Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Krajinska arhitektura

    Članek je koristil že 7373+ uporabnikom
    Krajinska arhitektura je dejavnost, ki obsega snovanje, načrtovanje in urejanje odprtega prostora ter krajine, z namenom doseči visoko bivalno kulturo, katere osnova sta urejena okolica in odprti prostor. Strokovnjak, ki ustvarja in načrtuje odprte prostore se imenuje krajinski arhitekt. Za krajinsko arhitekturo se uporablja več izrazov in pojmov, kot so arhitektura krajine, načrtovanje odprtega prostora, načrtovanje krajine in podobno. Kaj točno se razume pod pojmom krajinska arhitektura in katera so obravnavana področja delovanja krajinske arhitekture, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 7373
    krajinska arhitektura
    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    1. Kaj je krajinska arhitektura?

    Krajinska arhitektura je multidisciplinarno področje oz. dejavnost načrtovanja in oblikovanja zunanjih zelenih površin, znamenitosti in ostalih struktur. Cilj krajinske arhitekture je ustvariti okoljske, socialne, vedenjske in oblikovne rezultate. V obseg dejavnosti krajinske arhitekture prištevamo krajinsko oblikovanje, načrtovanje območij, obnova okolja oz. odprtega prostora, delovanje na področju meteornih voda, načrtovanje in urejanje parkov in ostalih rekreacijskih površin. Nadalje so tu še načrtovanje zelene infrastrukture, urejanje in projektiranje zasebnih in javnih zelenih prostorov objektov (vrtovi, dvorišča, okolica).

    1.1 Kaj oblikuje krajinska arhitektura?

    Poleg načrtov zasaditve dreves in rastlin in oblikovanja gred oziroma vrtov se krajinska arhitektura ukvarja tudi z načrtovanjem dostopov, ki bodo vodili skozi park, vrt ali neko drugo zeleno površino. Krajinska arhitektura se tako ukvarja z načrtovanjem poti, stopnic, trgov, vodnjakov, klopi in stolov, včasih pa tudi s snovanjem manjšim streh in paviljonov. V slednjem primeru se krajinska arhitektura sicer običajno poveže z arhitekti, ki so za dotične objekte veliko bolj usposobljeni. 

    1.2 Krajinska arhitektura in druga stroke

    Krajinska arhitektura v svoji stroki vključuje arhitekturo, botaniko, vrtnarstvo, likovno umetnost, geografijo, industrijsko oblikovanje, znanost o tleh, ekologijo in navsezadnje tudi psihologijo okolja. Strokovnjak krajinske arhitekture, krajinski arhitekt, se ukvarja z načrtovanjem in oblikovanjem zelenih javnih površin (parki, parkovne poti, rekreacijske poti), načrtovanjem stanovanjskih naselij, oblikovanjem javne infrastrukture, obnavljanjem degradiranih območij in podobno.

    2. Krajinska arhitektura in področja delovanja

    Krajinska arhitektura je kot strokovna dejavnost aktivna na mnogih področjih. Krajinska arhitektura je razširjena predvsem kot sestavni del načrtovanja javnih prostorov, vse bolj pa postaja tudi sestavni del načrtovanja zasebnih vrtov okrog hiš. Krajinska arhitektura se od arhitekture loči po tem, da ni namenjena bivanju in na splošno ne gradi stavb, pač pa oblikuje okolico in vegetacijo.

    2.1 Področja krajinske arhitekture

    Krajinska arhitektura zaobsega številna področja, znanja in veščine, med katera sodijo oblikovanje, načrtovanje, obseg in lokacijo novih območij, parki in javna infrastruktura, trajnostni razvoj, upravljanje z meteornimi vodami (deževni vrtovi, zelene strehe, obnova podtalnice, sanacija mokrišč), oblikovanje krajine, oblikovanje prostorov za javne ustanove, parki, botanični vrtovi, naravni rezervati, zelene poti, oblikovanje in načrtovanje rekreacijskih objektov in površin (golf, igrišča, športni objekti, tematski parki), stanovanjska območja, gospodarski objekti, industrijski parki, načrtovanje krajine na raznih posestvih, transportni objekti, ceste, avtoceste, mostovi, koridorji, urbanistično načrtovanje, mestni trgi, zelene cone za pešce in kolesarje, parkirišča, naravni parki, turistične destinacije, zgodovinski vrtovi, jezovi, rezervoarji, elektrarne, presoja vplivov na okolje, načrtovanje in svetovanje glede upravljanja zemljišč, razvoj obalnih prostorov in principi ekološkega oblikovanja, kjer se zmanjšujejo vplivi na okolje in prostor ter povezujejo z naravnimi procesi in trajnostnim načrtovanjem.
     
    Krajinska arhitektura načrt
    Krajinska arhitektura vsebuje načrt zasaditve ter ureditev poti, stopnic, trgov in teras. 

    3. Strokovnjaki, ki jih vključuje krajinska arhitektura

    Spekter delovanja krajinske arhitekture je zelo širok, zato se posledično pojavlja veliko različnih strokovnjakov na področjih krajinske arhitekture. Krajinska arhitektura v svoj proces načrtovanja vključuje mnoge zunanje sodelavce. Med njimi so npr. krajinski menedžerji, krajinski načrtovalci, oblikovalci zelenih streh in razni drugi znanstveniki.
     
    Krajinski menedžer je zadolžen za svetovanje o dolgotrajni oskrbi in trajnostnem razvoju krajine in delajo na področju gozdarstva, kmetijstva in varstva narave. Krajinski načrtovalec oz. krajinski arhitekt se ukvarja s krajinskim planiranjem in raziskavo določene lokacije, ekoloških in rekreacijskih vidikov mesta, podeželja in rabe tal. Oblikovalec zelenih streh je posebej specializiran za oblikovanje in načrtovanje zelenih strešnih vrtov, trajnostno arhitekturo in ustvarjanje habitatov. Ostali vključeni znanstveniki so pa posebej specializirani na področjih znanosti o prsti, botaniki, hidrologiji in geomorfologiji. Krajinska arhitektura vključuje tudi znanstvenike v svoje projekte, ki vključujejo raziskave in ekološke ocene posameznih območij za potrebe načrtovanja.

    4. Koliko stane krajinska arhitektura?

    Treba se je zavedati, da krajinska arhitektura (kljub temu da predstavlja luksuz in dodano vrednost) v nasprotju s splošnim prepričanjem ni draga. Cena je odvisna od kvadrature, zahtevnosti terena, sposobnosti krajinskega arhitekta in vrste ter starosti rastlin. Redke, eksotične rastline so dražje od lokalnih, prav tako bomo za drevo, visoko 5 m plačali precej več kot za manjše, še zelo mlado drevo. Glede na te parametre je ceno mogoče dodatno prilagajati zadanim finančnim okvirom, pri tem pa vam bodo tudi arhitekti pomagali s svetovanjem. 

    Načrt krajinske arhitekture od idejne zasnove do projekta za izvedbo vas bo stal nekje med 1000 - 3000 EUR (odvisno od zgornjih parametrov), pri znanih krajinskih arhitektih pa lahko cena doseže več tistoč EUR. Cena zasaditve skupaj z delom vrtnarja močno variira, povprešje pa je cca. 2000 - 3000 EUR za 1000 m2. Cene dostopov (poti, stopnice, terase) spet močno variirajo, poleg tega so zelo odvisne od tlakovane površine. Cena skupaj z delom se giblje nekje okrog 3000 EUR za 1000 m2. 

    Strokovni članek 7373
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krajinski arhitekt?

    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 108 izvajalcev za področje Krajinski arhitekt
    9.9
    6

    ALNAIR D.O.O.


    9.1
    0

    proARHINS, ARHITEKTURNO PROJEKTIRANJE IN GRADBENI INŽENIRING, ing. MIHA IGNAC PRIMOŽIČ S.P.


    10
    3

    HARCO, d.o.o.


    9.4
    0

    PKC Damjan Pirc s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane