Za področje

    Stropne obloge: plastične stropne obloge, leseni strop...

    Članek je koristil že 17115+ uporabnikom
    Strop je del stavbe, ki omejuje, zapira prostor od zgoraj. Konstrukcija stropa deli stavbo po višini na etaže, je vpeta v nosilne zidove in prenaša obtežbo prostora. Tako kot tla lahko tudi za strop izberemo veliko materialov, s katerim ga bomo zaprli in prekrili. Lahko se odločimo za leseni strop, stropne obloge iz stiroporja ali pvc oz. plastične stropne obloge.
    Strokovni članek 17115
    stropne obloge
    Imamo kar 70 izvajalcev za področje Betonarna:

    1. Konstrukcija stropa - vrste

    1.1 Armiranobetonski strop

    Konstrukcija stropa je lahko narejena na različne načine in iz različnih materialov. Najbolj pogosta je armiranobetonska stropna konstrukcija, oziroma armiranobetonska plošča, ki se ponavadi naredi na gradbišču samem, včasih pa se uporabi tudi montažna stropna konstrukcija. Monolitna armiranobetonska plošča se uporablja pogosto predvsem zato, ker omogoča veliko nosilnost. Slabost te pa je, da ima veliko težo, zato pa se poveča obremenitev ostale konstrukcije. Debelina armiranobetonske plošče je ponavadi od 15 do 20 cm, beton plošče pa je armiran z jekleno armaturo. 

    1.2 Leseni strop

    Konstrukcija stropa je lahko tudi lesena. Za leseni strop se uporabi lesene nosilce ali grede, ki se jih poveže v enoten in smiseln konstrukcijski sistem. Lesena konstrukcija se uporablja pri bolj tradicionalni gradnji, še posebej, kadar hočemo izpostaviti in pokazati leseno konstrukcijo. Leseni strop se zelo redko uporablja za novogradnje, prvič zaradi cene materiala, drugič pa zato, ker je betonski strop veliko bolj sposoben prenašati vse obremenitve in zagotavlja protipotresno in togo povezavo oz. ojačitev celotne hiše. Konstrukcija stropa kot leseni strop je zato pogost bolj pri rekonstrukcijah obstoječih starih stavb. 

    1.3 Jekleni strop

    Uporablja se tudi jeklena konstrukcija iz jeklenih nosilcev, predvsem, kadar moramo premostiti velike razpone. Jekleno konstrukcijo, sestavljeno iz nosilcev in gred, se nato obloži s toplotno in zvočno izolacijo ter zapre s stropno oblogo. Pogostejše so ti. "sovprežne" konstrukcije. V tem primeru gre za kombinacijo jekla in armiranega betona, ki se ga poveže v enoten strop. Primer tega bi bila kombinacija valovite pločevine, ki se jo zalije z armiranim betonom. Ta konstrukcijska rešitev omogoča oplemenitenje lastnosti obeh materialov. 

    Konstrukcija stropa
    Konstrukcija stropa: primer sovprežne konstrukcije stropa in predpriprave za izvedbo.

    1.4 Opečni strop

    Opečni strop se največkrat uporablja v obliki sovšrežne konstrukcije kot kombinacija opečnih zidakov oz. opeke, ki se jo zalije z armiranim betonom. Danes samo opeke za stropne konstrukcije ne uporabljamo več, saj bi v tem primeru morali graditi obokane strope, kar pa je ekstremno prostorsko in materialno potratno in neekonomično. To je edini način, kako je lahko konstrukcija stropa sestavljena zgolj iz opeke, kar so vedeli tudi Stari Rimljani in to s pridom uporabljali. 

    2. Plasti stropa

    Konstrukcija stropa sestoji iz več delov. Najpomembnejši del stropa je stropna konstrukcija, saj ima ta nosilno vlogo. Na stropno konstrukcijo se naredi tlak, ki se lahko izvede na različne načine.

    Ponavadi najprej položimo plast izolacije, ki ima delno toplotno, predvsem pa zvočno funkcijo. Debelina te je nekje okrog 5cm, odvisno od tega, kaj pride na njo in če imamo talno gretje. Na izolacijo se naredi estrih, vmes pa je ponavadi vmesni sloj PE folije. Estrih, ki pride na folijo se ponavadi vlije, lahko pa je tudi suhi, izvede se lahko na različne načine. Tlak se zaključi z zaključnim slojem, parketom, keramiko, laminatom, oziroma drugim zaključnim slojem.

    Konstrukcija se obda tudi s spodnje strani s stropno oblogo, ponavadi je ta iz ometa. Lahko pa uporabimo tudi druge obloge, kot npr. lesene plošče.

    3. Stropne obloge

    Stropne obloge so zaključni del stropa, ki strop zapre. Stropne obloge zaščitijo nosilno konstrukcijo in sloje toplotne izolacije, predvsem pa poskrbijo za estetski izgled stropa. Teoretično bi si lahko omislili tudi strop brez stropne obloge, kot je to trenutno trend v nekaterih javnih prostorih, a se je treba zavedati, da taka rešitev za stanovanja ni primerna. Strop brez stropne obloge ima običajno zelo lepo in ekspresivno stropno konstrukcijo, zaradi česar izgleda lepo tudi, če ni prekrit oz. zaprt. Za stanovanjsko gradnjo taka rešitev ni najbolj ekonomična in smiselna. Prav tako verjetno ne želite gledati vseh številnih cevi inštalacij, napeljanih pod stropom. 

    Leseni strop
    Če želite vašemu domu dodati pridih dizajnerske estetike in naravne materiale, izberite leseni strop.

    4. Plastične stropne obloge, leseni strop ali knauf?

    4.1 Plastične stropne obloge (pvc)

    Plastične stropne obloge so super rešitev v prostorih, ki so še posebej izpostavljeni neprijetnim vplivom kot so vlaga ali UV žarki. Zaradi tega se bodo plastične stropne obloge odlično obnesle na stropu v kopalnici, kuhinji, garaži in kleti. Če izberete posebno vrsto plastične stropne obloge z dodatno UV zaščito, lahko pvc panele uporabite tudi zunaj za pokrivanje stropovvrtnih paviljonov ali nadstreškov za avto. 

    Plastične stropne obloge oz. pvc paneli so vodoodporni, zato se ob stiku z vlago in vodo ne napihujejo, so izjemno lahki (1,3 - 2,3 kg/m2), a trdni, zato se ne zvijajo. Prav tako so enostavni za montažo in demontažo, če je potrebno sanirati inštalacije. Plastične stropne obloge so narejene iz visoko kvalitetnega PVCja, dolgotrajne in enostavne za vzdrževanje, saj se lahko očistijo že z navadno vlažno krpo. 

    4.2 Leseni strop (MDF stropne obloge)

    Leseni stropovi oz. MDF stropne obloge uporabljamo v prostorih, ki zahtevajo akustično neoporečnost, estetiko, kvaliteto in naravni ter trajnostni material hkrati. Poleg javnih prostorov kot so konferenčne sobe, pisarne, predavalnice, športne dovrane, knjižnjice in galerije, leseni strop uporabljamo tudi za zasebno, stanovanjsko rabo. V tem primeru se leseni strop največkrat uporabi v bolj reprezentativnih in glavnih bivalnih prostorih. Leseni strop se prav tako uporablja pri ovjektih tradicionalne, predvsem gorske gradnje. MDF stropne obloge so prav zaradi tega zelo priljubljene na vikendih.

    Treba se je zavedati, da je leseni strop precej dražji v primerjavi s standardnimi rešitvami. Plastične stropne obloge so npr. precej cenejše. Lesene stropne obloge so drag, a nenadomestljiv material, ki bo v vaš prostor vnesel posebno toplino in domačnost. Cenejša opcija MDF panelom so iverne ali vezane plošče. Leseni strop sicer odlikuje požarna varnost in možnost dosega odlične akustike s postopki perforacije, zarez in utorov. Je enostaven za vzdrževanje, odlikuje pa ga predvsem to, da je narejen iz naravnih in trajnostnih materialov ter zagotavlja vrhunski dizajnerski izgled. 

    Leseni strop je treba finalno obdelati s furnirjem, pri čemer lahko zbiramo med 40 različnimi vrstami. Prav tako je priporočljivo, da se leseni strop zaščiti z UV poliakrilatnim lakom, da les z leti zaradi izpostavljenosti soncu ne začne bledeti.

    4.3 Knauf strop

    Knauf strop je vrsta spušenega stropa. Je najbolj standardna in najpogostejša rešitev stropne obloge, kako se zapre in skrije konstrukcija stropa, po izgledu pa spominja na plastične stropne obloge, le da je možno doseči lepšo izvedbo in izgled. Knauf strop imenujemo tudi mavčnokartosnki strop. Knauf je le najbolj znano podjetje, ki take mavčnokartonske stropove in plošče izdeluje, ni pa edino. Je najpogostejša izbira spuščenega stropa za zapiranje stropov stanovanj in drugih bivanjskih objektov. Knauf strop omogoča enotno stropno površino, ki postane nezaznavna in se dobesedno spoji z vertikalnimi stenami, saj je končna obdelava ista. V knauf stropne obloge zlahka skrijemo vse inštalacije. Za to ga moramo le dovolj spustiti, kar omogoča sistem njegove podkonstrukcije. 

    Stropne obloge knauf
    Knauf strop bo deloval brezhibno, meja z vertikalnimi stenami pa bo nezaznavna. 

     



    Strokovni članek 17115
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Betonarna?

    Imamo kar 70 izvajalcev za področje Betonarna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 70 izvajalcev za področje Betonarna
    9.7
    2

    EM BAU, gradnje d.o.o.


    10
    4

    ANDRE d.o.o.


    9.2
    0

    GMI, inženiring in vzdrževanje, d.o.o.


    9.7
    9

    LUX INVEST, inženiring in gradbeništvo, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane