Za področje

  Živa meja, cena za obrezovanje žive meje

  Članek je koristil že 14695+ uporabnikom
  Živa meja varuje naš vrt, tako pred pogledi, kot tudi pred nepridipravi. Ograja, ki je narejena iz rastlin, pa lahko služi tudi kot zgolj okras. A ker živa meja raste, je potrebno tudi redno obrezovanje žive meje.
  Strokovni članek 14695
  Živa meja, strižna, vir: www.rootsweb
  Imamo kar 494 izvajalcev za področje Vrtnarstvo:

  1. Prednosti in slabosti žive meje pred drugimi ograjami

  Prednosti žive meje so, da je ta lepa na poglej, nižja pa je tudi njena cena. Živa meja doseže tudi dolgo življenjsko dobo in tako dolgo izpolnjuje svojo vlogo.

  Nekoliko negativno pa je, da ta potrebuje redno vzdrževanje, kot npr. obrezovanje, gnojenje, pletje, pa tudi to, da nekaj časa traja, preden le-ta zraste do željene velikosti.

  2. Živa meja - vrste

  Živa meja je lahko iz listavcev ali iglavcev, listavci pozimi odvržejo listje, zato je takrat živa meja bolj pusta, prav tako pa prepušča več vetra.

  Prav tako pa lahko izbiramo med prosto stoječo živo mejo ali striženo živo mejo. Prosto stoječa živa meja je sicer bolj primerna za večje vrtove, oziroma prostore, kjer je več prostora. Prostih živih mej se načeloma ne obrezuje, te zgolj po potrebi redčimo. Za tako živo mejo lahko uporabimo različne cvetoče rastline ali grmovnice, npr. španski bezek, forzicijo, medvednjak, vajgelijo, črni bezek, japonska kutina, šipek ipd.

  3. Obrezovanje žive meje

  Strižena živa meja, ki je bolj pogosta, pa lahko stoji tudi v primeru, ko je na vrtu manj prostora. Kot striženo živo mejo uporabimo tise, ciprese, pušpan, lovorikovec, beli gaber, bukev, enovratni glog, ipd. Ta živa meja raste nekoliko dlje, tudi do 10 let, da je njena višina primerna. Primerna višina, ki jo naj rastline dosežejo je okrog 2 m, če želimo, da je živa meja tudi ograja vrta. Če pa živa meja predstavlja le obrobo za predhišne vrtove, naj bo ta visoka med 70 in 100 cm.

  4. Obrezovanje žive meje - cena

  Cena za obrezovanje žive meje znaša od 1.4 do 2 €/tm, oz. 0,5 €/m2, v primeru večjih količin (120 m2) pa znaša okvirna cena 0,4 €/m2.hedge2.jpg

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Urejanje okolice, Matjaž Bratkovič s.p.

  Ukvarjate se s širokim spektrom urejanja okolice, kot je recimo sajenje trave, košnja trave, obrezovanje grmovnic, drevja in podobno. Še kaj mogoče?

  Točno tako, spekter storitev je res širok, saj se ukvarjamo s košnjo trave, sejanjem trave, polaganjem travnega tepiha, urejanjem vrtov, urejanjem okolice, urejanjem dvorišč, obrezovanjem drevja, grmovnic in živih mej, prekopavanjem, okopavanjem in mulčenjem.

  Katero izmed storitev bi izpostavili?

  Trenutno bi izpostavil recimo košnjo trave in polaganje travne ruše, ki sta zelo aktualni dejavnosti v spomladanskem času. Košnja trave na domači zelenici se priporoča na vsakih 7 dni, je pa pogostnost košnje odvisna od letnega časa. Večina ljudi se košnje trave zaradi lepšega izgleda in enakomerne rasti trave odloči za uporabo motorne ali električne kosilnice, košnja z navadno koso je v večji meri že žal zamrla, čeprav se jo v nekaterih območjih še vedno ohranja kot stari običaj. Cena košnje trave je odvisna od površine terena in tudi zahtevnosti terena, okvirna cena se giblje okrog 0,15€/m2.

  V primeru, da pa na svojem zemljišču želite takojšnjo travo, brez sejanja in čakanja, da le-ta zraste, je dobra alternativa travna ruša oz. travni tepih. Pri polaganju travnega tepiha je potrebna priprava tal, ki je zelo podobna kot pri sejanju trave, potrebno pa je izpostaviti dejstvo, da moramo pri polaganju paziti, da zagotovimo cca. 1-2 cm nižjo osnovo, kot recimo pri postopku sejanja trave. Cena polaganja travnega tepiha je na račun hitrejše izvedbe seveda višja, kot pri postopku sejanja trave.
  g. Matjaž, Urejanje okolice, Matjaž Bratkovič s.p.

  Strokovni članek 14695
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 494 izvajalcev za področje Vrtnarstvo:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 494 izvajalcev za področje Vrtnarstvo:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 494 izvajalcev za področje Vrtnarstvo
  9.7
  1

  VZDRŽEVANJE BOGOMIR ŠUŠTAR S.P

  Grgar
  8.9
  1

  Mitja Postružnik s.p.

  Zgornja Korena
  9.5
  1

  TERRIS, Tomaž Gorinšek s.p.

  Ponikva
  9.8
  5

  AS-PLUS Slikopleskarske storitve, Ahmet Mehmedović s.p.

  Dobrova
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE VRTNARSTVO?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane