIRANJE IN BRUŠENJE PARKETA

    Članek je koristil že 10295+ uporabnikom
    Parket narejen iz masivnega lesa, za svojo dolgo življenjsko dobo, potrebuje redno vzdrževanje, primerno vlago in temperaturo v prostoru. Relativna zračna vlaga v prostoru, kjer je položen parket, naj bo med 50 in 60%. Tako dosežemo maksimalno stabilnost parketa. V kolikor je zrak v prostoru presuh ali prevlažen, nastopijo fizikalne poškodbe lesa. V prostorih kjer je kot talna obloga položen parket, moramo biti pazljivi na razlitje tekočin. Pohištvo, ki ga postavljamo na parket, moramo na stiku s parketom ustrezno zaščititi s filcem.
    Strokovni članek 10295
    Oljenje parketa.
    Imamo kar 708 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    1. KAKO ČISTIMO PARKET?

    Čiščenje parketa je enostavno s sesalcem, mehko krtačo, oljnimi krpami ali z dodobra ožeto krpo, ki smo jo pred tem prepojili s čistili za nego parketa. S čiščenjem parketa se lahko prične 30 dni po lakiranju. V kolikor smo polagali že tovarniško lakiran parket, lahko s čiščenjem pričnemo takoj.
    Rokovanje z oljenim parketom je zahtevnejše, saj moramo pri čiščenju upoštevati lastnosti olja, s katerim je parket zaščiten. Izbrati je potrebno primerno čistilo, ki se za oljena tla redči z vodo. Čistilo se na tla nanaša z ožeto krpo. Pri nakupu čistilnega sredstva za oljen parket bodite pozorni, da le to preprečuje izsuševanje olja.

    2. POLIRANJE PARKETA

    Poliranja parketa ne opravljajte vsak teden. Že res, da povrne njegov sijaj in podaljša čas pred obnovo, ampak nikakor ne nadomesti rednega čiščenja. Polirno sredstvo na les nanašamo z mehkim materialom. V kolikor se odločimo za poliranje parketa bodimo pozorni, da enakomerno spoliramo celotno talno površino. Kako pogosto poliramo tla je odvisno od njihove uporabe. Tla v sobi za goste bomo običajno redkeje polirali kot tla v dnevni sobi.

    3. BRUŠENJE PARKETA

    Pred obnovo oz. sanacijo parketa, je potrebno njegovo površino obrusiti, da postane enakomerno gladka. Običajno se talne površine brusi s strojem. Pogosteje brusimo lakiran parket, saj lahko le tako obnovimo njegov popoln lesk. Za brušenje oljenega parketa se odločimo v primeru, ko želimo popraviti mehanske poškodbe na površini. Brušenje parketa poteka dokler ne dosežemo zdravega dela masivnega lesa. Na ta način lahko popolnoma osvežimo star, vendar kvaliteten parket. Nato sledi kitanje in za tem ponovno brušenje površine v kolikor je to potrebno. V naslednjem koraku pa parket še nalakiramo ali naoljimo.

    4. LAKIRANJE PARKETA

    Lakiranje parketa poteka v več slojih. Običajno se na osnovni temeljni lak nanese še dva do tri sloje končnega laka. Lak naj bi ublažil mehanske poškodbe in zadržal klimatske spremembe, ki delujejo na parket. Vsekakor se lakiran parket na nekaj let obnavlja. Primeren čas za obnovo je, ko parket kljub primernemu in rednemu vzdrževanju nima več leska in je opazna večja obraba površine. Pred nanosom laka prostor izpraznimo, parket pobrusimo in ponovno nanašamo plasti laka od temeljnega sloja naprej.

    5. OLJENJE PARKETA

    Tudi gotovi oljen parket je potrebno ob montaži dodatno osvežiti z enim nanosom olja. V kolikor naoljimo neobdelan masiven parket, le tega predhodno obrusimo in nanj vtremo olje. Olje lahko na parket nanašamo ročno ali strojno in postopek ponovimo tolikokrat dokler ni olje absorbirano v leseno talno površino. Za sprotno vzdrževanje oljene površine, je potrebno občasno nanašati olje, da ohranjamo površino prijetno na otip.
    Oljen parket je bolj dovzeten na mehanske poškodbe, kot lakiran parket. Pozitivna lastnost oljenega parketa je zagotovo površina, ki je bolj naravno obdelana zaradi česar pride naravna lepota lesa bolj do izraza. Olje je tudi bolj zdravju prijazno od laka.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja KRTKI storitveno podjetje d.o.o.

    Kako ustrezno pripravimo podlago na polaganje parketa? Katero lepilo uporabljate za polaganje parketa?

    Pred polaganjem parketa je potrebno biti pozoren na marsikatere dejavnike. Prvo kot prvo, podlaga mora imeti izvedeno hidroizolacijo, v kolikor pa je pod estrihom položeno še talno gretje, je potrebno upoštevati še protokol za izsuševanje. Največja dovoljena vlažnost cementnega tlaka je 2%, parket pa naj vsebuje maksimalno 10% vlage. Poleg prej omenjenih zahtev, mora biti tlak raven, trden, brez razpok in očiščen. V prostoru mora biti minimalna temperatura prostora 18 stopinj, v tleh pa 15 stopinj. Za klasični parket večjih dimenzij, lam parket, končni in eksotični parket se uporablja dvokomponentno poliuretansko lepilo. V primeru lamelnega in klasičnega parketa manjših dimenzij pa se priporoča uporaba disperzijskega lepila. Pri polaganju je potrebno paziti na ustrezen razmik od sten – 1 do 1,5 cm.

    Kakšni so postopki po položitvi parketa?

    Ko je parket položen, se po njem naj ne hodi vsaj 24 ur, da ne obremenjujemo površine. V primeru, da smo uporabili dvokomponentno poliuretansko lepilo, naj parket miruje vsaj 3-5 dni, če pa smo pod parket nanesli disperzijsko lepilo, pa je čas mirovanja parketa cca. 14 dni. Prostor je v naslednjih dneh nujno potrebno zaščititi pred vdorom dodatne vlage, temperatura prostora pa se naj giblje med 15 in 25 stopinj.
    g.Zlatko, KRTKI storitveno podjetje d.o.o.

    Poliranje parketa.
    Poliranje parketa.


    Strokovni članek 10295
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Parketarstvo?

    Imamo kar 708 izvajalcev za področje Parketarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 708 izvajalcev za področje Parketarstvo
    10
    2

    Boogie Parket Gregor Medvar s.p.


    9.8
    6

    PABU Storitve d.o.o


    10
    13

    Iža, inženiring stavbnega pohištva, Miha Borko s.p.


    10
    1

    B-BOR zaključna dela v gradbeništvu d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane