Za področje

    Sanacija balkona

    Članek je koristil že 19016+ uporabnikom
    Balkon je eden izmed najbolj izpostavljenih delov hiše. Zaradi različnih, predvsem pa vremenskih vplivov se na balkonih pojavijo razpoke, odstopanje ploščic, odpadanje ometa na spodnji strani in druge nepravilnosti. Tokrat bomo govorili o obnovi vašega starega balkona.
    Strokovni članek 19016
    saniranje balkona
    Imamo kar 70 izvajalcev za področje Betonarna:

    1. Sanacija balkona na splošno

    1.1 Kaj povzroča poškodbe balkona?

    Balkoni so neprestano pod vplivom dejavnikov, ki spreminjajo obstojnost in strukturo materiala. Najpomembnejši so vremenski vplivi, kot so UV sevanje in dež. Slabo izvedena hidroizolacija je najpogostejši vzrok za poškodbe balkona. Pomemben dejavnik so tudi temperaturne spremembe, ki načenjajo sestavo materiala. Opazna je tudi karbonatizacija, torej kristalizacija pod površino, ki je posledica onesnaženja. Talno podlago betona obremeni tudi vsakodnevna uporaba, torej hoja ali pohištvo, predvsem cvetlični lončki in težji predmeti.

    1.2 Zakaj je sanacija balkona nujna?

    Če vidite, da je vaš balkon poškodovan, je takojšnja sanacija balkona nujna. Pojasnimo, zakaj. Balkon je običajno konzolna, armiranobetonska konstrukcija brez nadstreškov, kar pomeni, da je zelo izpostavljen vremenskim vplivom iz okolice. Velikokrat ga zalije voda, ki pa sama po sebi še ni problem, saj ob pravilni izvedbi odtokov in hidroizolacije enostavno odteče iz balkona. Če pa sistem odvodnjavanja ne deluje ali zaradi mehanskih poškodb na konstrukciji nastanejo razpoke, lahko imamo resne težave.

    Če je hidroizolacija poškodovana ali nepravilno izvedena, je takojšnje saniranje balkona nujno, saj bo voda sicer prodrla vse do jeklene armaturo in povzročila proces korozije. To vodi v precejšnjo zmanjšanje nosilnosti armiranobetonske konstrukcije, ki lahko v najslabšem primeru, če sanacija balkona ni izvedena, pripelje tudi do porušitve celotnega elementa. Podobno je z razpokami, ki lahko nastanejo zaradi manjšega potresa ali preprosto zaradi povešanja stare konstrukcije.

    V razpoke lahko zaide voda, ob naslednjem potresu oziroma ob nadaljnem posedanju pa lahko iz male razpoke nastane večja, ki predstavlja resen konstrukcijski problem.
    Korozija in sanacija balkona
    Če pride do vdora vode, ja sanacija balkona nujna, saj čez čas nastopi korozija jeklene armature.

    2. Sanacija balkona: vdor vode

    Sanacija balkona je najbolj nujna v primeru slabe oziroma poškodovane hidroizolacije balkona. Največ poškodb nastane zaradi vdora vode v betonsko konstrukcijo balkona. To se zgodi na stiku med različnimi materiali, ki imajo različne specifične toplote in temperaturne prehodnosti, zato se razmikajo.
     
    Vdor vode se največkrat zgodi:
     
    - na stiku cementnega estriha z jeklenim ali plastičnim drenažnim odtokom
    - na stiku ploščic in betonske ograje balkona
    - če je hidroizolacija na splošno slabo izvedena
    - če so keramične ploščice slabo položene
    - zaradi slabo izvedene ravnine balkona, zaradi katere zastaja voda

    2.1 Cvetenje balkona

    Če so stiki na balkonu slabo izvedeni, lahko pride do prodiranja vode v konstrukcijo. Ko se temperature dvignejo, voda v konstrukciji izhlapi in s sabo odnese kalcijeve kristale. Ti kristali se naberejo na površini, kar imenujemo cvetenje. Preverite, ali se na vašem balkonu nabirajo belosivi kristali.

    2.2 Sanacija balkona zaradi zmrzali

    Druga vrsta poškodb, ki jih povzroči voda v konstrukciji balkona, so poškodbe zaradi zmrzali. Ob nizkih temperaturah, ki padejo pod ničlo, voda zmrzne in se ji poveča volumen. S tem se pojavijo mikrorazpoke, ki se lahko razvijejo v večje razpoke. Večje razpoke na balkonu lahko resno vplivajo na konstrukcijo, ne samo na videz.

    2.3 Sanacija balkona zaradi korozije

    Vdor vode v konstrukcijo balkona lahko resno vpliva tudi na nosilnost. Zamakanje armature balkona povzroči rjavenje. Korodirana armatura se odmakne oziroma odlepi od betona, zato izgubi svojo vlogo, povzroči pa tudi pokanje in drobljenje betona. 

    3. Kako poteka saniranje balkona?

    Večina balkonov je izdelanih iz armiranega betona. 
     
    1. Pred sanacijo moramo najprej očistiti beton. Odstranimo toliko materiala, dokler ne pridemo do zdrave, torej nepoškodovane, trdne podlage. Če je prišlo do tega, da je izpostavljena armatura, odstranimo beton okoli nje in armaturo očistimo z žičnato krtačo.
     
    2. Beton nato dobro navlažimo, dokler ni površina čisto vlažna in temnosiva. Pripravimo sanacijsko malto, kot je na primer Sika Quick 506-FG. Malto izvajalec nanese na poškodovano površino v največji debelini do 60mm. Malta je primerna tudi za vgradnjo nad glavo, saj ne leze. Malto nato izravnamo z površino balkona.
     
    Saniranje balkona
    Če se odločimo za saniranje balkona, moramo biti pozorni predvsem na pravilno izvedeno hidroizolacijo. 

    4. Popravilo zaključnih oblog

    4.1 Sanacija balkona in polaganje ploščic

    Najboljša sanacija balkona z obstoječimi keramičnimi ploščicami je polaganje novih ploščic na staro podlago. 
     
    1. Pozorni moramo biti, da je površina čista, brez olj, madežev ali prahu. Če imamo nevpojne površine, jih je treba razmastiti s produktom kot na primer Sika Aktivator.
     
    2. Pred polaganjem ploščic je izredno pomembno, da kakovostno izvedeno hidroizolacijo.  Za to priporočamo uporabo SikaBond-T8 Hidroizolacija , ki se nanaša na podlago z zobčasto gladilko.
     
    3. Po nanosu hidroizolacije se nanese lepilo, priporočljivo kot sistemska rešitev hidroizolacije. V našem primeru bi to bila SikaBond-T8 Lepilo. 
     
    4. Po polaganju ploščic je nujno, da se stiki zatesnijo z kakovostno tesnilno maso. Priporočamo uporabo  Sikaflex-11 FC.
     
    Če potrebujete izvajalca za sanacijo betona, se lahko obrnete na nas.

    5. Koliko stane sanacija balkona?

    Koliko vas bo stalo saniranje balkona, je odvisno predvsem od vrste potrebne sanacije. Če je sanacija balkona izvedena obsežno, torej tako, da se na novo izvede celotna hidroizolacija in na novo položi zaključna obloga, vas bo sanacija balkona skupaj z delom in nabavo materiala stala med 300 - 500 eur/m2.

     
     
     
     
    Strokovni članek 19016
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Betonarna?

    Imamo kar 70 izvajalcev za področje Betonarna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 70 izvajalcev za področje Betonarna
    9.7
    9

    LUX INVEST, inženiring in gradbeništvo, d.o.o.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    10
    4

    ANDRE d.o.o.


    9.5
    2

    Teo Mohorčič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane