Za področje

  Hišna kanalizacija in odtočne cevi

  Članek je koristil že 38872+ uporabnikom
  Za odvajanje odpadnih in meteornih vod mora biti hišna kanalizacija pravilno izvedena. Gotovo ste že kdaj bili priča smradu, puščanju ali drugih tegobah hišne kanalizacije. Nepravilna izvedba je pogosta, zato bomo tokrat spregovorili nekaj besed o hišni kanalizaciji, pomembnem delu strojnih inštalacij v hiši.
  Strokovni članek 38872
  priljubljen
  odtocne cevi naslovna
  Imamo kar 1521 izvajalcev za področje Vodovodar:

  1. Odtočne cevi

  1.1 Odtočne cevi: vertikalni vodi

  Odtočne cevi oz. odtoki sanitarnih elementov, kot so stranišča, WC školjke so v hiši speljani vodoravno in navpično, torej horizontalno in vertikalno. Z vertikalnimi vodi običajno prebijamo ploščo, zato je dobro prej poznati njihovo pozicijo, kar je sestavni del vsake dobro pripravljene PZI dokumentacije. Kasnejše vrtanje v beton in armaturo je drago in zamudno.
   
  Da pocenimo stroške gradnje je pomembno, da imamo čim manj vertikal. Svetujemo, da z arhitektom predvidite kopalnice in sanitarije ene pod drugimi. Tako lahko imamo »mokre vozle« ene pod drugimi. S tem prispevamo tudi k čim krajšim povezavam. Običajna debelina vertikalnih vodov, ki se izvedejo iz PVC cevi, je 110 mm oz. 11 cm.

  1.2 Odtočne cevi: horizontalni vodi

  Poleg vertikalnih vodov hišne kanalizacije izvajamo tudi vodoravne ali horizontalne vode. Te vodimo po estrihu ali še bolje po izolaciji tlaka. Debelina kanalizacijskih cevi je od 75 do 110 mm, seveda pa je to odvisno od sanitarne opreme in obremenitev. Minimalni naklon za vodoravno kanalizacijo je 2 %, kar pri petih metrih pomeni, da potrebujemo 10 cm padca! Velikokrat pa se zgodi, da v tlaku ni dovolj prostora za 2 % padec, zato je mogoče inštalacije za kanalizacijo izvesti tudi pod spuščenim stropom. Takrat moramo paziti, da cevi zvočno izoliramo.

  1.3 Priklop na javno kanalizacijo

  Pomemben del hišne kanalizacije je priključek na javno kanalizacijo ali na malo čistino napravo ter ponikovalnico. Običajno se tak priključek izvede s cevmi premera 200 mm ali 20 cm. Iztoki iz objekta se izvedejo preko revizijskih jaškov za vzdrževanje (priporočeno na vseh kolenih), pokritih z litoželeznimi pokrovi. 
  Kanalizacija mora biti položena na pravilno pripravljeno podlago, sicer se cevi lahko pogrezajo in pride do nevšečnosti. Globina cevi mora biti pod mejo zmrzovanja, kar je pri nas povprečno 80 cm.
  Za priključek na kanalizacijo moramo priložiti ustrezno dokumentacijo in za to pridobiti soglasje podjetja v upravljanju kanalizacije.
  Po končani izvedbi kanalizacije mora izvajalec preizkusiti pretok in tesnost. Med časom preizkusa kanalizacije ne sme puščati ali kazati drugih nepravilnosti. Zapisnik, ki se izdela po preizkusu, podpiše izvajalec in ga predloži nadzorniku.
  Odtočne cevi
  Da bi pocenili izvedbo, priporočamo, da kopalnice načrtujete eno nad drugo.

  2. Hišna kanalizacija, cena

  2.1 Cena za vodovod, kanalizacijo in talno gretje

  Cena kanalizacije skupaj z zunanjo ureditvijo za povprečno hišo stane okrog 40 EUR/m2, za hišo 200 m2 torej okrog 8.000 EUR.

  2.2 Cena za hišno kanalizacijo

  Za klasično hišno kanalizacijo z dvema kopalnicama, eno kuhinjo in običajnim številom priklopov gospodinjskih aparatov in sanitarne opreme boste odštele od 15 do 20 EUR/m2, za hišo 200 m2 torej okrog 3.000 EUR
   
  Če se lotevate gradnje kanalizacije ali potrebujete izvajalca za izgradnjo vaše kanalizacije, vas vabimo, da oddate povpraševanje.
   
  Strokovni članek 38872
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 1521 izvajalcev za področje Vodovodar:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1521 izvajalcev za področje Vodovodar:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 1521 izvajalcev za področje Vodovodar
  9.1
  0

  Tauses, d.o.o.


  10
  3

  Gradbeništvo Nermin Nuhanović, s.p.


  10
  1

  SMEVT trgovina in storitve d.o.o.


  9.8
  5

  FERALL, inštaliranje električnih naprav in napeljav, Alen Ferš s.p.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje VODOVODAR?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane