Za področje

  Polikarbonatne plošče

  Članek je koristil že 15296+ uporabnikom
  Plošče iz polikarbonata se uporabljajo za različne namene, za nadstreške, za prekrivanje teras, pergol, za zimske vrtove in podobno. Uporabimo jih predvsem takrat, ko želimo streho nad glavo, hkrati pa želimo, da ta prepušča svetlobo.
  Strokovni članek 15296
  polikarbontatne-plosce.jpg
  Imamo kar 524 izvajalcev za področje Kritine:

  1. Kaj so polikarbonatne plošče?

  Polikarbonati so umetne snovi, ki so termoplastične. Te so po navadi prozorne, lahko pa jih kupimo tudi v različnih odtenkih. Lahko se uporabljajo v temperaturi od -100 do +135 stopinj C. Polikarbonatne plošče so zelo odporne in obstojne. Zaradi dobre transparentnosti materiala se največkrat uporabljajo kot kritine nadstreškov teras in pergol ali kot svetlobniki, celo kot strehe stadionov, zimskih bazenov in zimskih vrtov ter seveda rastlinjakov, od koder izvira njihova primarna uporaba. Polikarbonatne plošče se redkeje uporabljajo kot kritina bivalnih prostorov ali kot pregradne stene.

  2. Polikarbonatne plošče - prednosti in slabosti

  2.1 Katere prednosti imajo polikarbonatne plošče

  Plošče iz polikarbonatov, kadar so te uporabljene kot kritina, imajo veliko prednosti. Najprej so te ugodne za uporabo, saj imajo prozorno teksturo in tako prepuščajo svetlobo, so prosojne. Hkrati pa predstavljajo UV zaščito. Prav tako imajo plošče majhno težo in so lahke za obdelavo. So tudi cenovno ugodne in enostavne za montažo. Velika prednost je tudi njihova cena - polikarbonatne plošče so cenovno zelo dostopne, mnogo bolj od stekla.

  Polikarbonat je težko gorljiv material, zato se zaradi požarne varnosti pogosto uporablja v gradbeništvu.

  2.2 Katere negativne lastnosti imajo polikarbonatne plošče

  Opisane plošče pa imajo tudi negativne lastnosti. Predvsem kadar se odločimo za plošče večjih dimenzij (npr. 60 cm 120 cm), plošče ob večjem segrevanju sončne energije pokajo. Polikarbonatne plošče se namreč ob temperaturnih spremembah razrezajo, kar povzroča pokanje. Zato se priporoča, da ob uporabi polikarbonata za kritino izberemo plošče manjših dimenzij, npr. 30 x 30 cm.

  Naslednja negativna stran polikarbonatnih plošč pa je, da je te treba čistiti, saj ob nabiranju umazanije plošče trajno potemnijo. Plošče ob večletni izpostavljenosti soncu lahko delno spremenijo barvo, ampak predvsem takrat, ko so te obarvane v določenem barvnem odtenku. Prav tako je slabost polikarbonatnih plošč učinek rastlinjaka - poleti se lahko tako segrejejo, da je bivati v prostorih, ki so kriti s polikarbonatom, praktično nemogoče. Tako kot pri steklu je zato nujno, da zagotovimo primerno senčenje transparentnih površin.

  3. Polikarbonane plošče - material polikarbonat

  Polikarbonatne plošče so narejene iz polikarbonata, materiala, ki združuje dve odlični lastnosti: visoko odpornost na mehanske poškodbe in udarce ter  transparentnost, zato je dobra izbira za nekoliko zahtevnejše uporabe in odlična alternativa steklu. Gre za praktično nezlomljiv material, ki je enako prozoren kot steklo, le da je kar dvakrat lažji in tudi do 200 do 300 krat bolj odporen na mehanske poškodbe. Polikarbonat je na voljo v standardni izvedbi ali pa kot plošče, lahko pa je prečiščen za posebne, izbrane lastnosti  - lahko je strjen, odporen proti praskam, lahko ima manjšo vnetljivost ali pa preprečuje segrevanje prostorov, pokritih s polikarbonatom.

  Trdni polikarbonat, namenjen za zunanjo uporabo, ima obojestransko zaščito pred škodljivim UV-sevanjem, zaradi česar bodo naprave trajale več let v nespremenjeni obliki.
  polikarbonatne plošče
  Polikarbonatne plošče med seboj fiksiramo z žičniki.

  4. Polaganje plošč

  4.1 Polikarbonatne plošče za pokrivanje streh

  Za pokrivanje streh s polikarbonatom lahko uporabljamo plošče različnih dimenzij, priporočljivo pa je, da so te nekoliko manjše, saj večje plošče tudi bolj pokajo. Plošče moramo polagati tako, da se žlebiči plošč ujemajo med seboj, tako da je navzdol obrnjen žlebič fiksiran v navzgor obrnjen žlebič. Plošče pa med seboj še dodatno fiksiramo z žičniki. Konstrukcija je lahko različna, največkrat pa je kovinska ali lesena. Konstrukcija je lahko ločna ali ravna, plošče pa je mogoče montirati na prečne in vzdolžne nosilce ter tudi na mrežno podkonstrukcijo.

  4.2 Dimenzije plošč

  Za kritino se uporabljajo predvsem 10 in 16 mm debele polikarbonatne plošče. Če so razponi med konstrukcijskimi nosilci večji, je zaradi nosilnosti priporočeno uporabljati polikarbontantne plošče debelin 20, 25 in 32 mm.

  5. Leksan polikarbonatne plošče

  Leksan polikarbonatne plošče so ene najkakovostnejših polikarbontatnih plošč na trgu. Njihova največja prednost pred standardnimi polikarbonatnimi ploščami je nižji indeks rumenenja na UV svetlobi, saj je UV zaščita (v nasprotju s standardnimi tovrstnimi materiali) nanesena na obe strani.

  6. Polikarbontatne plošče - cena

  Polikarbontatne plošče so v primerjavi s stekom zelo poceni. Za 10 mm debelo ploščo dimenzij 105 x 200 cm boste odšteli približno 35 EUR.

  Strokovni članek 15296
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 524 izvajalcev za področje Kritine:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 524 izvajalcev za področje Kritine:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 524 izvajalcev za področje Kritine
  10
  1

  TKS Franc Grajš s.p., krovstvo

  Žužemberk
  9.1
  0

  IZOLACIJA ZORMAN TEAM d.o.o.

  Kamnik
  10
  4

  Stavbno mizarstvo in tesarstvo, Jernej Gašperin s.p.

  Bled
  9.4
  4

  ML SISTEM, gradbeništvo in storitve, d.o.o.

  Šmarje
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE KRITINE?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane