Za področje

    Kovinska kritina oz. pločevinasta kritina

    Članek je koristil že 14508+ uporabnikom
    Kovinske strešne kritine so postale običajne in so izvedljiva možnost za skoraj vse domove, razen za tiste z zelo ravnimi strešnimi nakloni. Prav tako vse kovinske strešne kritine na videz ne kričijo "kovina". Obstajajo kovinski strešni izdelki v obliki strešnikov, ki se skoraj ne razlikujejo od tradicionalnih strešnih kritin iz betonskih ali opečnatih strešnikov. Če se sprašujete o prednostih kovinskih kritin, jih naštevamo v nadaljevanju.
    Strokovni članek 14508
    kovinska kritina
    Imamo kar 1171 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    1. Kovinska kritina oz. pločevinasta kritina ni več novost

    Še pred nekaj leti smo kovinske strešne kritine našli le na vrhunskih domovih, ki so jih načrtovali arhitekti. To se je spremenilo. Kovinske strešne kritine danes najdemo na običajnih hišah, zahvaljujoč vse večji razpoložljivosti in izboljšanim proizvodnim procesom. Kovinske strešne kritine se vedno bolj priljubljena izbira. Zadnjih šest let se je njihov tržni delež povišal za približno 15 odstotkov. 

    2. Kovinska kritina oz. pločevinasta kritina zaduši zvok

    Čeprav je pogosto zmotno prepričanje, da so kovinske kritine hrupne, ko nanje pada dež ali toča, kovinska strešna kritina, pod pogojem, da je pravilno nameščena, ni nič hrupnejša od katere koli druge vrste strešne kritine. Kovinska strešna kritina se običajno namesti na trdno podlago. Poleg tega podstrešje in izolacija zagotavljata zvočno oviro. V notranjih bivalnih prostorih tako ni opaziti povečane ravni hrupa.

    3. Kovinska kritina oz. pločevinasta kritina ne privlači strele

    Morda se bojite, da bo kovinska streha pritegnila strele, vendar tega dejstva ali statistike ne potrjujejo. Če se zgodi, da v kovinsko kritino udari strela, je le-ta manj vnetljiva kot običajni strešni materiali. Ker je kovinska strešna kritina hkrati električni prevodnik in negorljiv material, je zaradi tveganj, povezanih z njeno uporabo in obnašanjem med udarom strele, najbolj zaželena razpoložljiva strešna kritina. Razlog, da kovinske kritine ne pritegnejo strele, je preprost.

    Električna energija išče pot do tal, zato drevesa, telefonski stebri in drugi podobni objekti po navadi pritegnejo strelo. Kovinska kritina je izoliran del zgradbe brez neposredne poti do zemljine. Zato ni nobenega znanstvenega razloga, da bi strela udarila v kovinsko kritino pogosteje kot v betonsko, opečno ali katerokoli drugo strešno kritino. 

    4. Kovinska kritina oz. pločevinasta kritina je stroškovno učinkovita

    Čeprav ima večina kovinskih strešnih kritin garancijo, primerljivo z najboljšimi betonskimi ali opečnimi strešnimi kritinami (približno 30 let), je v praksi znano, da kovinske strehe zdržijo 50 let ali več. Kovinska kritina ima običajno dolgo življenjsko dobo, ki traja nekje od 40 do 70 let. Zato je zelo redko, da bi lastnik hiše v času, ko živi v njej, moral obnoviti strešno kritino.

    5. Kovinska kritina oz. pločevinasta kritina je ognjevzdržna ter odporna proti gnitju in poškodbam zaradi žuželk

    Eden od glavnih razlogov, da je kovinska kritina danes tako priljubljena, je dejstvo, da je skoraj ognjevzdržna. Z naraščajočo nevarnostjo požarov v naravi je kovinska strešna kritina postala strešni material izbire v mnogih delih države. In ne samo to: Žuželkam kovinska strešna kritina ne diši. Kovinska strešna kritina pa je tudi odporna proti gnitju in plesni. Ker hitro prevaja sončno toploto, sneg zdrsne z nje hitreje kot pri drugih strešnih kritinah.

    kritina-kovinska.jpg
    Kovinske strešne kritine danes najdemo na običajnih hišah, zahvaljujoč vse večji razpoložljivosti in izboljšanim proizvodnim procesom.

    6. Kovinska kritina oz. pločevinasta kritina je energetsko učinkovita

    Kovinska kritina odbija sončne žarke, kar lahko poleti zmanjša stroške hlajenja za 10 do 25 odstotkov. V podnebjih, kjer so stroški hlajenja višji od stroškov ogrevanja, lahko kovinska kritina s sijočim ali zrnatim premazom poveča odbojno sposobnost strehe in izboljša prihranke energije.

    7. Pločevinasta kritina je primerna tudi za strehe z nizkimi nakloni

    Pogosto se verjame, da je kovinska strešna kritina primerna samo za strehe s strmim naklonom, toda kovinska oz. pločevinasta strešna kritina s stoječimi šivi se lahko dobro obnese tudi na strehah z blagim naklonom. Pločevinasta kritina je sestavljena iz velikih plošč ali lamel, ki so med seboj spojene s šivi, ki so dvignjeni in tesno zatesnjeni skupaj, da so odporni proti vodi. Za zagotovitev odtekanja vode je potreben le minimalen naklon.

    8. Huda toča lahko uniči kovinsko oz. pločevinasto kritino

    Čeprav so kovinske strehe bolj trpežne od večine drugih kritin ter zahtevajo zgolj minimalno vzdrževanje, niso povsem neuničljive. Toča lahko poškoduje zlasti pločevinaste kritine iz aluminija ali bakra, na katerih lahko povzroči udrtine. Strešna kritina iz jeklenih strešnikov je trša in se bolje obnese v nevihtah s točo, a če živite na področju, kjer lahko pride do katastrofalne toče, se tega zavedajte, ko razmišljate o kovinski strešni kritini. Toča v velikosti graha ali fižola je redko težava, toča, ki je večja od te, pa lahko uniči kovinsko kritino.

    9. Za namestitev in popravilo kovinske kritine je običajno potreben strokovnjak

    Tehnike namestitve in popravila kovinske kritine so specializirane veščine. Če se odločite za kovinsko kritino, boste v primeru težav verjetno morali poklicati strokovnjaka. Na srečo so težave pri kovinskih strehah redke.

    10. Kovinske oz. pločevinaste kritine je mogoče reciklirati

    Čeprav so kovinske strehe zelo dolgotrajne, jih lahko, ko pride čas za zamenjavo, kot staro kovino takoj sprejmejo na mestih za recikliranje kovin. Po drugi strani pa stara bitumenska, opečna ali betonska pogosto zavzema prostor na odlagališču.

    Kritina kovinska

    11. Vrste kovinske oz. pločevinaste kritine

    Prva vrsta kovinske kritine so strešne plošče, ki so lahko narejene iz različnih materialov, aluminija, cinka ali pocinkane pločevine. Uporabljajo se lahko za različne naklone streh. V težjih podnebnih razmerah se lahko uporabi tudi kritina iz pocinkane galvanizirane jeklene pločevine. Ta je zaščitena z umetno smolo in mineralnim granulatom. Še ena od možnosti so toplotno-izolacijske plošče. Plošče so sestavljene iz plasti pločevine, poliuretanskega nanosa in plasti mineralne volne. Končno pa so na izbiro še toplotne izolacijske gradbene plošče. Te so sestavljene iz dveh kovinskih plasti, med katere je nameščena plast steklene ali kamene volne.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja LAMONT INŽINIRING, d.o.o.

    Ste mojster na področju krovsko-kleparskih del. Katere vse storitve nudite investitorjem?

    V našem podjetju nudimo kompletne storitve s področja krovsko-kleparskih del, med katere spadajo: tesarska dela (leseni nadstreški, vrtne ute, pergole), postavitev ostrešij, polaganje strešnikov, zaključna kleparska dela (obrobe, žlebovi), montaža strešnih oken, polaganje toplotne izolacije in ostala zunanja in notranja strešna dela.

    Posebej pa ste specializirani za pločevinasto kritino. Katere prednosti bi izpostavili pri njej?

    Pločevinasta kritina je najodpornejša proti toči. Priporočamo pločevinasto kritino s poliuretanskim obrizgom, da  se prepreči nastanek kondenza. Prav tako priporočamo gladko kritino, da se na njej ne nabirajo razne smeti (listje, vejice, semena) in ne bomo imeli čez nekaj časa zaraščeno streho. Pri manjših naklonih streh pa je pločevinasta kritina pravzaprav edina izbira, ker je kritina v enem kosu, od slemena do kapa. Pločevinasta kritina je lahko trapezne oblike ali pa v obliki opeke. Cena same kritine z obrizgom, se giblje od 12-14€/m2. Kompletna izvedba strehe s pločevinasto kritino z obrizgom, je cenovno zanemarljivo višja od izvedbe z opečno kritino.
    g. Franc, LAMONT INŽINIRING, d.o.o.

    Strokovni članek 14508
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

    Imamo kar 1171 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1171 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo
    8.9
    0

    Krovstvo in kleparstvo Kurbos, Boštjan Krebs s.p.


    10
    10

    Tesarstvo krovstvo Jože Šuštar s.p.


    9.1
    0

    Krovstvo kleparstvo Matej Maver s.p.


    9.6
    0

    KOVINARSTVO BUČAR d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane