Za področje

    Pomen krajinske arhitekture v mestu in na podeželju

    Članek je koristil že 2825+ uporabnikom
    Naloga krajinske arhitekture je, da sta tako mestni prostor kot podeželje oblikovana kakovostno. Prav tako pa nasprotno degradirana ali celotno pozidana okolica oz. območje znižuje kvaliteto prostora in bivanja. K načrtovanju krajine je zato potrebno pristopiti celostno in ne stremeti k nobeni od prej omenjenih skrajnosti.
    Strokovni članek 2825
    Odprti javni prostori morajo biti raznoliki, privlačni in predvsem uporabni
    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    1. NAČRTOVANJE ODPRTIH JAVNIH PROSTOROV
    Odprti javni prostori morajo biti raznoliki, ljudem privlačni in predvsem uporabni, kar je najpomembnejša lastnost. Zelene površine morajo prebivalcem omogočati druženje, doživljanje, raznovrstne izkušnje, stik z naravo, bivanje na prostem, možnost rekreacije in na splošno kakovostno preživljanje prostega časa. Zelene javne površine tako prispevajo k izboljšanju življenjskega okolja.

    Pri celostnem načrtovanju krajine je pomembno, da se upoštevajo naravne in krajinske danosti prostora, raznolikosti potreb posameznikov, dostopnost do prostorskih dobrin in kar je najpomembneje, povezanost vseh zelenih javnih površin mesta v zaključen in celovit zeleni sistem, ki na ta način omogoča večjo učinkovitost ter ima ugoden vpliv na klimatske pogoje v mestu.

    2. PRINCIP ZASNOVE SODOBNE SOSESKE
    Pri zasnovah novih sosesk ali prenovi le-teh, je treba zagotoviti čim večjo kakovost bivanja. To se doseže z načrtovanjem dovolj velikih in kakovostnih zelenih površin in zasaditvijo ustreznih drevesnih vrst, postavitvijo otroških igrišč, rekreacijskih poti, dostopnih poti za pešce in kolesarje, ohranitev vedut in zagotovitvijo dobrih ekoloških razmer. Dobre ekološke razmere pa se ustvarijo z ustreznim načrtovanjem koridorjev, ki ustvarjajo ugodne klimatske pogoje, urejanjem vodnih površin in ohranitvijo habitatov živalskih vrst.

    3. VPLIVI NA OKOLJE
    Z okoljskega vidika je ključno, da so pri raznih posegih v prostor in krajino, kot so ceste, daljnovodi in načrtovanje industrijskih območij, vplivi na okolje čim manjši, saj je vsak poseg, pri katerem se morebiti onesnažijo vodne površine, kmetijska zemljišča in gozdne površine, neuspešen. Enaka načela veljajo tudi pri načrtovanju športnih in rekreacijskih površin, smučišč, kolesarskih poti, sprehajalnih poti, učnih poti in kopališč. Pri postopku krajinskega načrtovanja je tako potrebno upoštevati celosten razvoj določene krajine, ki združuje zahteve varstva naravnih in kulturnih lastnosti.

    4. POMEN ZELENIH POVRŠIN
    Še enkrat več se omenja izreden pomen načrtovanja in oblikovanja zelenih površin. Na račun zelenih površin se zvišuje vrednost samega stavbnega zemljišča, nepremičnine in kakovost bivanja nasploh. Prav zato je ključnega pomena, da se vzpodbudi interes investitorjev pri načrtovanju in ureditvi zelenih površin.

    Zelene površine zagotavljajo višjo vrednost stavbnega zemljišča, nepremičnine in kakovost bivanja
    Zelene površine zagotavljajo višjo vrednost stavbnega zemljišča, nepremičnine in kakovost bivanja


    Strokovni članek 2825
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krajinski arhitekt?

    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt
    10
    13

    VARPOL UREJANJE OKOLJA, Dejan Brišnik s.p.


    9.1
    0

    STUDIO 360, oblikovanje, oglaševanje in arhitekturno projektiranje, d.o.o.


    9.8
    13

    Floristika načrtovanje in urejanje zelenih površin Tina Zgonjanin s.p.


    10
    1

    Krajina Mojca Habjan s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane