Za področje

    Ureditev vrta: zasaditev in načrtovanje vrta

    Članek je koristil že 12114+ uporabnikom
    Ureditev vrta mora biti premišljena in celostna, s točno izdelanim konceptom, če želimo da bo bivanje v njem prijetno in udobno. Celostno načrtovanje vrta vsebuje poleg predloga za zasaditev vrta tudi vse ključne elemente, katere je mogoče tudi kdaj odvzeti ali jih sproti dodajati. Pomembno je, da se ob morebitnem spreminjanju elementov ne spremeni funkcionalnost in oblikovnost vrta.
    Strokovni članek 12114
    nacrtovanje vrta
    Imamo kar 110 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    1. Smernice za ureditev vrta 

    1.1 Ogled lokacije 

    Ureditev vrta se prične z ogledom terena in premišljene, celostne zasnove ureditve, kjer je že na začetku zaželjeno sodelovanje s krajinskim arhitektom, ki bo naročniku vsekakor v pomoč pri načrtovanju in ureditvi vrta. Ključnega pomena je, da iz ogleda lokacije razberemo potenciale oz. prednosti ter določene slabosti obravnavanega območja za načrtovanje vrta. Pri zasnovi in idejni ureditvi je smiselno upoštevati naše želje in življenjski stil, saj bo le na ta način bivanje na vrtu prijetno. Za zasaditev vrta igra pomembno vlogo tudi analiza osončenosti lokacije, na podlagi katere se določi sončni in senčni del vrta. Če je hiša v osnovi pravilno orientirana in umeščena v prostor, se bo vrt nahajal na jugu, kjer je skozi dan največ svetlobe. Zasaditev vrta mora biti optimalno premišljena, da bodo rastline dobile dovolj svetlobe, a jih ne bo požgalo poletno sonce. 

    1.2 Program za ureditev vrta

    Določitev programa za ureditev vrta se nanaša na prej omenjene želje in življenjski stil. Priporoča se, da zapišemo vse svoje želje, namembnost vrta, bodoče uporabnike vrta in podobno. Glede namembnosti vrta imamo več opcij za ureditev vrta, saj lahko vrt služi za sprostitev in počitek, lahko je prvenstveno namenjen igri in raznim prostočasnim aktivnostim, dobro pa je upoštevati tudi domače živali, če jih seveda imamo ali pa jih bomo imeli.

    1.3 Ureditev vrta naj bo skladna s hišo 

    Verjetno ni treba posebej poudarjati, da sta vrt in hiša tako arhitekturno kot oblikovno skladna. Upoštevati je potrebno predvsem materiale in zasnovo poti okrog hiše, da bo vrt logično komuniciral z notranjostjo hiše. Vsak slog in zasaditev vrta torej nista primeren za vsako hišo, zato je bistvenega pomena, da vrt olepša celotno bivalno okolje, ohranja tradicijo in se, kot že prej omenjeno, sklada s širšo okolico.
     
    Zelenjavni vrt
    Načrtovanje vrta zajema mnogo elemntov, od opornih zidov, stopnic, do rastlinja.

    2. Zeliščni, sadni, zelenjavni vrt - ureditev vrta

    2.1 Načrtovanje vrta za različne namene

    Načrtovanje vrta mora zajemati premislek, katere elemente želimo vključiti v ureditev vrta. Ureditev vrta namreč sestavljajo različni elementi kot sta predvrt in bivalni vrt, poleg njiju pa se pogostokrat pojavljajo še zelenjavni vrt, sadni vrt in zeliščni vrt. Pod pojmom vrt tako razumemo celotni bivalni prostor okrog hiše, vsi elementi vrta pa so med seboj v funkcionalni in logični navezavi na celostno ureditev vrta. Vsaka ureditev vrta zajema tudi zasaditev vrta, zato je posledično treba razmisliti o rastlinskih in drevesnih vrstah, ki jih želimo. 

    2.2 Načrtovanje vrta za bivanje

    Bivalni del vrta oz. bivalna terasa bo v prostoru najbolj uporabna, če bo njena umeščenost v neposredni bližini hiše, in sicer na prehodu v dnevno sobo ali jedilnico. S tako vrsto postavitve se uporabnikom omogoči neposredna komunikacija med notranjostjo in zunanjostjo, obenem pa bivalni del vrta deluje kot podaljšek notranjega prostora hiše. V primeru, da gre za vrt nekoliko večjih dimenzij, načrtovanje vrta lahko predvideva bivalni del, ki je nekoliko odmaknjen od hiše.
     
    Za udobno bivanje ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito pred vremenskimi vplivi, zato se priporoča ureditev vrta z bivalnim vrtom v sklopu manjšega paviljona ali kot letna terasa z nadstreškom v sklopu hiše. Bivalni vrt si lahko ustvarimo tudi pod pergolo, obdano z vzpenjalkami in drugimi raznimi rastlinami, ki zagotavljajo senčenje v poletnih dneh. Za načrtovanje vrta pa je vsekakor pomembna tudi orientacija bivalnega vrta. Bivalni vrt se naj nahaja na jugu, kjer je čez dan dovolj svetlobe in bo zato bivanje tekom leta toliko prijetnejše. Vsako kvalitetno načrtovanje vrta mora nameniti dobršen del razmisleka umestitvi različnih tipov vrtov glede na orientacijo lokacije. 

    2.3 Zasaditev vrta: zeliščni, sadni in zelenjavni vrt

    Zasaditev vrta zaobjema zelenjavne, cvetlične, sadne in zeliščne rastlinske vrste. Za zelenjavni vrt, zeliščni vrt in sadni vrt je najbolje, da jih umestimo na sončno stran, pogostokrat na rob vrtne ureditve, izjema je zeliščni vrt, ki je lahko umeščen neposredno v bližini bivalnega vrta, v obliki dvignjenih gred. Na območju vrtov je smiselno predviditi tudi pipo in korito. Kar se tiče cvetličnih gred je najbolje, da jih umestimo na tak prostor, da bodo vidne z bivalne terase, na kateri preživimo največ časa. Če se odločite za zelenjavni vrt ureditev prilagodite tako, da pridelkov ne bodo mogli doseči polži in drugi škodljivci. Temu se lahko uspešno izognemo, če zelenjavni vrt ogradimo z višjo ograjo in gosto tkani mrežo.
     
    Ureditev vrta
    Posebni kotički za poležavanje in posedanje bodo ureditev vrta dodatno osmislili.

    3. Elementi, pomembni za načrtovanje vrta

    3.1 Načrtovanje vrta: poti

    Poti so pomemben element vsakega vrta, saj omogočajo povezavo med posameznimi deli vrta. Za dobro ureditev vrta morajo biti poti umeščene na način, da so funkcionalno in oblikovno smiselne. Poti se največkrat pojavljajo ob robu vrta in predstavljajo razmejitev med trato in zasaditvijo. Paziti je potrebno pri manjših vrtovih, da poti niso speljane po sredini, saj se prostor na ta način optično še bolj zmanjša.

    3.2 Sprostitveni kotiček

    Glede na naše želje, lahko ureditev vrta zajema več ti. tematskih kotičkov, ki bodo popestrili celoten prostor. To je lahko manjše kurišče, ribnik, manjši bazen, paviljon za izvajanje joge, letna kuhinja in podobno. Lastni kotiček za sprostitev lahko recimo ustvarimo že z enostavno mizo, stolom ali klopjo ter raznimi zasaditvami. Taka ureditev vrta zajema vrtni ali bralni kotiček, kjer se uporabnik lahko sprosti v zavetju rastlin. Možnosti glede načrtovanja vrta z različnimi kotički za sprostitev je ogromno, vse pa je odvisno od razpoložljivega prostora na lokaciji in finančnega proračuna.

    3.3 Ureditev vrta naj upošteva osvetlitev

    Osvetlitev vrta velja prav tako za pomemben člen, ki jo mora upoštevati vsako organizirano in sistematično načrtovanje vrta. V splošnem se osvetlijo dostopne poti do hiše, bivalni del vrta oz. terasa in glavni vhod v hišo. Pri osvetlitvi vrta ni potrebno komplicirati, zadošča že luč v neposredni bližini terase, s čimer lahko na njej posedamo še dolgo v noč. Pri osvetlitvi vrta se priporoča zadržanost, zato le-ta naj ne bo prevelika, s čimer lahko vplivamo na širšo okolico.
    Zasaditev vrta
    Ko načrtujete zasaditev vrta, pustite nekaj praznine za spotnane aktivnosti. 

    4. Koliko stane ureditev vrta?

    Cena načrta za ureditev vrta je približno 600 €. Načrtovanje vrta vsebuje zasaditev vrta, območja tlakovanja in poti in načrt ureditve okolice v merilu 1:100.

    5. Koliko stane zasaditev vrta?

    Če želite zasaditev vrta prepustiti strokovnjakom, je na boljo zelo veliko ponudnikov. Cene so različne, a primerljive. Zasaditev vrta najprej zahteva ogled lokacije strokovnjakov oz izvjalacev, ki bodo vrt urejali. To mu bo vzelo približno uro do dve, odvisno od razdalje, ki jo bo izvajalec moral prevoziti od svojega podjetja do vas. Za ogled lokacije za zasaditev vrta vam bo računal cca. 50 €/h. Samo selo bo večina izvajalcev obračunala okrog 500 - 2500 €/h. Cena za zasaditev vrta je odvisna od kompleksnosti zasaditve in kvadrature vašega vrta.

     
    Strokovni članek 12114
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krajinski arhitekt?

    Imamo kar 110 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 110 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt
    8.9
    13

    VARPOL UREJANJE OKOLJA, Dejan Brišnik s.p.


    10
    2

    MEGA-VIZIJA, Slavko MOHARIČ s.p.


    8.9
    3

    AAB Arhitektura d.o.o.


    8.9
    0

    URBI d.o.o. Oblikovanje prostora


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane