Za področje

  IR paneli za ogrevanje

  Članek je koristil že 7650+ uporabnikom
  Ogrevanje z IR paneli velja za t.i. neklasično metodo ogrevanja prostorov hiše. V primerjavi z bolj klasično metodo - radiatorskim ogrevanjem, ostaja ogrevanje z IR paneli še vedno neznanka. IR (infrardeči) paneli oddajajo toploto s sevanjem in ne ogrevajo ozračja, temveč površine in telesa, ki se nahajajo v neposrednem območju sevanja. V nadaljevanju zapisa smo za vas strnili nekaj poglavitnih dejstev glede ogrevanja z infrardečimi paneli in njihovo ceno.
  Strokovni članek 7650
  IR paneli
  Imamo kar 243 izvajalcev za področje IR paneli:

  1.Kako deluje sistem ogrevanja z IR paneli?

  Celotni sistem ogrevanja s pomočjo IR panelov deluje na principu oddajanja elektromagnetnega valovanja v infrardečem spektru svetlobe. S pomočjo IR panelov se toplota oddaja izključno s sevanjem.

  Bistvo ogrevanja z IR paneli je, da se ne ogreva zrak, ampak površina v območju ogrevala (tla, stene, predmeti, ljudje). Greje se torej telo, neposredno v bližini oz. pred sevalom, ki potem nadalje oddaja toploto v prostor. Zato je temperatura v prostorih običajno nižja od toplotnega ugodja, saj se toplota občuti samo v območju sevanja IR panela do določene razdalje pred ali pod IR panelom.

  2. Kakšen je izkoristek ogrevanja z IR paneli?

  Raba energije je v primerjavi z radiatorskim in talnim ogrevanjem nekoliko manjša, saj IR paneli ne ogrevajo stavbe do želenega temperaturnega ugodja, ampak ogrevajo neposredno telesa, zato so toplotne izgube skozi ovoj stavbe nižje. Po drugi strani pa se s pomočjo tovrstnega načina ogrevanja uporablja dražji vir energije - elektrika. Lahko rečemo, da je analogni izkoristek ogrevalnega sistem s pomočjo IR panelov blizu 100%.

  3. IR paneli - vgradnja, montaža in stroški vzdrževanja

  Vgradnja in montaža sistema za ogrevanje z IR paneli, je v primerjavi z radiatorskim in še posebej talnim ogrevanjem, zelo enostavna in hitra. IR paneli se enostavno montirajo na steno ali strop. Slabost po drugi strani pa je, da IR paneli ne ogrevajo neposredno sanitarne vode, zato je v hiši vsekakor potrebna instalacija dodatnega sistema. Kar se tiče stroškov vzdrževanja, so ti zelo nizki. V primeru adaptacije je IR panele mogoče ponovno uporabiti (hitra demontaža in ponovna montaža).

  IR-ogrevanje.jpg
  Vgradnja in montaža sistema za ogrevanje z IR paneli, je v primerjavi z radiatorskim in še posebej talnim ogrevanjem, zelo enostavna in hitra.

  4. IR paneli - investicija in letni strošek porabe toplote

  Dejstvo je, da je pri ogrevanju z IR paneli letne stroške zelo težko oceniti. Je pa res, da se zaradi možnosti usmerjene regulacije raba energije nekoliko zmanjša, strošek za enoto energije iz elektrike pa je v primerjavi s kurilnim oljem nesorazmerno višji.

  Investicija se pri IR ogrevanju linearno povečuje s povečevanjem bivalne površine in številom prostorov.

  V primeru, da imamo prostor površine 10 m2, bo investicija v primerjavi s preostalimi načini ogrevanja vsekakor zelo ugodna. V primeru, da pa imamo v hiši 20 takih prostorov, pa investicija v tovrstno ogrevanje znaša že faktor 20, kar pa recimo pri toplotnih črpalkah in drugih sistemih ogrevanja ne drži.

  5. Kako IR paneli vplivajo na bivalno udobje in  zdravje ljudi?

  Ogrevanje z IR paneli velja za hitro odziven sistem, ki ga je možno vključiti in povezati s pametnimi instalacijami. Temperatura prostora je zaradi neposrednega ogrevanja telesa v neposredni bližini panela lahko nižja in znaša 18-19°C. Iz tega sklepamo, da IR paneli ustvarjajo prijetne bivalne pogoje.

  Negativni vidik s stališča zdravja se pojavlja v možnosti opeklin v primeru, da se dotaknete grelnega telesa. Zato jih je potrebno zaščiti ali montirati na manj dosegljivo mesto (strop). Slabost ogrevanja z IR paneli se kaže tudi v daljši neposredni izpostavljenosti sevanju, kar lahko privede do rdečice na koži. Zato je nujno predvideti ustrezno mesto montaže panela, da le-to ne bo neposredno sevalo na ljudi v prostoru.

  6. IR paneli - cena 

  Cene IR panelov se seveda razlikujejo glede na posamezno moč IR panela, velikost IR panela in nenazadnje tudi ponudnika storitev tovrstnega ogrevanja. Okvirna cena za IR panel, z močjo do 350 W, je 250€/kos.

  Strokovni članek 7650
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 243 izvajalcev za področje IR paneli:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 243 izvajalcev za področje IR paneli:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 243 izvajalcev za področje IR paneli
  10
  3

  ORCA ENERGIJA, d. o. o.


  9
  5

  ZEUS inštalacije, Leon Slobodnik s.p.


  8.6
  2

  Elektro Gregl, Luka Gregl s.p


  9.8
  12

  MGM suhomontaža, Martin Gruber s.p.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje IR PANELI?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane