Za področje

  Gradnja kanalizacije

  Članek je koristil že 11831+ uporabnikom
  Kanalizacija sodi med pomemben del strojnih instalacij v zgradbah, ki zagotavlja zdravo in udobno bivalno okolje in nasploh zavarovanje okolja pred onesnaženjem. Z kvalitetno vgradnjo kanalizacije omogočimo v hiši hiter odtok odplak in fekalij, preden se te začnejo razkrajati.
  Strokovni članek 11831
  zaključek vertikalnega voda, vir:http://4.bp.blogspot.com/-JOg7czoOwhc/VM3P-IIwR8I/AAAAAAAAA4M/brMObXP34cs/s1600/P1040010.JPG
  Imamo kar 1392 izvajalcev za področje Vodovodar:

  1. Vodovodi in kanalizacija

  Vodovodi in kanalizacija sta ključni napeljavi za udobno bivanje. Vgradnja kanalizacije je za ohranjanje zdravega okolja nujna. Sistem hišne kanalizacije skrbi za odvod vseh odpadnih voda v javno kanalizacijo (javno omrežje) ali malo čistilno napravo. Hišno kanalizacijo uporabljamo za odvod odpadnih in meteornih voda. Odpadne vode nastajajo v sanitarnih prostorih, kuhinji in na vseh mestih, kjer so nameščeni odtoki. Meteorne - padavinske - vode pa se pojavljajo ob nalivih in odtekajo s streh ter se zbirajo na dvoriščih in drugih zunanjih površinah.

  2. Vrste kanalizacijskih sistemov

  Kanalizacijske sisteme, s katerimi upravljamo, delimo v dve skupini: mešani (kombinirani) kanalizacijski sistemi in ločeni kanalizacijski sistemi.

  Mešani sistem odvajanja:
  Ta sistem zajema odvod komunalnih odpadnih in padavinskih voda hkrati.
  Ločeni sistem odvajanja:
  Značilnost je, da se komunalne odpadne vode zbirajo ločeno od padavinskih tujih voda. Tiste padavinske vode, ki niso onesnažene (s streh in dvorišč) ponikajo v tla na določenem mestu. S tem dosežemo razpršeno odvajanje padavinskih voda na samem mestu nastanka.

  3. Načrtovanje in gradnja hišne kanalizacije

  Načrtovanje in vgradnja kanalizacijskih cevi za odvajanje odpadnih voda mora biti premišljena in strokovno izvedena, da ne prihaja do morebitnega zastajanja odplak. Dobro projektiranje, izvedba in uporaba sodobnih materialov so ključne zadeve. Dobro načrtovanje in izvedba hišne kanalizacije pa se začne pri projektiranju hiše in ustrezne pozicije prostorov. Arhitekt mora pri načrtovanju poleg vseh drugih dejavnikov vključiti tudi razmislek o odvajanju vode, torej pozicije sanitarnih prostorov, tehničnih prostorov, kuhinje in še drugih prostorov, ki vsebujejo sanitarne elemente. Za odvod odpadnih voda v hiši skrbi glavni vertikalni vod (lahko tudi dva), na katerega so priključeni stranski vodi, ki se nato priključijo na zunanji vod oz. sekundarno cev. Ta se na koncu priključi na primarno javno kanalizacijsko omrežje.

  3.1 Vertikalne cevi

  Najbolj ugodna in ekonomična rešitev je vgradnja čim manjšega števila vertikalnih vodov. Pozorni moramo biti, da so priključki od sanitarnih elementov na glavni vertikalni vod čim krajši. S tem preprečimo zastajanje odplak v ceveh. Vse to dosežemo s primerno postavitvijo prostorov in elementov v njih. Za vgradnjo je najugodnejša rešitev pozicija sanitarnih prostorov eden pod drugim; za primer wc v pritličju se naj pozicionira točno pod kopalnico v zgornji etaži, v bližini wc-ja se prav tako naj nahaja kuhinja. Taka premišljena razporeditev prostorov je ključnega pomena za dosego in vgradnjo enega glavnega vertikalnega voda. V arhitekturnem žargonu pravimo temu ustvarjanje mokrih vozlov.

  3.2 Horizontalne cevi

  Razlika pri vgradnji horizontalnih cevi je izvedba v naklonu, saj te cevi ne delujejo po principu gravitacije, ampak jih je potrebno vgraditi pod ustreznim naklonom (2%). Položimo jih v estrihu ali izolaciji, pod finalnim tlakom. Če v tlaku ni dovolj prostora za ustrezen minimalni padec, lahko horizontalne cevi namestimo v sklopu spuščenega stropa. V tem primeru jih je potrebno obvezno zvočno izolirati.
  Vsak odtok pa mora biti opremljen s sifonom, ki prepreči prehod smradu ob razkrajanju in razpadu odplak. Običajno je ta nameščen neposredno za sanitarno opremo.

  4. Izstop in priključek na javni kanal

  Priključek na javno kanalizacijsko omrežje se izvede s cevmi minimalnega premera 150mm z minimalnim padcem 2%. Priključitev hišne kanalizacije na javno omrežje je dovoljeno le v primeru potrjenega soglasja komunalnega podjetja. Celotni prošnji morate dodati še ustrezno projektno dokumentacijo, v kateri so podani podatki o vrsti objekta, količini odpadnih voda, profili kanalov, nakloni in razdalje med jaški.

  5. Hišni jašek za kanalizacijo, cena

  Cena gradnje kanalizacije za povprečno enodružinsko hišo, skupaj z izkopom in vso potrebno ureditvijo, se giblje med 7000 in 9000€ (200€/m2). V ceno so všeta vsa dela, se pa ta razlikujejo od hiše do hiše, razdalje posameznih priklopov, zahtevnosti terena, razporeditve notranjih prostorov in posledično števila vertikalnih vodov.  1-glavni vertikalni vod, 2-priključki, 3-sekundarna cev, 4-javni kanal
  1-glavni vertikalni vod, 2-priključki, 3-sekundarna cev, 4-javni kanal


  odvod padavinskih voda
  odvod padavinskih voda


  Strokovni članek 11831
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 1392 izvajalcev za področje Vodovodar:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Imamo kar 1392 izvajalcev za področje Vodovodar:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 1392 izvajalcev za področje Vodovodar
  8.9
  0

  Arh Dejan s.p.

  Pivka
  9.1
  0

  Instalacije Kapun d.o.o.

  Ljutomer
  9.5
  1

  AKM3 Aleš Drobež s.p.

  Domžale
  10
  14

  RENOTIM, BORUT HROVATIN s.p.

  ŽIROVNICA
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE VODOVODAR?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane