Za področje

    Garancija na obrtniška in gradbena dela

    Članek je koristil že 25725+ uporabnikom
    Ob sklenitvi pogodbe z vašim izvajalcem za gradbena ali obrtniška dela, je zelo pomembna njena vsebina. Zato ne glejte samo na ceno, ki ste jo dobili na vaše povpraševanje, pozorni bodite tudi na druge točke v pogodbi. Garancija na dobro opravljeno delo je njen ključni del.
    Strokovni članek 25725
    garancija
    Imamo kar 73 izvajalcev za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba:

    1. Zanesljiv in strokoven izvajalec je najboljša garancija

    Dober, ugoden in korekten izvajalec je danes prava redkost. To je tudi razlog zakaj se pri izbiri izvajalca najraje zanesemo na priporočila prijateljev in znancev, ki se nam zdijo najboljša garancija za to, da bo vse dobro teklo. Tovrstna priporočila pa nas včasih pripeljejo tudi do samooklicanih mojstrov, ki nam ponujajo daleč najnižjo ceno. Mamljiva kot je, odločitev za samooklicanega mojstra toplo in odločno odsvetujemo.

    V kolikor ta oseba nima registrirane dejavnosti za naročeno delo, ga bo, v skladu z Zakonom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ZPZDC opravila na črno. Zakon pa v tem primeru predpisuje globe tako za tistega, ki je opravil delo kot za naročnika, ki je to delo omogočil. In to še zdaleč ni vse! Če se bo izvajalec, ki ste ga najeli pri delu poškodoval vam grozi celo visok odškodninski zahtevek. Garancija? Pozabite! V tem primeru odpade tudi vsakršna možnost uveljavljanja garancije ali reklamacije napak.

    garancije.jpg
    Marsikatere nedoslednosti se lahko pojavijo ali postanejo vidne šele čez čas.

    2. Račun je pomemben za uveljavljanje garancije

    Tudi kadar izbrani izvajalec ima registrirano podjetje nas velikokrat premami dogovor za delo brez računa. Parketar, pleskar ali celo fasader nas lahko prepriča za delo „brez računa“ z obljubo nižje cene. Včasih se zgodi, da nam izvajalec tudi po končanem delu predlaga za preostanek plačila "na roko"- torej z gotovino. Na ta način seveda lahko prihranimo kar lep kup denarja, če in dokler ne pride do problema. Že sam predlog izvajalca za delo brez računa priča o njegovi neprofesionalnosti in je lahko napoved za kasnejše zaplete.

    Račun je edini dokaz za opravljeno storitev in je zakonsko obvezen dokument brez katerega ne morete uveljavlati garancije ali reklamacije! 

    3. Natančen popis del je garancija, da končni račun ne bo 3x višji!

    Pomembno je, da še pred izvedbo projekta vemo, katera dela želimo opraviti, koliko sredstev imamo na voljo in do kdaj morajo biti dela končana. Za manjše projekte in hitra popravila tovrstne formalnosti niso potrebne, kadar pa načrtujemo obsežnejša dela, ki pomenijo velik finančni zalogaj, pa je dobro, da se nanje dobro pripravimo.

    Izvajalcu bomo izdelavo ponudbe močno olajšali, če bomo slikali in izmerili obstoječe stanje, navedli količine, kvadrature in zapisali, kaj vse želimo, da opravi.  Le natančni popisom naših želja je garancija za merodajno ponudbo izvajalca. V kolikor gre za gradnjo hiše, prenovo stanovanja ali druge večje projekte, je nujno, da arhitekt ali projektant pripravi popis gradbeno obrtniških del, ki natančno definira vsa potrebna dela in količine.

    Marsikateri izvajalec bo trdil, da lahko stroške del oceni kar „na oko“ ali povedal, da za ponudbo res ni smiselno zgubljati časa. Lahko se celo zgodi, da vas bo prepričal za čimprejšnji začetek del nato pa se bo prvotna ustno dogovorjena cena na vaše presenečenje nenadoma dvignila, ko bo izstavil prvi račun.

    Strukturirana ponudba je izkaz resnosti in profesionalnosti obrtnika. Svetujemo, da zahtevate ponudbo, ki je razdeljena na posamezne postavke za opravljena dela. Ne pozabite na morebiten odvoz materiala in čiščenje objekta po zaključku del, kar izvajalci lahko večkrat izpustijo.

    4. Garancija in garancijski roki so bistvena sestavina gradbene pogodbe!

    Pri večjih projektih, kot sta celovita prenova stanovanja ali gradnja hiše morate z izvajalcem obvezno skleniti pogodbo. Izvajalec je dolžan obrtniška in gradbena dela opraviti strokovno po določenem projektu ali v skladu s podano ponudbo in veljavnimi normativi in standardi. Kljub temu pa se večkrat lahko pojavijo napake ali neskladja. Naša dolžnost je, da izvajalca na to opozorimo. Na napake ali pomanjkljivosti lahko opozorimo že med izvajanjem projekta, lahko pa se pojavijo tudi po prevzemu objekta in daleč po zaključku del. Glede na čas ugotovitve, napake delimo na očitne napake, skrite napake in napake v solidnosti zgradbe, ki jih definira Obligacijski zakonik. Kot kupca stanovanja ali hiše vas varuje Zakon o varstvu kupcev stanovanj in enostanovanjskih stavb – ZVKSES, v primeru, da je šlo za napako v delu najetega izvajalca pa Obligacijski zakonik.

    Garancija in garancijski roki so bistvena sestavina gradbene pogodbe.

    5. Garancija za očitne napake in odprava očitnih napak

    Kadar napake ali neskladja odkrijemo že med potekom del govorimo o očitnih napakah. V primeru, da je zidar postavil steno napačne dimenzije ali fasader vgradil pretanek sloj izolacije, da pleskar ni dobro zgladil in zbrusil sten... takšne nenatančnosti, ki jih opazimo na licu mesta spadajo med očitne napake. Pomembno je, da izvajalca na te napake nemudoma opozorimo - to je naša dolžnost.

    Le, če izvajalca pravočasno opozorimo, je dolžan odpraviti napake. 

    Zahtevek za odpravo očitne napake morate podati pisno, priporočamo, pa, da stanje tudi fotografirate. V primeru, da izvajalec ne pristane na odpravo napak, ste upravičeni do tožbe izvajalca.

    6. Garancija za skrite napake

    Nekaterih napak pa ni mogoče ugotoviti na pogled. Marsikatere nedoslednosti se lahko pojavijo ali postanejo vidne šele čez čas. Predvsem pri vitalnih delih stavbe, gre za t.i. skrite napake. Denimo, če streha začne puščati, če fasada zamaka,  se pojavijo napake v instalacijah ali pa je hidroizolacija slabo izvedena. Takrat je pomemben hiter odziv - izvajalca morate s priporočeno pošto obvestiti najkasneje dva meseca po tem, ko ste ugotovili skrito napako.

    Izvajalec se mora odzvati v  mesecu dni in dostaviti obvestilo o vzroku za napako in načinu, kako bo to napako odpravil. Napako mora odpraviti najkasneje v dveh mesecih. V kolikor pa napaka ovira uporabo nepremičnine ali jo celo ogroža, pa mora izvajalec napako odpraviti nemudoma.  Zakonska garancija za skrite napake je 2 leti kar pomeni, da odpravo skritih napak lahko zahtevate do dve leti po opravljeni storitvi ali nakupu nepremičnine.

    7. Garancija napake v solidnosti gradnje

    Napake v solidnosti gradnje so najhujše gradbene napake, ki ogrožajo trdnost in funkcionalnost objekta ter onemogočajo bivanje ali uporabo objekta. Neenakomerno posedanje hiše, ki se kaže kot razpokanje stene, puščanje strehe zaradi katerega se namaka lesena konstrukcija, nestrokovno izdelana hidroizolacija, ki povzroča vdor vode so t.i. napake v solidnosti gradnje obenem pa so tudi skrite napake.

    Izvajalec je odgovoren za te napake in njegova dolžnost je, da jih odpravi na lastne stroške.

    Garancija in jamstva so sicer tudi obvezni del gradbene pogodbe, vendar z njo te odgovornosti ni mogoče izključiti. To pomeni, da lahko deset let po nakupu ali izvedeni storitvi zahtevate odpravo teh napak.

    8. Garancije proizvajalcev in njihovo uveljavljanje

    Doslej smo obravnavali napake, ki so nastale zaradi dela izvajalca, nekaj drugega pa je garancija proizvajalca za njegove produkte. Proizvajalci fasadnih sistemov, strešnih sistemov, hidroizolacije in drugih pomembnih gradbenih sistemov, materialov (parket, keramika itd.) in opreme (radiatorji, toplotne črpalke, svetila, bela tehnika itd.)  lahko nudijo različne garancije na kakovost njihovih produktov.

    Garancijske dobe so različne: za kontaktne fasade denimo v razponu med 10 pa vse do 25 let, za strešne sisteme pa denimo med 15 in 40 let. Pri  uveljavljanju garancije je pomembno, da se zavedamo da sta denimo streha in fasada sistema, torej nedeljiva celota. To pomeni, da izvajalec posameznih materialov in elementov, ki so del sistema ne sme zamenjati z drugimi. Zaključni omet pri fasadnem sistemu enega proizvajalca ne more zamenjati omet drugega proizvajalca. V kolikor se to zgodi ne boste tvegali zgolj slabšo kakovost izvedbe, proizvajalec fasadnega sistema bo vašo vlogo za uveljavljanje garancije zavrnil.

    Za uveljavljanje garancije potrebujete:

    račun, ki dokazuje nakup vseh elementov, ki so del sistema fasade, strehe, ipd.
    kopijo garancijskega lista,
    podatke o projektu in lokaciji.

    Račun in kopijo garancijskega lista je potrebno pridobiti takoj po opravljeni storitvi, zato na ta dva dokumenta ne pozabite!

    Strokovni članek 25725
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba?

    Imamo kar 73 izvajalcev za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 73 izvajalcev za področje Gradbeni zakon, gradbena pogodba
    8.9
    1

    Pinger, svetovanje in inženiring, Urban Pinter s.p.


    8.9
    0

    URBI d.o.o. Oblikovanje prostora


    10
    1

    SINELO, vodenje gradbenih projektov in svetovanje, Rok Kostrevc s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane