Za področje
    Porotherm1

    Vrste kritin glede na naklon strehe

    Članek je koristil že 24733+ uporabnikom
    Strešna kritina je zaključni, zaščitni sloj vsake hiše, njena naloga pa je preprečevanje mehanskih poškodb drugih plasti strehe, vdora vode, vetra in toplote. Na trgu se pojavlja širok spekter strešnih kritin, od katerih je vsaka posebej primerna za določene vremenske pogoje, obliko strehe in naklon strehe. Tokrat smo zapisali nekaj ključnih dejstev o pravilni izbiri kritine glede na posamezne naklone strehe.
    Strokovni članek 24733
    stresna kritina

    1. Vrste streh glede na naklon strehe

    Strehe se v glede na naklon v splošnem delijo v tri skupine: ravne strehe, položne strehe in strme strehe. Kot že pove samo ime, je prva skupina streh ravnih in imajo naklon manjši od 5°. V skupino položnih streh spadajo strehe, katerih naklon se giblje med 5 in 30°. V primeru, da pa ima streha večji naklon od 30°, pa jo že uvrščamo v skupino strmih streh.

    Opisana delitev je zgolj osnovna, seveda obstaja še mnogo drugih vrst streh glede na število strešin (enokapnica, dvokapnica...). Naklon strehe vpliva tudi na dimenzije samih strešnikov. Tako recimo za ravno streho nujno izberemo kritino v enem oz. čim večjem kosu (dimenzijah), za strmo streho pa so priporočljivi strešniki manjših dimenzij.

    opecna-stresna kritina.jpg
    Z opečno kritino se lahko pokrivajo strehe z naklonom do največ 60°, potrebno pa je paziti na način polaganja – polaga se jih z dvojnim prekrivanjem.

    2. Katera strešna kritina za določen naklon strehe? 

    2.1 Ravne strehe (2-5°)

    Pri ravnih strehah je zaradi občutno počasnejšega odtekanja vode, nujna uporaba strešne kritine, ki bo učinkovita zadrževala in odbijala meteorno vodo, da le-ta ne bo prodrla v globlje plasti strešne konstrukcije. Strešna kritina, ki prekriva ravno streho, mora biti sestavljena iz večjega števila posameznih elementov. Pri takih strehah postanejo problematični stiki med elementi, saj na tem mestu meteorna voda zaostaja dalj časa in prihaja do večje možnosti zamakanja. Za minimalni naklon strehe se priporoča pločevinasta strešna kritina - to je lahko trapezna pločevinasta strešna kritina ali valovita pločevina.

    2.1.1 Bitumenska strešna kritina

    Med zelo pogosto izbiro ravne strehe spada bitumenska kritina (polno navarjeni bitumenski trakovi) z zaključnim kamnitim posipom. Bitumenska strešna kritina je ena izmed redkih vrst kritin, ki je primerna za vse vrste naklonov, zato jo lahko uporabljamo tako za ravne kot tudi strme strehe. Ravne strehe so značilne predvsem za novogradnje in so primerne za območja z manjšim letnim deležem padavin in snega. Razlog seveda tiči v počasnejšem odtekanju meteorne vode in posledično možnem večjem zastajanju vode.

    2.1.2 Pločevinasta strešna kritina

    Za minimalni naklon strehe se priporoča pločevinasta strešna kritina. Pločevinasta kritina sodi poleg bitumenske za t.i. vsestransko, saj lahko z njo pokrivamo strehe z naklonom 6° in več ter tudi najbolj strme strehe z naklonom do 90°. Kovinska strešna kritina je lahko iz bakrene ali pocinkane pločevine. Izbiramo lahko med popolnoma ravno, trapezno in valovito kovinsko kritino.

    stresna-kritina-ravne-strehe.jpg
    Pri ravnih strehah je zaradi občutno počasnejšega odtekanja vode, nujna uporaba strešne kritine, ki bo učinkovito odvajala meteorno vodo in jo obenem zadrževala, da ne prodre v globje plasti.

    2.2 Položne strehe (5-30°)

    Za položne strehe, ki imajo naklon večji od 5°, je primerna pločevinasta strešna kritina v enem kosu (v obliki strešnika). Na strehe z naklonom, večjim od 10°, je že možno vgraditi pločevinasto kritino s posipom, strehe z več kot 20° naklonom se lahko prekrijejo z opečnimi strešniki, primeren naklon za uporabo betonskih strešnikov pa je 20-45°. Lahka vlaknocementna strešna kritina oz. vlaknocementne plošče so primerne za naklon strehe od 15° naprej.

    2.2.1 Opečna strešna kritina

    Najbolj razširjena vrsta opečne kritine na Primorskem je korec, kjer so strehe bolj položne oz. manjšega naklona, v primeru, da se naklon strehe giblje med 30 in 40°, pa se v največji meri uporablja bobrovec in zarezniki. Z bobrovcem se lahko pokrivajo strehe z naklonom največ 60°, potrebno pa je paziti na način polaganja – polaga se jih z dvojnim prekrivanjem kar pomeni, da so strešniki v drugi vrsti podloženi s strešniki v prvi vrsti.

    2.2.2 Vlaknocementna strešna kritina

    Vlaknocementna strešna kritina je v primerjavi z opečno kritino precej lažja. Vlaknocementne ravne plošče so primerne  za strehe, ki imajo naklon večji od 15°, z valovitimi vlaknocementnimi ploščami pa se lahko prekrivajo tudi položnejše strehe, z naklonom vsaj 7°.

    2.2.3 Betonska strešna kritina

    Optimalni naklon strehe za betonsko kritino je od 20-45°. Slabost betonske kritine je seveda njena velika teža. Strešniki so narejeni iz mešanice cementa, vode in agregata, ki so jim na koncu dodani barvni pigmenti. Prednost betonske kritine je njena velika odpornost proti zmrzali in zelo majhno vpijanje vode, kar zagotavlja trajnost.

    plocevinasta-stresna-kritina.jpg
    Pločevinasta kritina sodi poleg bitumenske med t.i. vsestranske strešne kritine, saj lahko z njo pokrivamo strehe vseh naklonov. 

    2.3 Strme strehe (naklon strehe večji od 30°)

    Sorazmerno z večanjem naklona strehe, se zmanjšuje tudi dimenzija samih strešnikov. Strehe s strmim naklonom so značilne predvsem za alpski svet, kjer je skozi vse leto večje število padavin, prednost strmega naklona strehe pa je istočasno tudi uspešno odtajanje in polzenje snega s kritine. Poleg prej omenjenih vrst kritin, spadajo v skupino strmih streh tudi lesene skodle, ki so t.i. zaščitni znak alpskih streh in zato primerne za strehe z velikim naklonom.

    2.3.1 Lesene skodle

    Kot zapisano že prej, se lesene skodle uporabljajo za strehe z večjimi nakloni med 45 in 60°, minimalni naklon strehe pa mora biti 20°. Lesene skodle veljajo nasploh za močno vrsto kritine, ki zdrži še tako velike obremenitve, kot so recimo večje količine snega. Strešna kritina iz skodel se izdeluje iz lesa iglavcev: macesen, smreka in jelka. Razlog se skriva v večji obstojnosti iglavcev, saj njihov les vsebuje smolo. Macesnov les še vedno velja za najpogosteje uporabljen les za skodle.

     

    Bitumenska kritina je ena izmed redkih vrst kritin, ki je primerna za vse vrste naklonov, zato jo lahko uporabljamo tako za ravne kot tudi strme strehe.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja BONMARK, d.o.o.

    Zakaj je pločevinasta kritina prava izbira?

    Pločevinasta strešna kritina v obliki strešnika je izdelana iz jeklene pločevine, ki je v primerjavi z drugimi materiali najodpornejša. Betonski ali opečni strešniki lahko v primeru večje toče počijo, prav tako se to lahko zgodi s strešniki iz vlakno-cementnih materialov.  V kolikor je izdelana iz najkakovostnejšega jekla in naravno obarvanega kamenega posipa, bo imela tudi zelo dolgo življenjsko dobo. Prav zaradi omenjenih razlogov je pločevinasta streha v današnjem času vedno pogostejša izbira ljudi, ki gradijo ali obnavljajo hiše.

    Omenjate še eno izrazito prednost pločevinaste kritine, in sicer njeno težo. Kako je s tem?

    Res je, v primerjavi s klasičnimi kritinami, ki tehtajo med 40 in 70 kg na kvadratni meter je kovinska kritina s svojimi 7 kg izredno lahka. Zaradi tega je lahka strešna kritina primerna tudi za ostrešja, ki niso dovolj močna za večje obremenitve. Druga zelo pomembna prednost lahke kritine pa je ta, da je celoten objekt potresno veliko bolj varen, kot bi bil, če bi bilo na strehi kakih 15 ton kritine. Če je streha pretežka, le ta v primeru potresa ne bo mogla slediti hitrim premikom tal in bo zaradi tega hitreje prišlo do razpok v zidovih.
    g. Peter, BONMARK, d.o.o.

    Strokovni članek 24733
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kritine?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane