Za področje

    Preverjen izvajalec ali goljuf – kako ju prepoznati?

    Članek je koristil že 787+ uporabnikom
    Ko iščemo izvajalce gradbenih del, je velikokrat težko ločiti kakovostne obrtnike od prevarantov. Slednji so tudi po zaslugi lažnih ocen in spletnih forumov dodatno otežili iskanje zanesljivih mojstrov in podjetij. Za vas smo zato zbrali nekaj nasvetov za prepoznavanje ponudb goljufov, da se ne boste opekli.
    Strokovni članek 787
    priljubljen
    goljuf ali preverjen izvajalec

    7 znakov, ki nakazujejo na možnost goljufije 

    Močno poenostavljeno povedano, če je videti predobro, potem verjetno tudi je! Kot investitor oziroma iskalec izvajalcev se morate zavedati, da odgovornost žal večinoma zadeva investitorja. 

    Znaki potencialne nevarnosti

    MojMojster svetuje

    Ponudba brez računa. 

    Vztrajajte pri pisnih ponudbah, pogodbah, komunikaciji, in računih, saj se tako zavarujete. 

    Neregistrirano podjetje.

    Izvajalec tako lahko preprosto izgine, če gre kaj po zlu. Sodelujte le z registriranimi podjetji, ki lahko izdajajo račune.

    Nizka cena ni pogoj za kakovost. 

    Če je cena veliko nižja od podobnih ponudb, gre lahko za prevaro. Pridobite vsaj tri ponudbe različnih izvajalcev.

    Pritiski, da čim prej sprejmete ponudbo.

    S pritiskanjem na hitro odločitev in plačevanje avansov vas morda želijo ogoljufati. Za vsako ponudbo si vzemite dovolj časa.

    O podjetju ne morete izvedeti nič zaradi pomanjkanja informacij o preteklih projektih, referenc, priporočil in ocen.

    Manj imate informacij, večja je možnost, da gre za goljufa, ki želi za seboj zabrisati sledi. Poskrbite, da o podjetju dobite dovolj informacij.

    Previdno pri zahtevkih po visokih avansih.

    Nekateri mojstri oziroma dela bodo zahtevali večje avanse kot drugi. Prej se dobro pozanimajte, kje so običajni avansi v 30 % vrednosti investicije ali več. 

    Podjetja ne izdajajo računa za predplačilo oziroma avansni račun.

    Podobno kot pri izdajanju računov. Zahtevajte pisne dokumente.

    Kako najti preverjenega izvajalca? 

    Boljši opis projekta pomeni boljše ponudbe

    Bolje, kot boste opisali vaš projekt, hitrejši bo odziv izvajalcev, njihove ponudbe pa bodo bolje pripravljene in za vas uporabnejše. Zapišite si seznam del po sklopih in približne količine materiala. V veliko pomoč pri tem smo vam lahko na portalu MojMojster z investicijskimi kalkulatorji. Obstoječe stanje je dobro tudi fotografirati (tudi zaradi »prej-potem« dokumentacije), še posebej, če bi radi vključili detajle, ki jih je sicer težko opisati z besedami. 

    MojMojstersvetuje: Vzemite si dovolj časa in vztrajajte pri zapisanih pogodbah in računih

    Primerjajte vsaj tri različne ponudbe

    Pred časom je 90% ljudi mojstre za svoj projekt iskalo na podlagi priporočil znancev. Če se boste na nasvet, koga izbrati za gradnjo ali prenovo obrnili na znance ali sosede, boste verjetno dobili nekaj kontaktov izvajalcev. Težava je le v tem, da vam bo to vzelo veliko časa. Poleg tega je možno, da če je izvajalec ustrezal željam in potrebam znancev ali sosedov, ni nujno da bo tudi vam. Problem se pojavi tudi v ceni. O takšnem izvajalcu tudi ne boste imeli nekaterih objektivnih podatkov o preteklih izvedbah in finančnem stanju podjetja, ki jih boste morali iskati drugje. 

    Preverite ocene, pretekle projekte in reference

    Druga izbira je splet, kjer boste našli veliko število virov informacij o izvajalcih, ki večinoma povzemajo zelo osnovne podatke iz AJPES, naleteli pa boste tudi na številne spletne strani podjetij. Do 5 brezplačnih ponudb in kontaktov mojstrov boste zelo preprosto prišli na portalu MojMojster.net, kjer so zbrane informacije o tem, s čim točno se izvajalci ukvarjajo, kako velike ekipe imajo, kako poslujejo, kako je z njihovo zasedenostjo in kakšne izkušnje z njimi so imeli drugi uporabniki. 

    Pridobite ponudbe zainteresiranih podjetij

    Prednost uporabe spletnega mesta, kot je MojMojster.net je tudi, da lahko preko enostavne forme oddate vaše povpraševanje na katerega se odzovejo samo zainteresirana podjetja, tako da ne iščete na slepo. Z mojstri se lahko nato dogovarjate preko spletnega pogovora ali telefona, vse informacije in ponudbe pa imate zbrane na enem mestu.

    Garancije in reklamacije

    Vsaka storitev, ki je bila opravljena, tudi storitve gradbenih in obrtniških del, ima po zakonu 1 leto garancije in 2 leti jamstva, ne glede na to, kakšno pogodbo ste sklenili. To pomeni, da vam je obrtnik ali gradbenik dolžan v osmih (8) dneh odgovoriti na pisno pritožbo za stvarno napako. Tudi če z njim niste sklenili pogodbe, je dolžan napako popraviti.


    Zakonska zaščita za dobro opravljena gradbena ali obrtniška dela pa je seveda zelo kratka glede na to, da bomo v hiši ali stanovanju živeli vso življenje. Iz tega stališča je zelo pomembno, da izvajalec garancijo navede v pogodbi ali splošnih pogojih.
     
    V posebnih gradbenih uzancih (81. člen) in tudi v rumeni knjigi pogodb FIDIC priporočila narekujejo, da je za solidnost gradnje projektant ali izvajalec dolžan jamčiti 10 let od prevzema objekta. Za krovske storitve, fasaderske storitve in druga izvajalska dela, kjer se vgrajujejo trajni elementi, izvajalci ponavadi nudijo 10 letno garancijo na izvedena dela. Garancija na meteriale pa je odvisna o posameznega proizvajalca.

    Trije koraki, kaj lahko storimo, če nismo zadovoljni z izvajalcem

    Kaj pa narediti, če pride do napake, ko recimo odstopi parket, odpadejo ploščice ali poči mavčno-kartonska plošča? Če je bila storitev opravljena nepravilno ali v nasprotju z dogovorom, lahko glede na naravo storitve izbirate med naslednjimi zahtevami. Prva možnost je, da mora izvajalec odpraviti pomanjkljivosti ali storitev opraviti ponovno. Naslednja možnost je da vrne del plačanega zneska v sorazmerju s pomanjkljivostjo storitve. Zadnja možnost, ki pride v poštev pri redkih primerih je, da izvajalec vrne plačani znesek.

    Če se v omenjenih osmih dneh izvajalec ne odzove, lahko potrošnik poda prijavo na Tržni inšpektorat RS ali poišče pomoč na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

     

    Strokovni članek 787
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Imamo kar 144 izvajalcev za področje Drugo
    8.3
    1

    Anila d.o.o.


    10
    7

    Mitja Ribič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane