Za področje

    Izolacija balkona: kako preprečiti toplotni most?

    Članek je koristil že 17074+ uporabnikom
    Predvsem pri večnadstropnih objektih potrebujemo dodaten zunanji prostor, kjer se lahko nadihamo svežega zraka ali spočijemo na soncu. Balkon je del stavbe, ki sega iz nje in je odprt ter zato omogoča zunanji stik z okolico. Balkon je kot element ponavadi dodan hiši izven ravnine zunajih zidov. Lahko je podprt s stabri ali pa konzolno vpet v konstrukcijo objekta. Poznamo pa tudi ložo, oziroma balkon, ki je znotraj ravnine zunanjih zidov stavbe. Ta element je odprt le z ene, sprednje strani.
    Strokovni članek 17074
    Balkoni, vir: visualizeus.com
    Imamo kar 70 izvajalcev za področje Betonarna:

    1. Možnosti izvedbe balkona

    V naslednjem sestavku se bomo osredotočili le na balkone, ki so objektu dodani in vanj vpeti, saj ti ponavadi predstavljajo manjši izvedbeni problem. To pa zato, ker balkon objektu dodamo, na stiku konstrukcije obeh pa lahko nastane toplotni most. Če stik balkona z objektom ni izveden pravilno, toplota skozi konstrukcijo balkona uhaja, saj je na tem mestu toplotna izolacija prekinjena.  Poznamo več načinov, kako izvesti detail stika balkona z objektom brez toplotnega mostu.

    2. Balkon linijsko pripet na konstukcijo

    Prvi način izvedbe balkona je, da je ta linijsko pripet na konstrukcijo objekta. V tem primeru moramo tega ustrezno toplotno izolirati po celotni površini, obleči ga moramo v ustrezno toplotno izolacijo. Celotno konstrukcijo balkona obdamo s plastjo toplotne izolacije iz trde pene ali mineralne volne. S toplotno izolacijo obložimo spodno in zgornjo stran balkonske plošče, položiti pa jo moramo tudi na čelno stran balkona. Tako lahko preprečimo uhajanje toplote.

    2. Balkon točkovno pripet na konstrukcijo

    Težavam se lahko delno izognemo, če balkon vpnemo v konstrukcijo objekta točkovno. Tako je balkon ponavadi vpet v objekt z nosilci. Na točki nosilcev se sicer pojavi točkovni toplotni most, vendar ta ni prevelik. Zmanjšamo pa ga lahko še dodatno, če nosilce oblečemo v toplotno izolacijo.

    3. Balkon s toplotno armaturo

    Tretja, energetsko najbolj ugodna možnost je, da uporabimo posebni vmesni element. Topolotno armaturno košaro vgradimo med konstrukcijo objekta in konstrukcijo balkona. Element se lahko uporabi tako pri balkonski plošči, kot tudi če je konstrukcija balkona narejena iz linijskih elementov. Armaturna košara je izolirana, na srednjem delu po vsej višini ima košara vgrajeno toplotno izolacijsko ploščo iz trdega polistirena, zato na stiku obeh konstrukcij ne nastane toplotni most. Ponavadi armatura iz jekla štrli iz ravnine škatlje na obeh straneh, namenjena pa je pritrditvi v konstrukcijo. Pogost proizvajalec armaturne košare je Schucko, proizvod pa imenujemo kar Schucko element.

    4. Balkon z lastno konstrukcijo

    Nenazadnje lahko toplotni most rešimo tudi tako, da balkon le dodamo k objektu, takrat ima ta samostojno gradbeno konstrukcijo. Balkon je podprt z nosilnimi stebri in je le delno vpet na objekt. Vendar ponavadi ta rešitev ni najbolj estetska, saj dobimo dodatne arhitekturne elemente, stebre, ki se mnogokrat ne skladajo z izgledom objekta.

    Več informacij o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Balkon oblečen v izolacijo, črez čelne izolacije, vir: www.archiportal.sk
    Balkon oblečen v izolacijo, črez čelne izolacije, vir: www.archiportal.sk


    Strokovni članek 17074
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Betonarna?

    Imamo kar 70 izvajalcev za področje Betonarna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 70 izvajalcev za področje Betonarna
    9.7
    9

    LUX INVEST, inženiring in gradbeništvo, d.o.o.


    9.2
    0

    GMI, inženiring in vzdrževanje, d.o.o.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    9.7
    2

    EM BAU, gradnje d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane