Za področje

    Okolica hiše: ureditev okolice hiše

    Članek je koristil že 16306+ uporabnikom
    Dandanes se večina investitorjev odloča za ureditev okolice hiše na daljši časovni rok in v presledkih, zato je pri veliko novogradnjah okolica hiše neurejena še dolgo po tem, ko so vsa zaključna gradbena dela praktično že končana. Tako kot sam proces gradnje objekta potrebuje natančno izdelan koncept in načrt, tudi okolica hiše potreben dosleden in celovit načrt, če jo hočemo urediti v najkrajšem času. Izdelan koncept zunanje ureditve okolice hiše je torej ključnega pomena, da bo rezultat na koncu zadovoljiv.
    Strokovni članek 16306
    urejanje okolice hise
    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    1. Ureditev okolice hiše 

    Okolica hiše je parcela, na kateri hiša stoji. Ker smo hišo najverjetneje kupili prav zaradi tega, da bomo lahko uživali svež zrak in večino lepih in toplih dni preživeli zunaj, je smiselno razmisliti o ureditvi okolice hiše. Ureditev okolice hiše obsega tlakovanje okrog hiše, površine za teraso, stopnice do višjih podestov, morebirne vrtne ograje in pergole, letne kuhinje ter v zadnji fazi seveda ureditev zelenih površin in vrta. Več o tem, kako poteka urejanje okolice hiše, si preberite v nadaljevanju. 

    2. Kako poteka urejanje okolice hiše?

    2.1 Kako zasnovati ureditev okolice?

    Osnova za celovito ureditev okolice hiše je dobro zastavljen koncept in načrt, na podlagi katerega je zunanja ureditev okolice hiše končana relativno hitro in to celo sočasno z dokončanjem gradnje hiše. Pri zastavljenem konceptu, s katerim pričenmo urejanje okolice hiše, je že od vsega začetka potrebno upoštevati navezavo med notranjostjo hiše in njeno zunanjostjo. Orientirati se je treba predvsem na pomembne povezave hiše in okolice, kar na koncu vodi do celostne in kakovostne ureditve z logičnim in prijetnim gibanjem po prostoru. Okolica hiše namreč ni nekaj povsem ločenega od hiše, pač pa okolica hiše sledi logiki zasnove hiše. 

    2.2 Okolica hiše in njeni elementi

    Urejanje okolice hiše je pametno razdeliti na več elementov, ki jih želimo vključiti v zasnovo. Bivalni vrt je prvi element, ki ga je smiselno načrtovati tik ob neposrednem izhodu iz dnevne sobe ali jedilnice. Sem spadajo še morebitna letna kuhinja, ki je naj pozicionirana v bližini prvotne kuhinje ter zelenjavni ali zeliščni vrt. Dovoz za avtomobile in parkirišče se načrtuje ločeno od bivalnega vrta in tistega dela parcele, ki je namenjen druženju ter počitku. S tem se ohrani varnost vseh posameznikov oz. uporabnikov prostora. Pomembno je, da je okolica hiše oblikovana in načrtovana glede na naš stil življenja in preživljanja prostega časa, saj se je potrebno zavedati da je okolica hiše nekaj, kar verjetno ne bomo spreminjali vsako leto. Ureditev okolice hiše najprej zahteva premislek, kaj na vrtu potrebujemo in želimo.
     
    Pred pričetkom zasnove in izdelave celovitega načrta za urejanje okolice hiše je za vsakega investitorja pomembna tudi finančna ocena investicije, ki je pokazatelj ali bo zunanja ureditev lahko izpeljana oz. izvedena v celoti. Ureditev okolice hiše je možna v vseh letnih časih, dobro se je izogibati le nizkim temperaturam in zmrzali, ki delo zelo oteži. Okolica hiše se tako običajno prične urejati jeseni, kjer imamo nato čez zimski čas dovolj potrebnega časa za natančni izris načrta, vseh detajlov ureditve in obenem še izračun vseh stroškov urejanja. Pomembno je, da na začetku izberemo več različnih izvajalcev, kjer se na podlagi njihovih referenc in ponudb za ureditev okolice hiše odločimo za najustreznejšega. Takoj po zimskem času, ko zemlja že odmrzne, lahko pričnemo z zemeljskimi deli na terenu. Z vidika zasaditve dreves in grmovnic pa sledimo letnemu času pomladi in načrtujemo zasaditev najkasneje do konca marca.

    2.3 Celovita ureditev okolice hiše

    Ravno celovita ureditev okolice hiše prispeva k finančnemu in časovnemu prihranku. S pomočjo skrbno zastavljenega načrta ureditve okolice lahko načrtujemo posamezne korake oz. potek opravil. Urejanje okolice hiše zahteva, da se predvidijo potrebni izkopi, da se načrtuje zbiralnik vode, električna napeljava za osvetlitev vrta, morebitno talno gretje na parkirišču... Ta način omogoča, da se uspešno izognemo nepotrebnim oz. odvečnim izkopom, ki bi predstavljali dodatne stroške. Seveda je težko vnaprej točno določiti čisto vsa dela, ki jih vaša okolica hiše potrebuje, vendar pa je kljub temu večino instalacij oz. napeljav možno predviditi v naprej pripravljenem načrtu ureditve okolice.

    3. Strokovnjaki za ureditev okolice hiše

    Načrtovanja in ureditve okolice se lahko lotimo sami, vendar ima le malo investitorjev izkušnje s samim oblikovanjem in izvedbo okolice, čeprav imajo mnogi zastavljen načrt v svoji glavi. Zato je pomembno, da v urejanje okolice hiše vključimo strokovnjaka in sicer že kar takoj na začetku, v fazi zbiranja idej. Strokovnjak nam pomaga pri zbiranju in svetovanju idej, lahko pa izdela celotno idejno ureditev okolice hiše.
     
    Strokovnjak, v tem primeru krajinski arhitekt, načrte ureditve pogosto izdeluje kar na terenu, ob prisotnosti investitorja, saj je za uspešno izvedbo celotnega projekta najpomembnejša komunikacija med krajinskim arhitektom in investitorjem. Ko se okolica hiše načrtuje, je priprava materiala, načrtov, maket in skic je s strani investitorja še kako dobrodošla, saj omogoči lažje delo in komunikacijo z krajinskim arhitektom. Posebno je še potrebno biti pazljiv pri ustrezni izbiri materiala, ki se naj sklada s celotno zasnovo in videzom hiše.
     
    Nekoliko drugače je pri gradbenih delih za ureditev okolice hiše, ki lahko investitor večinoma opravi v lastni režiji. Predpogoj za pričetek gradbenih opravil pa je dober idejni načrt zunanje ureditve in posvet z krajinskim arhitektom. Kar se tiče zahtevnejših gradbenih del, kot so recimo priključek na vodovod, plin in elektriko pa je bolje, da investitor delo prepusti usposobljenim strokovnjakom.
     
    Okolica hiše
    Ureditev okolice hiše bo poskrbela, da se boste na vrtu še raje zadrževali.

    4. Napake med urejanjem okolice hiše

    Urejanje okolice ni mačji kašel. Med napake, ki se pogostokrat vidijo šele čez nekaj let in jih med urejanjem okolice nezavedno spregledamo, je neustrezno položena električna napeljava za razsvetljavo, preblizu hiše posajeno drevo, neustrezna razporeditev elementov in podobno. Vse naštete napake pa so rezultat neizdelanega idejnega načrta ureditve okolice. V primeru, da že na začetku izdelamo načrt ureditve, se nam napake ne smejo pojaviti, tudi če urejanje okolice hiše poteka v segmentih. Z začetnim izdelanim idejnim načrtom ureditve okolice je dober rezultat izvedbe zagotovljen. Ena izmed napak je tudi pozicija bivalnega dela vrta, ki ob neustrezni zasnovi na začetku ni izkoriščen do potankosti. Razlog lahko tiči v nezasebnosti in neustrezni dostopnosti do njega. Zato je pomembno, da ga lociramo neposredno na izhodu iz dnevne sobe ali jedilnice. Na ta način postane bivalni del vrta podaljšek notranjih prostorov hiše.

    5. Ureditev okolice hiše - cena na m2

    Cena za urejanje okolice je približno 200€/m2. V ceno so vključeni izkopi za kanale, polaganje cevi za vodo in kanalizacijo, tlakovanja, asfaltiranje in polaganje travne ruše.
     
    Cena za načrt za urejanje okolice oz. načrt zunanje ureditve se giblje med 300 in 1000€. V ceno načrta so vključeni priključki in razvodi za meteorno vodo in fekalno kanalizacijo, jaški, pokrovi in kanalete. V ceno je vštet tudi načrt betonskih stopnic in opornih zidov, tlakovanje in polaganje robnikov. Cena načrta za ureditev vrta, je približno 600€. Načrt vsebuje zasaditev, območja tlakovanja in poti in načrt ureditve okolice v merilu 1:100.
     
     
    Strokovni članek 16306
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krajinski arhitekt?

    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt
    10
    1

    Krajina Mojca Habjan s.p.


    10
    2

    SKALA Nina Skalič s.p.


    9.8
    13

    Floristika načrtovanje in urejanje zelenih površin Tina Zgonjanin s.p.


    9.4
    0

    Plan B d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane