Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Notranja oprema kopalnice

    Članek je koristil že 11247+ uporabnikom
    Kljub temu, da gre za enega manjših prostorov v stanovanju, mu moramo vseeno nameniti posebno pozornost. Ne glede na dimenzije prostora, velikost okna ali celo brez njega, je prav vsaka kopalnica lahko funkcionalna in sproščujoča. Kopalnico lahko uredimo v slogu majhnega wellness centra, ki pričara prav poseben ambient. Kateri so nepogrešljivi elementi notranje opreme kopalnice, kako jih razporejamo v prostoru in kakšne so njihove cene, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 11247
    notranja oprema kopalnice
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    1. NOTRANJA OPREMA IN RAZPOREDITEV V KOPALNICI

    Med obvezno opremo kopalnice sodijo umivalnik, ogledalo, omarice, wc, in tuš ali kopalna kad. Če v hiši ni dodatnega utility prostora, sta obvezni del notranje opreme kopalnice tudi pralni stroj in sušilec. V primeru namestitve pralnega stroja in sušilca v kopalnico, je potrebno nameniti nekaj dodatnega prostora za košaro z umazanim perilom.
     
    Velika večina kopalnic vsebuje tudi radiatorje ali celo bojler, posamezniki, ki si lahko privoščijo nekoliko večje prostore, pa si v sklopu kopalnic omislijo lastno savno, ležalnike in podobno. Ko končamo popis elementov kopalnice, se glede na dimenzije in razpoložljivega prostora, lotimo razporejanja posameznih elementov. Priporoča se več idejnih zasnov in kombinacij razporeditve, kjer lahko na koncu iz posamezne postavitve izluščimo prednosti in slabosti ter jih na koncu združimo. Le na tak način bomo prišli do celovite rešitve. Če je možno, upoštevamo pri razporeditvi notranje opreme položaj okna. Čeprav okno v kopalnici ne spada pod obvezno stavbno pohištvo, pa je vsekakor dobrodošlo in predstavlja dodano vrednost, ki omogoča vstop dnevne svetlobe v prostor.
     

    Umivalnik

    Prvo pravilo pri postavitvi umivalnika je to, da ga ne postavljamo takoj za vrata, saj se pogosto dogaja, da nekdo želi vstopiti v kopalnico medtem, ko si umivate zobe. Na ta način je seveda onemogočeno polno odpiranje vratnega krila in težji dostop ali nedostopnost v kopalnico. Prav tako se priporoča osvetlitev umivalnika z naravno, dnevno svetlobo, seveda v primeru, da imamo v kopalnici okno. Pravilo določa, da za umivalnikom pustimo minimalni prostor dimenzij vsaj 80 cm, če pa se za njim nahajajo nižji elementi kot so wc ali bide, pa je razmik lahko nekoliko manjši.
     

    Omarice in ogledalo

    Kopalniške omarice, police in ogledalo so nujen element pohištva, ki služi za shranjevanje in odlaganje raznih stvari kot so čistila, gobice, aparati, brisače in podobno. Omarice so lahko nameščene v sklopu umivalnikov ali posebej oz. ločeno od njega. Ogledalo se naj obvezno nahaja nad umivalnikom.
     

    WC, bide, pisoar

    WC naj ne bo osrednji motiv kopalnice, ki ga zagledamo takoj, ko vstopimo v kopalnico. Vse je odvisno od razpoložljivega prostora in instalacijskih cevi.
    Za idealno postavitev notranje opreme se smatra kopalnica, ki ima nekoliko ločen del z wc-jem, bodisi z vrati ali le predelno steno, ki ne sega nujno do stropa. Predelna stena tako lahko sega le do določene višine. Tako ima posameznik nekoliko več zasebnosti. Wc se lahko loči tudi s kopalno kadjo ali tušem. V primeru, da je v kopalnici dovolj prostora, si lahko privoščimo celo prostor znotraj prostora, kjer je wc popolnoma ločen od preostalega dela kopalnice. Popolna zasebnost je na ta način zagotovljena. Če naša prenova kopalnice zajema še bideli ali pisoar, je pomembno, da se oba elementa nahajata v neposredni bližini wc-ja.
     

    Tuš, kopalna kad

    Pri poziciji tuša ali kopalne kadi je potrebno upoštevati, da je to del kopalnice, ki mora biti nujno obložen s keramiko. V primeru, da se zaradi razpoložljivega prostora odločimo za oba elementa se priporoča, da sta oba nameščena ob isti steni, že zaradi lažje instalacije cevi in dejstva, da lahko s keramiko opremimo le eno steno. Na ta način se doseže elegantnejši videz kopalnice in zagotovi minimalna površina obložena s keramičnimi ploščicami. Posebna vrsta kopalnih kadi so kotne kadi, ki se uporabijo v veliko primerih in zavzamejo nekoliko več površine, so pa po dolžini krajše. Postavitev prostostoječe kopalne kadi pa je smiselna v primeru zadostnega prostora v kopalnici.
     

    Pralni stroj, sušilec, grelnik vode, radiator

    Če imamo v hiši dovolj prostora za ločen utility ali dnevni wc, se priporoča namestitev pralnega stroja in sušilca v tiste dele prostorov, ločeno od kopalnice. V primeru, da ni druge variante in se pralni ter sušilni stroj postavita v kopalnico, se priporoča vsaj pregrajevanje z vrati, pri čemer ne smemo pozabiti na ustrezno prezračevanje prostora. Vrata služijo med drugim tudi kot hrupna bariera. Enako velja za grelnik vode, ki se naj nahaja v omari. Radiator je v kopalnici običajno nameščen na steno, v primeru instalacije talnega ogrevanja pa je popolnoma nepotreben in predstavlja le dodaten strošek ogrevanja.
     

    Talne in stenske obloge

    Osnovna talna in stenska obloga kopalnice so keramične ploščice, ki so hidrofobne in enostavne za čistiti. Stene, kjer je keramika položena do stropa, veljajo za preteklost, zato se priporoča namestitev keramičnih ploščic na tistih delih, kjer so nujno potrebne, na ostale stenske površine pa je najbolje nanesti pralno barvo. Na ta način bo kopalnica bolj povezana z ostalimi, bolj suhimi prostori stanovanja. Stene je nujno obložiti s keramiko na mestu tuša ali kopalne kadi ter v bližini umivalnika. Na tleh se seveda priporoča celotna položitev keramičnih ploščic, je pa od vsakega posameznika odvisen stil in dizajn ploščic. Posameznik se lahko odloči za barvne mozaike, ploščice v imitaciji lesa, kamna in podobno. Izbira je ogromna.
     

    Barve, dodatki, osvetlitev

    Kopalnica seveda ni kopalnica, če ne vsebuje vseh malih detajlov in opreme, ki je še kako nujno potrebna za udobno počutje in lažje bivanje v njej. Med nepogrešljive dodatke sodijo obešalniki za brisače, že prej omenjene police, posodice za milo in zobne ščetke, police za šampon, odlagalne niše izdolbene steno tuša ali kopalne kadi in podobno. Osvetlitev kopalnice sodi vsekakor med nujni element. Sem sodijo stropne luči najrazličnejših oblik in dimenzij, svetila nad ogledalom in umivalnikom, pogosta namestitev so luči ob robu kadi, lučke v tleh in LED trakovi v senčni fugi ob steni ali na stropu.
     

    2. CENA NOTRANJE OPREME V KOPALNICI

    Umivalnik

    Za umivalnike manjših dimenzij boste odšteli približno 40€, cene umivalnikov pa lahko dosegajo vrednosti do 450€. Cena je odvisna od dimenzij, materiala, proizvajalca notranje opreme, načina instalacije umivalnika (kotni, nadpultni, stenski), barve, serije in podobnih stvari.
     

    Omarice, ogledala, kopalniški bloki

    Cena omaric iz umetnih mas se giblje okrog 25-50€, obstajajo tudi dražje izvedbe s ceno okrog 150€, odvisno od dimenzij, vrste vgrajenega stekla na omarici, vgradnje, proizvajalca in podobno.
     
    Kopalniški blok, ki poleg omaric in ogledala, zajema še umivalnik, stane med 180 in 400€, spet odvisno od dimenzij, uporabljenega materiala, vrste vgrajenega stekla, vgradnje, proizvajalca in podobno.
     

    Wc, bide, pisoar

    Cene wc školjk se gibljejo med 40 in 300€, odvisno od načina vgradnje kotlička, proizvajalca, serije, dimenzij in podobnih stvari.
     
    Za bide boste odšteli med 50 in 250€, odvisno od načina vgradnje, proizvajalca, serije, dimenzij in podobnih stvari.
     
    Cene pisoarjev se gibljejo med 200 in 500€, odvisno od načina vgradnje, proizvajalca, serije, dimenzij in podobnih stvari.
     

    Tuš, kopalna kad

    Cene tušev imajo velik razpon in se gibljejo med 80 in 600€, odvisno od dimenzij, načina vgradnje, serije, proizvajalca in podobno.
     
    Kopalne kadi imajo še večji vrednostni razpon, ki se giblje od približno 120 do 900€, odvisno od dimenzij kopalne kadi, načina vgradnje, serije, proizvajalca, dodatnih elementov (vključen masažni sistem) in podobno.
     

    Pralni stroj, sušilec

    Za pralni stroj boste v povprečju odšteli od 220 do 700€, odvisno od proizvajalca, načina polnjenja, mehanskih in tehničnih lastnosti in podobno.
     
    Cene sušilnih strojev so približno enake in se v povprečju gibljejo med 200 in 650€. Prav tako so cene odvisne od proizvajalca, načina polnjenja, mehanskih in tehničnih lastnosti ter drugih stvari.
     

    Keramične ploščice

    Cena keramičnih stenskih ploščic je približno 14€/m2. Cena je odvisna od dimenzij, debeline, različnih imitacij ploščic, serije in proizvajalca keramične opreme.
     
    Za talne keramične ploščice boste odšteli približno 12,50€/m2. Cena je odvisna od dimenzij, debeline, različnih imitacij ploščic, serije in proizvajalca keramične opreme.
     
    Strokovni članek 11247
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 544 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    9.2
    0

    Formalle d.o.o.


    9.8
    0

    ARK Arhitektura Krušec d.o.o.


    10
    0

    ID, d.o.o. Ljubljana


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane