Za področje

    Zunanja terasa ob hiši kot osnovni element vrta

    Članek je koristil že 9346+ uporabnikom
    Nič ni lepšega kot brezskrbno posedati na domačem vrtu, v senci dreves in prijetno hladni vetrni sapici, poslušajoč petje ptičkov. Idealen prostor za to je zunanja terasa ob hiši, ki danes predstavlja nepogrešiljivi element vsakega domačega vrta. Zunanja terasa je kot nalašč primerna tudi za vrtne zabave in nedeljska kosila na prostem v toplejših mesecih leta.
    Strokovni članek 9346
    zunanja terasa ob hisi
    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    1. Zunanja terasa ob hiši: načrtovanje

    Pogoj za uspešno načrtovanje in na koncu izvedbo letne terase je pravilna umeščenost objekta na parcelo in medsebojno sodelovanje med arhitektom, krajinskim arhitektom in naročnikom. S skupnim sodelovanjem bo zagotovo nastal dober projekt, kjer se bo zunanji prostor prepletal z notranjim in obratno. Plod dobrega sodelovanja se kaže v tem, da zasnovo letne terase ureja tudi krajinski arhitekt in ji ponudi zadovoljivo osončenost in senčenost. Arhitekt oziroma krajinski arhitekt bo seveda upošteval vaše želje glede velikosti in oblike terase, obenem pa bo ves čas preverjal, kakšna terasa je ustrezna glede na arhitekturno podobo objekta.

    2. Idealno umeščena zunanja terasa ob hiši

    Idealna umestitev terase je na južno stran objekta, seveda s primernim senčenjem. Senčenje lahko zagotovimo z drevesi, markizami, pergolami, senčnimi dežniki in napenjalnimi platni. Če ne boste zagotovili primernega senčenja, bo terasa poletni praktično neuporabna, ljudje pa se na njej ne bodo radi zadrževali. Za senčenje terase se uporabljajo različni principi, in sicer pergole, tende, jadra in nenazadnje  tudi drevesa. Senčenje terase z drevesi ustvari popolnoma drugačno klimo. Drevo tako poleti omogoča senco, jeseni in pozimi pa bo, sosledno z odpadanjem listov, omogočalo prodiranje sončnih žarkov na teraso.
    Če imate na vrtu že nekaj obstoječih, starih dreves, ki stojijo ravno na mestu, kjer želite imeti teraso, jih nikar ne posekajte! Stara drevesa vključite v zasnovo terase in teraso zgradite okrog njih. To bo zagotovilo bogato in gosto senco, kakršne z mladimi drevesi ne moremo doseči še desetletja.
    Zunanja terasa s senco
    Ključno je, da ima zunanja terasa ob hiši dovolj sence.

    3. Zunanja terasa mora biti dobro povezana s hišo

    Letna terasa se smatra kot vezni člen med objektom in odprtim prostorom. Kot omenjeno že prej je idealno, če je letna terasa povezana z notranjim prostorom hiše preko velikih steklenih površin. Praviloma je to dnevni prostor ali jedilnica. Letna terasa tako predstavlja podaljšek notranjega prostora in ga vizualno poveča, zato je pomembno razmisliti, kam jo umestiti. Če zunanja terasa ob hiši ne bo imela neposredne povezave z bivalnimi prostori, jo boste zagotovo manj uporabljali, posledično pa ne boste izkoristili potenciala, ki ga takšen prostor ponuja.

    4. Izbor materialov: lesena ali tlakovana zunanja terasa?

    Pri izboru materialov je pomembno, da se uskladijo z ostalimi elementi vrta in hiše. Krajinski arhitekt mora vsekakor upoštevati želje naročnika in na podlagi njih ustvariti bivalni del vrta, ki s svojo estetiko in prefinjenostjo nadgradi in olepša okolico ter objekt.

    4.1 Lesena zunanja terasa ob hiši

    Lesena zunanja terasa je zagotovo ena najlepših teras. Les je naraven material, ki se odlično spoji z okolico in jo elegantno dopolnjuje. Takšna zunanja terasa ob hiši bo imela pridih starih, rustikalnih teras, kar je še posebej očarljivo. Vse bolj pogosta izbira za pohištvo in talno oblogo terase so eksotične vrste lesa, vendar moramo paziti na njihovo pravilno izbiro, saj vsak les ni kakovosten in obstojen. V primeru, da se odločimo za les, izberemo tikov les ali macesnovega, ki sta ustrezne kakovosti in dolgotrajna. Če želimo doseči zares dolgo življenjsko dobo macesnovega lesa, ga ne lakiramo, ampak kvečjemu oljimo, da ostane lepega rjavega videza.
    Lesena zunanja terasa
    Lesena zunanja terasa še vedno velja za eno najbolj elegatnih, saj se popolnoma zlije s svojo okolico.

    4.2 WPC deske

    Zunanja terasa ob hiši je lahko sestavljena tudi iz WPC desk. Gre za deske iz plastične mase, ki so vizualno precej podobne naravnemu lesu, le da nimajo nobene slabe lastnosti, ki jo ima les. Tako so popolnoma odporne proti vodi in vlagi, imajo daljšo življenjsko dobo in so enostavnejše za čiščenje in vzdrževanje. Pogosto se uporabljajo za terase ob bazenih. Zavedati se moramo, da je takšna terasa dober približek lesu, še vedno pa gre za umeten material.

    4.3 Tlakovana zunanja terasa

    Zunanja terasa ob hiši je lahko tlakovana s kamnitimi ali betonskimi tlakovci. Kamnite plošče so zagotovo najdražja izvedba terase, čeprav je cena močno odvisna od vrste kamna, ki ga uporabimo. Granitni tlakovci so precej cenejši od držajih vrst kamna. Pomembno je, da za tlakovanje zunanje terase uporabljamo odporne vrste kamnin.

    Zunanja terasa pa je lahko tlakovana tudi z betonskimi tlakovci, kar je najcenejša rešitev, ki pa zaradi svojega standardnega videza mnogim ni najljubša izbira. Opozoriti moramo, da obstaja mnogo različnih betonskih tlakovcev (prani, navadni, zabrušeni ipd.), zato se lahko za vsako še tako zahtevno stranko najdejo tudi kakšni bolj unikatni.

    4.4 Zunanja terasa ob hiši iz opeke

    Zadnja možnost so opečni tlakovci ali terakota. Zunanja terasa iz terakote je izjemno lepa in daje občutek domačnosti in rustikalnosti, a je tudi relativno draga in zahtevna za izvedbo ter vzdrževanje. Se pa kot nalašč poda opečnim hišam, saj nadaljuje videz fasade.

    Opečna terasa
    Opečna terasa ob hiši daje pridih rustikalnega.

    5. Naselitev in osvetlitev terase

    5.1 Vrtno pohištvo na terasi

    Pomembno je, da izberemo udobno vrtno pohištvo, ki bo omogočalo različne uporabe zunanje terase. Vrtna jedilna miza s stoli je namenjena vrtnim kosilom in večerjem ter druženju večjega števila ljudi, medtem ko so nizki ležalniki namenjeni poležvanju in branju. Izberemo lahko tudi nižjo vrtno sedežno garnituro, ki pa lahko v kombinaciji z vrtno jedilno mizo izpade premasivno, naša zunanja terasa pa je kar naenkrat polna pohištva in ne diha. Zelo pomembno je, da velikost in masivnost ter število vrtnega pohištva prilagodite dimenzijam terase; Na manjši terasi imejmo le en set vrtnega pohištva in morda še kakšen nizek ležanik, na večjih pa si lahko privoščimo več različnih pohištvenih kosov.

    Če je terasa majhna, ne izbirajmo masivnega vrtnega pohištva, saj jo bomo tako vizualno še bolj zaprli. Izberimo raje lahko leseno ali kovinsko mrežasto pohištvo.

    Če imamo okrog hiše več teras, jih glede na lego naselimo z različnim vrtnim pohištvom; na osrednjo, največjo teraso lahko umestimo vrtno jedilno mizo in kakšen nižji ležalnik, na drugo, manjšo teraso pa nižji set vrtne sedežne garniture in morda kakšno visečo mrežo. Tako bomo obe terasi uporabljali ob različnih priložnosti za različne namene.

    Vrtno pohištvo
    Zunanja terasa z različnim vrtnim pohištvom omogoča več različnih uporab.

    5.2 Osvetlitev terase

    Pri osvetlitvi letne terase je nujno, da smo zadržani in tako ne vplivamo na širšo okolico. Osvetljena je lahko celotna terasa, lahko ima poglobljen rob za svetlobo in daje občutek lebdenja. Za osvetlitev terase se lahko uporabijo okrasni lonci, kocke, solarne luči, nenazadnje tudi sveče. Prav tako so pogosti razni ognjeni motivi, ki dajejo občutek svetlobe in topline. Za osvetlitev se uporabljajo tudi stoječe luči. Poglavitni namen osvetlitve terase je poudarek posameznih elementov, kot so voda, drevo ali razne skulpture.
     
    Mala in velika terasa ob hiši
    Mala in velika terasa ob hiši: večjo lahko uporabljamo kot zunanji jedilni prostor, manjšo pa kot kotiček za sproščanje in branje. 
     
    Strokovni članek 9346
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krajinski arhitekt?

    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt
    10
    5

    ARHI.SI, ARHITEKTURNO PROJEKTIRANJE IN SVETOVANJE, Gašper Majcen s.p.


    10
    2

    Studio TSK oblikovanje krajine, Tanja Simonič Korošak s.p.


    9.9
    6

    ALNAIR D.O.O.


    10
    1

    Krajina Mojca Habjan s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane