Za področje

  Notranja oprema kopalnice

  Članek je koristil že 9206+ uporabnikom
  Kljub temu, da gre za enega manjših prostorov v stanovanju, mu moramo vseeno nameniti posebno pozornost. Ne glede na dimenzije prostora, velikost okna ali celo brez njega, je prav vsaka kopalnica lahko funkcionalna in sproščujoča. Kopalnico lahko uredimo v slogu majhnega wellness centra, ki pričara prav poseben ambient. Kateri so nepogrešljivi elementi notranje opreme kopalnice, kako jih razporejamo v prostoru in kakšne so njihove cene, si preberite v nadaljevanju.
  Strokovni članek 9206
  Ob ustrezni razporeditvi elementov je vsaka kopalnica lahko funkcionalna in sproščujoča
  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  1. NOTRANJA OPREMA IN RAZPOREDITEV V KOPALNICI
  Med obvezno opremo kopalnice sodijo umivalnik, ogledalo, omarice, wc, in tuš ali kopalna kad. Če v hiši ni dodatnega utility prostora, sta obvezni del notranje opreme kopalnice tudi pralni stroj in sušilec. V primeru namestitve pralnega stroja in sušilca v kopalnico, je potrebno nameniti nekaj dodatnega prostora za košaro z umazanim perilom.

  Velika večina kopalnic vsebuje tudi radiatorje ali celo bojler, posamezniki, ki si lahko privoščijo nekoliko večje prostore, pa si v sklopu kopalnic omislijo lastno savno, ležalnike in podobno. Ko končamo popis elementov kopalnice, se glede na dimenzije in razpoložljivega prostora, lotimo razporejanja posameznih elementov. Priporoča se več idejnih zasnov in kombinacij razporeditve, kjer lahko na koncu iz posamezne postavitve izluščimo prednosti in slabosti ter jih na koncu združimo. Le na tak način bomo prišli do celovite rešitve. Če je možno, upoštevamo pri razporeditvi notranje opreme položaj okna. Čeprav okno v kopalnici ne spada pod obvezno stavbno pohištvo, pa je vsekakor dobrodošlo in predstavlja dodano vrednost, ki omogoča vstop dnevne svetlobe v prostor.

  Umivalnik
  Prvo pravilo pri postavitvi umivalnika je to, da ga ne postavljamo takoj za vrata, saj se pogosto dogaja, da nekdo želi vstopiti v kopalnico medtem, ko si umivate zobe. Na ta način je seveda onemogočeno polno odpiranje vratnega krila in težji dostop ali nedostopnost v kopalnico. Prav tako se priporoča osvetlitev umivalnika z naravno, dnevno svetlobo, seveda v primeru, da imamo v kopalnici okno. Pravilo določa, da za umivalnikom pustimo minimalni prostor dimenzij vsaj 80 cm, če pa se za njim nahajajo nižji elementi kot so wc ali bide, pa je razmik lahko nekoliko manjši.

  Omarice in ogledalo
  Kopalniške omarice, police in ogledalo so nujen element pohištva, ki služi za shranjevanje in odlaganje raznih stvari kot so čistila, gobice, aparati, brisače in podobno. Omarice so lahko nameščene v sklopu umivalnikov ali posebej oz. ločeno od njega. Ogledalo se naj obvezno nahaja nad umivalnikom.

  WC, bide, pisoar
  WC naj ne bo osrednji motiv kopalnice, ki ga zagledamo takoj, ko vstopimo v kopalnico. Vse je odvisno od razpoložljivega prostora in instalacijskih cevi.
  Za idealno postavitev notranje opreme se smatra kopalnica, ki ima nekoliko ločen del z wc-jem, bodisi z vrati ali le predelno steno, ki ne sega nujno do stropa. Predelna stena tako lahko sega le do določene višine. Tako ima posameznik nekoliko več zasebnosti. Wc se lahko loči tudi s kopalno kadjo ali tušem. V primeru, da je v kopalnici dovolj prostora, si lahko privoščimo celo prostor znotraj prostora, kjer je wc popolnoma ločen od preostalega dela kopalnice. Popolna zasebnost je na ta način zagotovljena. Če si pri načrtovanju kopalnice omislimo še bide ali pisoar, je pomembno, da se oba elementa nahajata v neposredni bližini wc-ja.

  Tuš, kopalna kad
  Pri poziciji tuša ali kopalne kadi je potrebno upoštevati, da je to del kopalnice, ki mora biti nujno obložen s keramiko. V primeru, da se zaradi razpoložljivega prostora odločimo za oba elementa se priporoča, da sta oba nameščena ob isti steni, že zaradi lažje instalacije cevi in dejstva, da lahko s keramiko opremimo le eno steno. Na ta način se doseže elegantnejši videz kopalnice in zagotovi minimalna površina obložena s keramičnimi ploščicami. Posebna vrsta kopalnih kadi so kotne kadi, ki se uporabijo v veliko primerih in zavzamejo nekoliko več površine, so pa po dolžini krajše. Postavitev prostostoječe kopalne kadi pa je smiselna v primeru zadostnega prostora v kopalnici.

  Pralni stroj, sušilec, grelnik vode, radiator
  Če imamo v hiši dovolj prostora za ločen utility ali dnevni wc, se priporoča namestitev pralnega stroja in sušilca v tiste dele prostorov, ločeno od kopalnice. V primeru, da ni druge variante in se pralni ter sušilni stroj postavita v kopalnico, se priporoča vsaj pregrajevanje z vrati, pri čemer ne smemo pozabiti na ustrezno prezračevanje prostora. Vrata služijo med drugim tudi kot hrupna bariera. Enako velja za grelnik vode, ki se naj nahaja v omari. Radiator je v kopalnici običajno nameščen na steno, v primeru instalacije talnega ogrevanja pa je popolnoma nepotreben in predstavlja le dodaten strošek ogrevanja.

  Talne in stenske obloge
  Osnovna talna in stenska obloga kopalnice so keramične ploščice, ki so hidrofobne in enostavne za čistiti. Stene, kjer je keramika položena do stropa, veljajo za preteklost, zato se priporoča namestitev keramičnih ploščic na tistih delih, kjer so nujno potrebne, na ostale stenske površine pa je najbolje nanesti pralno barvo. Na ta način bo kopalnica bolj povezana z ostalimi, bolj suhimi prostori stanovanja. Stene je nujno obložiti s keramiko na mestu tuša ali kopalne kadi ter v bližini umivalnika. Na tleh se seveda priporoča celotna položitev keramičnih ploščic, je pa od vsakega posameznika odvisen stil in dizajn ploščic. Posameznik se lahko odloči za barvne mozaike, ploščice v imitaciji lesa, kamna in podobno. Izbira je ogromna.

  Barve, dodatki, osvetlitev
  Kopalnica seveda ni kopalnica, če ne vsebuje vseh malih detajlov in opreme, ki je še kako nujno potrebna za udobno počutje in lažje bivanje v njej. Med nepogrešljive dodatke sodijo obešalniki za brisače, že prej omenjene police, posodice za milo in zobne ščetke, police za šampon, odlagalne niše izdolbene steno tuša ali kopalne kadi in podobno. Osvetlitev kopalnice sodi vsekakor med nujni element. Sem sodijo stropne luči najrazličnejših oblik in dimenzij, svetila nad ogledalom in umivalnikom, pogosta namestitev so luči ob robu kadi, lučke v tleh in LED trakovi v senčni fugi ob steni ali na stropu.

  2. CENA NOTRANJE OPREME V KOPALNICI
  Umivalnik
  Za umivalnike manjših dimenzij boste odšteli približno 40€, cene umivalnikov pa lahko dosegajo vrednosti do 450€. Cena je odvisna od dimenzij, materiala, proizvajalca notranje opreme, načina instalacije umivalnika (kotni, nadpultni, stenski), barve, serije in podobnih stvari.

  Omarice, ogledala, kopalniški bloki
  Cena omaric iz umetnih mas se giblje okrog 25-50€, obstajajo tudi dražje izvedbe s ceno okrog 150€, odvisno od dimenzij, vrste vgrajenega stekla na omarici, vgradnje, proizvajalca in podobno.

  Kopalniški blok, ki poleg omaric in ogledala, zajema še umivalnik, stane med 180 in 400€, spet odvisno od dimenzij, uporabljenega materiala, vrste vgrajenega stekla, vgradnje, proizvajalca in podobno.

  Wc, bide, pisoar
  Cene wc školjk se gibljejo med 40 in 300€, odvisno od načina vgradnje kotlička, proizvajalca, serije, dimenzij in podobnih stvari.

  Za bide boste odšteli med 50 in 250€, odvisno od načina vgradnje, proizvajalca, serije, dimenzij in podobnih stvari.

  Cene pisoarjev se gibljejo med 200 in 500€, odvisno od načina vgradnje, proizvajalca, serije, dimenzij in podobnih stvari.

  Tuš, kopalna kad
  Cene tušev imajo velik razpon in se gibljejo med 80 in 600€, odvisno od dimenzij, načina vgradnje, serije, proizvajalca in podobno.

  Kopalne kadi imajo še večji vrednostni razpon, ki se giblje od približno 120 do 900€, odvisno od dimenzij kopalne kadi, načina vgradnje, serije, proizvajalca, dodatnih elementov (vključen masažni sistem) in podobno.

  Pralni stroj, sušilec
  Za pralni stroj boste v povprečju odšteli od 220 do 700€, odvisno od proizvajalca, načina polnjenja, mehanskih in tehničnih lastnosti in podobno.

  Cene sušilnih strojev so približno enake in se v povprečju gibljejo med 200 in 650€. Prav tako so cene odvisne od proizvajalca, načina polnjenja, mehanskih in tehničnih lastnosti ter drugih stvari.

  Keramične ploščice
  Cena keramičnih stenskih ploščic je približno 14€/m2. Cena je odvisna od dimenzij, debeline, različnih imitacij ploščic, serije in proizvajalca keramične opreme.

  Za talne keramične ploščice boste odšteli približno 12,50€/m2. Cena je odvisna od dimenzij, debeline, različnih imitacij ploščic, serije in proizvajalca keramične opreme.

  Primer razporeditve notranje opreme v kopalnici
  Primer razporeditve notranje opreme v kopalnici


  Strokovni članek 9206
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
  10
  3

  MARS INŽENIRING d.o.o.


  9.3
  0

  D PLUS, d.o.o.


  9.3
  0

  Reichenberg Arhitektura d.o.o.


  10
  2

  ZRAKER, prezračevalni sistemi, d.o.o.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE NOTRANJE OBLIKOVANJE?

 • Notranje oblikovanje Ljubljana
 • Notranje oblikovanje Maribor
 • Notranje oblikovanje Celje
 • Notranje oblikovanje Koper
 • Notranje oblikovanje Kranj
 • Notranje oblikovanje Ajdovščina
 • Notranje oblikovanje Bled
 • Notranje oblikovanje Bovec
 • Notranje oblikovanje Črna na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Črnomelj
 • Notranje oblikovanje Domžale
 • Notranje oblikovanje Gornja Radgona
 • Notranje oblikovanje Gornji Grad
 • Notranje oblikovanje Hrastnik
 • Notranje oblikovanje Ilirska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Izola
 • Notranje oblikovanje Jesenice
 • Notranje oblikovanje Kamnik
 • Notranje oblikovanje Kidričevo
 • Notranje oblikovanje Kobarid
 • Notranje oblikovanje Kočevje
 • Notranje oblikovanje Kranjska Gora
 • Notranje oblikovanje Krško
 • Notranje oblikovanje Laško
 • Notranje oblikovanje Lendava
 • Notranje oblikovanje Litija
 • Notranje oblikovanje Ljutomer
 • Notranje oblikovanje Metlika
 • Notranje oblikovanje Mojstrana
 • Notranje oblikovanje Mozirje
 • Notranje oblikovanje Murska Sobota
 • Notranje oblikovanje Nova Gorica
 • Notranje oblikovanje Novo mesto
 • Notranje oblikovanje Ormož
 • Notranje oblikovanje Piran - Pirano
 • Notranje oblikovanje Pivka
 • Notranje oblikovanje Portorož
 • Notranje oblikovanje Postojna
 • Notranje oblikovanje Ptuj
 • Notranje oblikovanje Radeče
 • Notranje oblikovanje Radenci
 • Notranje oblikovanje Radovljica
 • Notranje oblikovanje Ravne Na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Ribnica
 • Notranje oblikovanje Rogaška Slatina
 • Notranje oblikovanje Sevnica
 • Notranje oblikovanje Sežana
 • Notranje oblikovanje Škofja Loka
 • Notranje oblikovanje Slovenj Gradec
 • Notranje oblikovanje Slovenska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Slovenske Konjice
 • Notranje oblikovanje Šoštanj
 • Notranje oblikovanje Štore
 • Notranje oblikovanje Tolmin
 • Notranje oblikovanje Trbovlje
 • Notranje oblikovanje Tržič
 • Notranje oblikovanje Trzin
 • Notranje oblikovanje Velenje
 • Notranje oblikovanje Vipava
 • Notranje oblikovanje Vojnik
 • Notranje oblikovanje Vransko
 • Notranje oblikovanje Vrhnika
 • Notranje oblikovanje Žalec
 • Notranje oblikovanje Zreče
 • Notranje oblikovanje Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane