Za področje

  Botanični vrt Univerze v Mariboru - čudoviti svet rastlin

  Članek je koristil že 5789+ uporabnikom
  Botanični vrt Univerze v Mariboru že od leta 2002 nudi odlično sprostitev in oddih od mestnega vrveža. Bogat naravni, kulturni, zgodovinski in kulinarični program vsako leto pritegne številne obiskovalce: od najmlajših do najstarejših. Tudi letos imajo za vas pripravljen bogat program dogodkov.
  5789

  1. Program za obiskovalce

  Od 24. marca do novembra lahko Botanični vrt Maribor obiščete vse dni v tednu. Lahko se sprehodite po cvetočem posestvu in si ogledate arheološki park. Po predhodnem naročilu si lahko ogledate tudi grad ali pa si med ogledom muzeja vinogradništva in vinarstva privoščite tudi narezek in kapljico vina v vinski kleti Meranovo. Na vodenem ogledu se vam lahko pridružijo tudi vodiči, ki znajo tudi angleško in nemško. Ne manjka tudi razvedrila za predšolske in šolske otroke. Botanični vrt je tudi priljubljena romantična lokacije za poroke in rojstne dneve.

  cvetlice
  Narava je zagotovo najspretnejši kipar.

  2. Poslanstvo botaničnega vrta

  S širjenjem znanja v botaničnem vrtu Univerze v Mariboru uspešno gojijo in ohranjajo 75 ogroženih rastlinskih vrst, v genski banki vzdržujejo zbirke starih sort žit in sadnih rastlin: jablane, hruške, slive, češnje, maline in bezge. Izvajajo raziskave iz področja genetike, žlahtnjenja in fiziologije rastlin ter nudijo visokošolsko izobraževanje, strokovno vodene šolske in obšolske dejavnosti.

  botanični vrt univerze v ljubljani
  Botanični vrt Univerze v Mariboru, z več kot stoletno tradicijo, združuje številne znanstvene in izobraževalne ustanove.

  3. Botanični vrt Maribor

  Botanični vrt je razdeljen na sedem večjih enot z bogato zbirko različnih rastlin z vseh kontinentov. V arboretumu boste našli številne grmovnice, spomladi zacvetijo zvončki in kronice, konec aprila pa parku zagospodarijo različni rododendroni. V tem času v botaničnem vrtu prirejajo organizirana predavanja o izbiri in negi teh priljubljenih kisloljubnih grmovnic, obiskovalci lahko kupijo tudi sadike ter pridelke in proizvode s Pohorskega dvora. Pri počitku ob ribniku lahko opazujete tudi zbirko vodnih in obvodnih rastlin, pozornost najmlajših bodo zagotovo pritegnile številne vodne živali.

  botanicni vrt izlet
  V botaničnem vrtu so na voljo številne poti za sprehajalce.

  Uspevajo tudi živi fosili in druge izvorne rastlinske vrste: od ginka do magnolij. Sprehodite se lahko skozi nasad različnih vrst javorjev s celega sveta. Prav poučno je pogledati sistemsko polje, kjer vsaka gredica predstavlja svojo rastlinsko družino. V manjšem sadovnjaku so predstavljene različne sorte priljubljenih sadnih dreves: jablan, hrušk, češenj, sliv, breskev in kakija.

  Ob počitku v senci lahko občudujete tudi skalnjak, rondo cvetočih visokih trajnic in trav, več kot petnajst vrst cvetočih magnolij in narcis. Če paša za oči ni dovolj, se najdejo tudi rastline za krožnik: sadje, zelenjava, zdravilne rastline in dišeč zeliščni vrt.

  rože
  Že poznate te rože? Ni problema, v botaničnem vrtu lahko obiščete številne izobraževalne dogodke.

  3. Aktualni dogodki

  V botaničnem vrtu mrgoli od življenja. Roji čebel, čmrljev in drugih opraševalcev nikoli ne potihnejo. Dejavni so tudi skrbniki in drugi zaposleni v parku, ki obiskovalcem ponujajo pester program dogodkov tudi v letu 2019:

  13.09.2019 11:00-13:00

  Otvoritev arheološkega parka

  Dodatni 4 hektari sprehodov in podrobni pogled v preteklost. Vstop prost

  15.09.2019 09:00-18:00 Festival dobrega počutja Vodene telovadbe na prostem, predavanja in delavnice, meditacije na prostem, delavnice za otroke.
  17.09.2019 17:00-18:00 Ameriške borovnice Predavanje o sortah in gojenju ameriških borovnic. Predava Boštjan Kren iz drevesnice Kren. Sadike na voljo.
  27.09.2019 18:00-19:00 Noč raziskovalcev /
  13.10.2019 10:00-18:00 Velika jesenska razstava /
  25.10.2019 16:30-17:30 Jesensko sajenje in zaščita vrtnic /
  23.11.2019 10:30-11:30 Izdelava sezonskih voščilnic /

  Preverite tudi: Seznam aktualnih dogodkov

  Botanični vrt lahko obiščete na naslovu:

  Botanični vrt Univerze v Mariboru
  Pivola 90a
  2311 Hoče

  Poglej na zemljevidu

  5789
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vrtnarstvo?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane