Za področje

    Najboljša lahka strešna kritina: pločevinasta strešna kritina

    Članek je koristil že 8562+ uporabnikom
    Pločevinasta kritina je v današnjih razmerah z vedno več neurji najzanesljivejša vrsta strešnih kritin. Pločevinasta strešna kritina je lahka strešna kritina, ki pa je, odporna na viharje in na točo. V kolikor je izdelana iz najkakovostnejšega jekla in naravno obarvanega kamenega posipa, bo imela tudi zelo dolgo življenjsko dobo. Prav zaradi omenjenih razlogov je pločevinasta strešna kritina v današnjem času vedno pogostejša izbira.
    Strokovni članek 8562
    plocevinasta kritina

    1. Strešne kritine - kaj je najboljše?

    Izbira strešne kritine je dilema vsakega, ki se loteva prekrivanja strehe ali njene novogradnje. Trg ponuja ogromno možnosti, od kovinskih, betonskih, glinenih, do bitumenskih in kompozitnih. Njihove lastnosti in tudi cene so za vsak nivo kakovosti precej podobne. Kaj torej izbrati, katera strešna kritina je najboljša? Kritina mora slediti predvsem vašemu projektu. Vsaka strešna kritina ne gre na vsak naklon strehe. Težke kritine ne sodijo na strehe s šibko konstrukcijo itn.

    2. Vedno hujše vremenske ujme

    V zadnjih letih smo priča vse hujšim vremenskim razmeram in v takšnih primerih pogosto prihaja do poškodb streh. Praktično po vsej Sloveniji v kateremkoli letnem času so vse pogosteje močni vetrovi, ki lahko dvignejo različne vrste strešnih kritin. Skoraj vsako poletje imamo primere z veliko točo. V takšnih razmerah zdrži le malokatera strešna kritina.

    jeklena-kritina.jpg
    Pločevinasta strešna kritina v obliki strešnika je izdelana iz jeklene pločevine, ki je v primerjavi z drugimi materiali najodpornejša.

    3. Najbolj varna lahka strešna kritina

    Novo nastale razmere narekujejo drugačne kriterije pri izbiri strešne kritine. Materiali, ki so še pred kratkim veljali za povsem ustrezne, danes niso več optimalni. Betonski in opečni strešniki, če niso posebej pritrjeni, jih močan veter lahko dvigne in odnese s strehe. Prav v primerih močnih vetrov in toče je pločevinasta strešna kritina najboljša izbira, ker je dobro pritrjena in ob toči ne poči.

    4. Jeklena pločevinasta strešna kritina 

    Pločevinasta strešna kritina v obliki strešnika je izdelana iz jeklene pločevine, ki je v primerjavi z drugimi materiali najodpornejša. Betonski ali opečni strešniki lahko v primeru večje toče počijo, prav tako se to lahko zgodi s strešniki iz vlaknocementnih materialov. Jeklena pločevinasta strešna kritina je močnejša tudi v primerjavi z drugimi kovinskimi kritinami. Pločevine, kot so aluminij, baker in cink so veliko mehkejše in zato manj odporne proti toči in drugim mehanskim obremenitvam. Poleg tega ima jeklo veliko manjši toplotni raztezek in zato temperaturna nihanja ne povzročajo velikih notranjih napetosti ali gibanja materiala.

    5. Pločevinasta kritina ima (lahko) odlično korozijsko obstojnost

    Pločevinasta strešna kritina mora imeti za dolgo življenjsko dobo dobro korozijsko zaščito. Pri tej lastnosti jeklene strešne kritine svetujemo previdnost, obstaja namreč več vrst korozijske zaščite. Najbolj običajno je jeklo, zaščiteno s tankim cinkovim slojem. Cink je sicer odličen za preprečevanje korozije, vendar je njegova slaba lastnost ta, da se s časom lušči in slej ko prej pride do rjavenja jekla. Dosti boljšo zaščito zagotavlja aluminij-cinkova zaščita, pri čemer aluminij poskrbi za dolgoročno obstojnost zaščitnega sloja.

    Po drugi strani pa je korozijska obstojnost odvisna tudi od kakovosti samega jekla. Jeklo iz recikliranega železa vsebuje razne neželene primesi in je zato bolj nagnjeno h koroziji. Jeklo izdelano iz čiste železove rude te pomanjkljivosti nima, zato ima taka pločevinasta strešna kritina daljšo življenjsko dobo. Svetujemo, da pred nakupom preverite poreklo in kakovost uporabljene pločevine.

    6. Pločevinasta strešna kritina s kamenim posipom

    Posip iz kamenega granulata ne daje strešnikom samo prijetnega klasičnega videza, ampak jim daje tudi dodatno zaščito. V primeru toče je jeklo že samo po sebi najbolj odporen material, vendar kameni posip daje strešnikom še dodatno zaščito, ker ublaži udarce toče na kritino. Pločevinasta strešna kritina s posipom ob dežju ni tako glasna, kot je gladka pločevinasta strešna kritina.

    7. Devet pločevinastih strešnikov na kvadratni meter!

    Vsak strešnik je s posebnimi žeblji pritrjen štirikrat na spodnjem in štirikrat na zgornjem robu. Strešniki so s posebnimi žeblji pritrjeni v prečni smeri na silo vetra in zagotavljajo zanesljivo pritrditev tudi pri najmočnejših vetrovih. Za montažo pločevinaste strešne kritine se smejo uporabljati samo rebrasti vroče cinkani žeblji s certifikatom, ki potrjuje, da posebni žeblji spadajo v razred največjih vlečnih sil.

    pločevinasta-stresna-kritina.jpg
    Pločevinasta strešna kritina je izredno lahka, kar je velika prednost v primeru potresa.

    8. Pločevinasta strešna kritina je lahka strešna kritina!

    V primerjavi s klasičnimi kritinami, ki tehtajo med 40 in 70 kg na kvadratni meter, je kovinska kritina s svojimi 7 kg izredno lahka. Lahka strešna kritina je primerna tudi za ostrešja, ki niso dovolj močna za večje obremenitve. Druga zelo pomembna prednost lahke strešne kritine pa je ta, da je celoten objekt potresno veliko bolj varen, kot bi bil, če bi bilo na strehi kakih 15 ton kritine. Težka streha v primeru potresa ne more slediti hitrim premikom tal in zaradi tega hitreje pride do razpok v zidovih.

    9. Pločevinasta strešna kritina ni porozna

    Jeklena pločevina v primerjavi z drugimi strešnimi materiali ni porozna. Pozimi na strehi  prihaja podnevi do taljenja in ponoči do zmrzovanja, to pa pri poroznih materialih povzroča mikrorazpoke. Porozni materiali, kot sta na primer opeka in beton z leti zaradi tega hitreje propadajo. Iz tega razloga ima pločevinasta strešna kritina lahko daljšo življenjsko dobo.

    10. Kakšne so izkušnje?

    V Sloveniji je pločevinasta kritina s posipom na trgu že več kot 30 let. Najstarejše kritine, ki so izdelane iz jeklene pločevine iz čiste železove rude in imajo aluminij-cinkovo zaščito ter posip iz naravno obarvanega kamna so še danes brezhibne. V veliko krajih, kjer je v preteklosti pustošila toča ali močan veter, je bila pogosta pločevinasta kritina s posipom edina vrsta nepoškodovanih kritin.

     

    Strokovni članek 8562
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pločevinaste strehe?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane