Za področje

    Prihajajo dodatne subvencije za toplotne črpalke in kotle na lesno biomaso

    Članek je koristil že 2132+ uporabnikom
    Vlada Republike Slovenije je potrdila predlog, ocenjen na skoraj 80 milijonov evrov, ki je namenjen sofinanciranju zamenjave starih oziroma nakupa novih in bolj zelenih kurilnih naprav.
    Strokovni članek 2132
    priljubljen
    subvencije za toplotne crpalke in kotle na lesno biomaso
    Imamo kar 1423 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    Sam predlog, ki izhaja iz ministrstva za okolje, podnebje in energijo, temelji na širšem Načrtu razvojnih programov 2024–2027, ki je objavljen na spletni strani slovenske vlade.

    Predlog predvideva povečanje sredstev za program, ki podbuja zamenjavo starih kurilnih sistemov z bolj ekološkimi alternativami, kot so toplotne črpalke in kotli na lesno biomaso.

    Lani oziroma v letu 2023 je ministrstvo za ta razpis namenilo 32,5 milijona evrov, vsa sredstva naj bi bila  po njihovih besedah porabljena. Ob tem so napovedali, da bodo v primeru potrebe za ta ukrep zagotovili še dodatna sredstva.

    Kaj si lahko obetamo od dodatnih sredstev?

    Glede na predlog naj bi bilo v naslednjih treh letih namenjenih dodatnih 79,5 milijona evrov oziroma skupaj 194,85 milijona evrov za zamenjavo približno 17.000 starih kurilnih naprav. Letos naj bi bilo na voljo 30,5 milijona evrov, naslednje leto 26,5 milijona evrov in leta 2026 22,5 milijona evrov. Ta sredstva bi izvirala iz sklada za podnebne spremembe, kar bi bil odziv na naraščajoče potrebe po bolj učinkovitih in okolju prijaznejših ogrevalnih rešitvah.

    Glede na predlog naj bi bilo v naslednjih treh letih namenjenih 79,5 milijona evrov za zamenjavo približno 17.000 starih kurilnih naprav.

    Cilj tega predlaganega projekta bi bil spodbuditi uporabo obnovljivih virov energije in izboljšati učinkovitost ogrevanja stavb. Z zamenjavo zastarelih kurilnih naprav s sodobnimi kotli na lesno biomaso in toplotnimi črpalkami bi se lahko povečal delež obnovljivih virov energije v ogrevanju stavb, kar bi hkrati prispevalo k izboljšanju kakovosti zraka in zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

    Kolikšne bodo finančne spodbude?

    V skladu s predlogom naj bi ministrstvo sofinanciralo nakup približno 4800 novih kurilnih naprav na lesno biomaso in 12.600 toplotnih črpalk. Subvencije bi bile na voljo preko Eko sklada, dodeljevale pa bi se vse do konca leta 2026, pri čemer bi posebno pozornost namenili energetsko revnim gospodinjstvom, ki bi bila upravičena do 100-odstotne subvencije.

    V skladu s predlogom naj bi ministrstvo sofinanciralo nakup približno 4800 novih kurilnih naprav na lesno biomaso in 12.600 toplotnih črpalk.

    Razvojna vizija Slovenije, kot je predstavljena v Načrtu razvojnih programov, kaže na širše prizadevanje države za izpolnitev mednarodnih okoljskih zavez in zavez EU, zlasti z Evropskim zelenim dogovorom. S to predlagano pobudo bi Slovenija nadaljevala s svojimi koraki k uresničevanju ciljev, kot je zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 1990. Takšen napredek bi bil bistven ne samo za Slovenijo, ampak bi služil tudi kot zgled drugim evropskim narodom v smeri trajnostnega razvoja.

    Če bo ta predlog sprejet, bi to pomenilo pomemben korak naprej v prizadevanjih Slovenije za prehod na bolj trajnostne oblike energije. Predlog ne samo da poudarja zavezanost Slovenije k zmanjšanju svojega ogljičnega odtisa, temveč bi tudi ustvaril priložnosti za zelene in inovativne projekte, ki lahko pripomorejo k dolgoročnemu ohranjanju naravnih virov in varovanju okolja.

    Ne spreglejte - (še vedno) aktualne subvencije Eko sklada

    Še vedno lahko zaprosite za Eko sklad subvencije in kredite ter tako pridobite nepovratna finančna sredstva za prenovo ali gradnjo fasad, oken, izolacij strehe, nakup kurilnih naprav ali toplotnih črpalk in druge eko naložbe. Za vas smo poenostavili pridobivanje vloge s koristnim kratkim in jedrnatim povzetkom za Eko sklad 2024 ter pomembnejše povezave.

    Ali potrebujete brezplačne ponudbe in kontakte izvajalcev?

    Na področju ogrevanja je milo rečeno zelo pestro, izbira pa velika. V naši bazi mojstrov za ogrevanje boste zagotovo našli izvajalca, ki vam bo pomagal tako pri montaži kot tudi urejanju subvencije in svetovanju. 

    Strokovni članek 2132
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

    Imamo kar 1423 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1423 izvajalcev za področje Ogrevanje
    8.9
    0

    Gradbeništvo V.I.P. d.o.o.


    8.9
    0

    MKM NOVA, d.o.o.


    8.9
    1

    Inštalacije Sešel s.p.


    10
    8

    GORAZD ŠTERN S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane