Za področje

  Izolacija balkona: kako preprečiti toplotni most?

  Članek je koristil že 13849+ uporabnikom
  Predvsem pri večnadstropnih objektih potrebujemo dodaten zunanji prostor, kjer se lahko nadihamo svežega zraka ali spočijemo na soncu. Balkon je del stavbe, ki sega iz nje in je odprt ter zato omogoča zunanji stik z okolico. Balkon je kot element ponavadi dodan hiši izven ravnine zunajih zidov. Lahko je podprt s stabri ali pa konzolno vpet v konstrukcijo objekta. Poznamo pa tudi ložo, oziroma balkon, ki je znotraj ravnine zunanjih zidov stavbe. Ta element je odprt le z ene, sprednje strani.
  Strokovni članek 13849
  Balkoni, vir: visualizeus.com
  Imamo kar 54 izvajalcev za področje Betonarna:

  1. Možnosti izvedbe balkona

  V naslednjem sestavku se bomo osredotočili le na balkone, ki so objektu dodani in vanj vpeti, saj ti ponavadi predstavljajo manjši izvedbeni problem. To pa zato, ker balkon objektu dodamo, na stiku konstrukcije obeh pa lahko nastane toplotni most. Če stik balkona z objektom ni izveden pravilno, toplota skozi konstrukcijo balkona uhaja, saj je na tem mestu toplotna izolacija prekinjena.  Poznamo več načinov, kako izvesti detail stika balkona z objektom brez toplotnega mostu.

  2. Balkon linijsko pripet na konstukcijo

  Prvi način izvedbe balkona je, da je ta linijsko pripet na konstrukcijo objekta. V tem primeru moramo tega ustrezno toplotno izolirati po celotni površini, obleči ga moramo v ustrezno toplotno izolacijo. Celotno konstrukcijo balkona obdamo s plastjo toplotne izolacije iz trde pene ali mineralne volne. S toplotno izolacijo obložimo spodno in zgornjo stran balkonske plošče, položiti pa jo moramo tudi na čelno stran balkona. Tako lahko preprečimo uhajanje toplote.

  2. Balkon točkovno pripet na konstrukcijo

  Težavam se lahko delno izognemo, če balkon vpnemo v konstrukcijo objekta točkovno. Tako je balkon ponavadi vpet v objekt z nosilci. Na točki nosilcev se sicer pojavi točkovni toplotni most, vendar ta ni prevelik. Zmanjšamo pa ga lahko še dodatno, če nosilce oblečemo v toplotno izolacijo.

  3. Balkon s toplotno armaturo

  Tretja, energetsko najbolj ugodna možnost je, da uporabimo posebni vmesni element. Topolotno armaturno košaro vgradimo med konstrukcijo objekta in konstrukcijo balkona. Element se lahko uporabi tako pri balkonski plošči, kot tudi če je konstrukcija balkona narejena iz linijskih elementov. Armaturna košara je izolirana, na srednjem delu po vsej višini ima košara vgrajeno toplotno izolacijsko ploščo iz trdega polistirena, zato na stiku obeh konstrukcij ne nastane toplotni most. Ponavadi armatura iz jekla štrli iz ravnine škatlje na obeh straneh, namenjena pa je pritrditvi v konstrukcijo. Pogost proizvajalec armaturne košare je Schucko, proizvod pa imenujemo kar Schucko element.

  4. Balkon z lastno konstrukcijo

  Nenazadnje lahko toplotni most rešimo tudi tako, da balkon le dodamo k objektu, takrat ima ta samostojno gradbeno konstrukcijo. Balkon je podprt z nosilnimi stebri in je le delno vpet na objekt. Vendar ponavadi ta rešitev ni najbolj estetska, saj dobimo dodatne arhitekturne elemente, stebre, ki se mnogokrat ne skladajo z izgledom objekta.

  Več informacij o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Balkon oblečen v izolacijo, črez čelne izolacije, vir: www.archiportal.sk
  Balkon oblečen v izolacijo, črez čelne izolacije, vir: www.archiportal.sk


  Strokovni članek 13849
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 54 izvajalcev za področje Betonarna:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Imamo kar 54 izvajalcev za področje Betonarna:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 54 izvajalcev za področje Betonarna
  9.7
  1

  ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.

  Ljubljana
  9.7
  4

  LUX INVEST, inženiring in gradbeništvo, d.o.o.

  Škofljica
  10
  3

  OBNOVA Kočevje d.o.o.

  Kočevje
  9.8
  1

  EM BAU, gradnje d.o.o.

  Maribor
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE BETONARNA?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane