Za področje

    Kakšna je sodobna strešna kritina?

    Članek je koristil že 3389+ uporabnikom
    Vsem dobro znane opečne kritine, ki so še vedno najpogostejše kritine pri nas. Danes pa je na tržišču na voljo tudi mnogo novih, inovativnih materialov, ki tradicionalno opečno kritino postopoma vse bolj nadomeščajo. Te poleg svojih odličnih mehanskih lastnostih slovijo tudi po svojem drznem in sodobnem videzu, ki ga mogoče veliko bolje kombinirati s sodobnimi konstrukcijskimi materiali, kot sta beton in jeklo. Nove, sodobne kritine lahko vse večkrat zaznamo tudi pri nas. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najboljših tipov kritin 21. stoletja.
    Strokovni članek 3389
    kovinska streha
    Imamo kar 556 izvajalcev za področje Kritine:

    1. Pločevinasta kritina

    1.1 Pločevinasta kritina ni sinonim za industrijsko halo

    Čeprav bi prva asociacija mnogih ob besedi pločevinasta kritina verjetno bila industrijska hala, je takšna konotacija danes že povsem zastarela. Pravzaprav pa uporaba pločevinaste kritine ni izum zadnjih nekaj let, saj je v arhitekturi dobro poznana že od 60. let prejšnjega stoletja, ko so jo na veliko začeli uporabljati v ZDA. Arhitekti so jo uporabljali za zasnovo drznih enodružinskih hiš, ki so po vojni reševale naraščajočo stanovanjsko krizo in potrebo po inovativnih, poceni, a visokofunkcionalnih domovih.

    1.2 Pločevinasta kritina - najbolj obstojna strešna kritina

    Pločevinasto kritino odlikuje izjemna obstojnost, minimalističen videz, prav tako pa se lahko montira na strehe z zelo strmim naklonom. Ena najbolj trendovskih rešitev je zagotovo trapezna pločevina, ki je zgibana tako, da pridobi nosilnost in trdnost. Je tudi izjemno lahka, kar je vedno dobrodošlo, saj zmanjša lastno težo hiše. Na voljo so bakrene, pocinkane, jeklene in aluminijaste pločevine. Kovinska kritina stane med 10 in 15 EUR/m2.

    Pločevinasta streha
    Trapezna pločevina je eden najbolj vsestranskih materialov, ki se lahko uporablja tako za fsado kot kritino. vir: https://homeadore.com/2014/04/25/summer-house-jarmund-vigsnaes/

    2. Vlaknocementna kritina

    Vlaknocementna kritina je okolju prijazna in ima odlične lastnosti paroprepustnosti. Prav tako je negorljiva ter visokoodporna proti zmrzali in rjavenju. Vlaknocementne kritine so na voljo v dveh tipi (v valovitem in ravnem), pri čemer je valoviti tip odpornejši in trdnješi in se zato lahko uporablja za strehe z bolj strmim naklonom. Plošče se montirajo z enoplastnim ali dvoplastnim prekrivanjem. Poleg dobrih mehanskih lastnosti vlaknocementne kritine odlikuje nizka cena. Zato jih lahko velikokrat srečamo na hišah z omejenim finančnim proračunom, saj za nižjo ceno zagotavljajo vse, kar nudi opečna kritina. Za vlaknocementno kritino boste odšteli 6-12 EUR/m2.

    Vlaknocementna kritina je včasih vsebovala zdravju škodljivi azbest. Danes se je pridelava spremenila in posodobila, zato so zdravju neoporečne in ne vsebujejo azbesta. 
    Vlakocementna kritina
    Nekoč so vlakocementne kritine vsebovale zdraju škodljiv azbest, danes pa se je produkcija posodobila in so zdravju neškodljive. vir: http://www.lacatonvassal.com/index.php?idi=1478&idp=14

    3. Betonska kritina

    Betonska kritina je po svojih lastnostih, ceni in teži še najbolj podobna opečni kritini. Odlikujeta jo odlična nosilnost in trdota, beton pa je prav tako izjemno odporen material, odporen proti ekstremnim vremenskim razmeram, UV žarkom in mehanskim poškodbam. Strešniki so prav tako negorljivi. Podobno kot opečna kritina pa se tudi betonska ne more uporabljati za naklone nad 45 stopinj. Betonska kritina je izjemno elegantna, uporabljal pa jo je že veliki slovenski arhitekt Jože Plečnik, vidimo jo lahko npr. na arkadah ljubljanske tržnice. Betonski strešniki so zelo poceni, povprečna cena pa se giblje med 4-10 EUR/m2.

    4. Tegola - strešna kritina za vsako hišo

    4.1 Strešna kritina iz bitumna

    Eden izmed novejših materialov, ki se uporabljajo za strešne kritine, je bitumen, iz katerega se proizvaja bitumenska kritina ali tegola. Gre za umetno maso, iz katere je sicer narejena tudi hidroizolacija, tukaj pa nastopa v drugačni zmesi. Gre za eno najbolj vsestranskih, cenovno dostopnih, vzdržljivih in nezahtevnih kritin na tržišču v nevtralnem sivem, črnem, rdečem ali zelenem barvnem odtenku.

    Tegola tako kot kovinska kritina omogoča oblaganje streh z ekstremnimi nakloni, dobro pa deluje tudi kot sekundarna kritina.

    4.1 Tegola ima tudi nekaj slabosti

    Pri tegoli je ključna kakovostna izvedba in spajanje, ki mora biti izvedena strokovno, zato za izvedbo kritine najemite profesionalca. Slabost tegole je, da gre za umetno maso, ki lahko zato hitro deluje ceneno in neprivlačno. Ključno je torej, da imamo pri izbiri kritine vedno v mislih celotno podobo objekta in kako jo bo neka strešna kritina dopolnjevala ali jo kazila. Za tegolo boste odšteli med 8-12 EUR/m2.

    Tegola
    Tegola omogoča kritje streh z zelo strmimi nakloni. vir: https://www.zurnal24.si/pod-streho/gradimo-obnavljamo/sam-svoj-mojster-na-strehi-raje-ne-napake-so-predrage-348090

    5. Strešna kritina iz polikarbonata

    Ta zanimivi material iz plastične mase oziroma PVC-ja nam je dobro znan iz rastlinjakov, iz tujine pa se trend uporabe polikarbonata za strešne kritine seli tudi k nam. Prva sta ga na veliko začela uporabljati francoska arhitekta biroja Lacaton & Vassal, saj so ju navdušile njegove izjemne lastnosti. Material je cenovno zelo dostopen, je prosojen, kar pomeni, da prostor dodatno napolni z naravno svetlobo, hkrati pa mu pozimi omogoča pasivno ogrevanje s sončnimi pribitki. Vsi mi smo že kdaj pomislili, kako čudovito bi bilo živeti v rastlinjaku, polnem svetlobe. Je zelo lahek in ga je mogoče hitro nadomestiti oz. sanirati v primeru poškodb.

    Prostor, krit s tem tipom strešne kritine, bo izjemno kakovosten za bivanje, saj bo svetel, zračen in pozimi prijetno topel. Bolj sodobne kritine od polikarbonata praktično ne boste našli.
    Polikarbonat
    Lacaton & Vassal arhitekti že vrsto let za krtino uporabljajo polikarbonat. vir: https://www.atlasofplaces.com/architecture/maison-dordogne/
    Polikarbonat interier
    Prostori, kriti s polikarbonatom so izjemno zrčni in svetli. vir: https://www.atlasofplaces.com/architecture/maison-dordogne/

    6. Strešna kritina s sončnimi celicami

    Eden najnovejših in najbolj revolucionarnih produktov strešnih kritin na trgu je zagotovo strešna kritina z integriranimi sončnimi celicami oziroma solarnimi moduli. Ideja se je med drugim porodila Elonu Musku, lastniku in direktorju podjetja Tesla in SpaceX. Čeprav je ta koncept znan že od prej in Musk ni njegov izumitelj, je prvi, ki je zasnoval estetsko privlačne, praktično neopazne solarne panele. Strešna kritina z integriranimi solarnimi paneli je videti identično kot tista z navadnimi, opečnatimi, le da hkrati izkorišča tudi sončno energijo, ki jo pretvarja v uporabno, električno energijo. Videz takšne strehe je boljši od videza od strehe, na katero so naknadno montirani solarni paneli.

    Neprivlačen videz takšnih streh je glavni razlog, zakaj se mnogi za solarne panele še vedno ne odločamo.
    Solarni paneli
    Revolucionarna kritina z integriranimi sončnimi moduli na prvi pogled ni prav nič drugačna od tradicionalne. vir: https://archive.curbed.com/2016/10/31/13478124/tesla-solar-roof-tiles-powerwall-batteries
    Kritina s sončnimi celicami
    Tudi Elon Musk, ustanovitelj podjetja Tesla, razvija svojo strešno kritino z integriranimi solarnimi moduli oziroma sonnimi celicami. vir: https://www.arabianbusiness.com/video/405392-video-what-happened-to-teslas-solar-roof-tiles

     

    Kaj svetujejo Wienerberger strokovnjaki?

    Planoton 10: Moderen strešnik, dobro poznana kakovost!

    Planoton 10 je nov član v družini Tondach strešnikov iz 100 % naravnih materialov – gline, ki zagotavlja zdravo bivalno okolje. S svojim prefinjenim dizajnom elegantnih ravnih linij in že uveljavljeno kakovostjo sledi novim trendom moderne elegance na področju strešnih sistemov.

    Strešnik je dostopen v trenutno najbolj želenih barvah: antracit (E40) in titan (E94), po naročilu pa je novi strešnik dostopen tudi v rdeči (E10) in beli (E02) barvi. Njegova posebej gladka površina, ustvarjena s pomočjo sodobne tehnologije, preprečuje zadrževanje umazanije.

    Velik format strešnika Planoton 10 zagotavlja hitrejšo izvedbo, saj je za pokritje 1 m2 potrebnih le 10 strešnikov. 

    Planoton-10_barvna-paleta.jpg
    Na voljo je več barv strešnikov, od antracit barve do tradicionalno opečnato rdeče.

    Tehnične lastnosti strešnikov Planoton 10

    K hitrejši in preprostejši izvedbi strehe, pokrite s Planotonom 10, pripomorejo tudi odprtine za pritrditev strešnika. Poleg zanesljive pritrditve pa se strešnik ponaša tudi z drugimi premišljenimi uporabnimi lastnostmi, kot so sistem dvojnih stranskih utorov, ki preprečuje zatekanje ter posledično vdor vode v prezračevani del strešne konstrukcije oz. zračni most. Poleg zaščite pa je s tem zagotovljeno tudi odlično prileganje strešnikov, kar zagotavlja že prej omenjene ravne in čiste linije strešne površine. 

    Planoton-10_lastnosti_small.png
    Sistem dvojnih utorov preprečuje vdor vode in omogoča enostavno prileganje strešnikov.

    Odlična mehanska trdnost in odpornost proti vremenu

    Strešnik je zasnovan tako, da lahko kljubuje vse pogostejšim vremenskim spremembam. Zahvaljujoč njegovi strukturi, ki zagotavlja optimalno težo in velikost, ima strešnik odlično mehansko trdnost, posledično pa je veliko bolj odporen proti nepredvidljivim vremenskim razmeram, kot so nevihte in toča. Posebno zaščito pred nevihtami nudi nazobčan del strešnika, ki služi kot držalo za vetrne sponke, ki preprečujejo dvigovanje strešnikov zaradi povišane hitrosti vetra med neurji in nevihtami.

    Vetrne sponke se standardno montirajo preko prečne letve v utor (oz. temu namenjen nazobčan del) strešnika.

    Sistem zgornjih utorov v kombinaciji z ostalimi naštetimi karakteristikami nudi možnost polaganja novega velikoformatnega strešnika tudi na strehe z blagim naklonom že od 13° naprej. Vseeno pa je za izvedbo blagega naklona potrebna uporaba sekundarne kritine s povečanimi zahtevami, kot je Tondach FOL Thermo DT folija (210 g). V primeru polaganja Planotona 10 na strehe z naklonom večjim od 17° pa zadostuje uporaba sekundarne kritine Tondach FOL K ali FOL MONO DT.

    Reference house.jpg
    S strešniki Planoton10 lahko dosežete sodoben videz strehe.

     

    Strokovni članek 3389
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kritine?

    Imamo kar 556 izvajalcev za področje Kritine:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 556 izvajalcev za področje Kritine
    8.7
    0

    POSTAVLJANJE OSTREŠIJ IN KROVSKA DELA VIKTOR PAJTLER S.P.


    10
    15

    KROVSTVO KLEPARSTVO PIRC, Aleksander Pirc s.p.


    8.9
    1

    MIRAN POLANEC S.P., krovstvo


    8.6
    0

    Artifectum, Postavljanje ostrešij in krovska dela, Otmar ŠOŠTARIČ, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane