Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    IR paneli za ogrevanje - kaj vse moram vedeti pred montažo?

    Članek je koristil že 8588+ uporabnikom
    Ogrevanje z IR paneli velja za t.i. neklasično metodo ogrevanja prostorov hiše. V primerjavi z bolj klasično metodo - radiatorskim ogrevanjem, ostaja ogrevanje z IR paneli za številne še vedno neznanka. IR ali infrardeči paneli oddajajo toploto s sevanjem in ne ogrevajo ozračja, temveč površine in telesa, ki se nahajajo v neposrednem območju sevanja. V nadaljevanju zapisa smo za vas strnili nekaj poglavitnih dejstev glede ogrevanja z infrardečimi paneli in njihovo ceno.
    Strokovni članek 8588
    IR paneli
    Imamo kar 263 izvajalcev za področje IR paneli:

    1.Kako deluje sistem ogrevanja z IR paneli?

    Celotni sistem ogrevanja s pomočjo IR panelov deluje na principu oddajanja elektromagnetnega valovanja v infrardečem spektru svetlobe. S pomočjo IR panelov se toplota oddaja izključno s sevanjem.

    Bistvo ogrevanja z IR paneli je, da se ne ogreva zrak, ampak površina v območju ogrevala (tla, stene, predmeti, ljudje). Greje se torej telo, neposredno v bližini oz. pred sevalom, ki potem nadalje oddaja toploto v prostor. Zato je temperatura v prostorih običajno nižja od toplotnega ugodja, saj se toplota občuti samo v območju sevanja IR panela do določene razdalje pred ali pod IR panelom.

    2. Kakšen je izkoristek ogrevanja z IR paneli?

    Raba energije je v primerjavi z radiatorskim in talnim ogrevanjem nekoliko manjša, saj IR paneli ne ogrevajo stavbe do želenega temperaturnega ugodja, ampak ogrevajo neposredno telesa, zato so toplotne izgube skozi ovoj stavbe nižje. Po drugi strani pa se s pomočjo tovrstnega načina ogrevanja uporablja dražji vir energije - elektrika. Lahko rečemo, da je analogni izkoristek ogrevalnega sistem s pomočjo IR panelov blizu 100%.

    Načini ogrevanja

    Nazivna moč (kW)

    Koeficient učinkovitosti (COP)

    Površina v kvadratnih metrih (m2)

    Ocenjeni letni strošek (v evrih)

    Električni panel

    2

    1

    150

    1.080

    Toplotna črpalka (12 kW)

    12

    4

    150

    1.620

    Električni radiator

    1,5

    1

    150

    810

    Kurilno olje

    /

    0,8

    150

    2.001

    Plin

    /

    0,9

    150

    1.800

    Okvirni letni stroški ogrevanja za posamezne ogrevalne sisteme, kjer smo za primer vzeli povprečno izolirano stanovanjsko hišo z ogrevalno površino 150 kvadratnih metrov.

    3. Kje je in kje ni primerno ogrevanje z IR paneli?

    Za vgradnjo IR panelov so primerni objekti z vsaj osnovno energetsko sanacijo oziroma novogradnje z odlično izolacijo ali drugi objekti z dobro energetsko učinkovitostjo. Poenostavljeno poveadni, boljša kot je toplotna izolacija, večji je lahko objekt za optimalno delovanje IR ogrevanja. IR panel iza ogrevanje niso priporočljivi kot samostojno ogrevanje objektov s slabo energetsko bilanco, vlažnimi prostori ali v objektih, ki so grajeni pretežno iz kamna in nimajo izolacije. 

    MojMojster svetuje: Električno ogrevanje z IR paneli svetujemo v hišah, kjer je ogrevalne površine do 150 m2, za večje hiše oziroma površine pa je že bolj smiselna in energetsko učinkovita namestitev toplotne črpalke.

    V takih primerih bi IR grelni paneli delovali, če jih kombiniramo s klimatsko napravo. Električno ogrevanje z IR paneli svetujemo v hišah, kjer je ogrevalne površine do 150 m2, za večje hiše oziroma površine pa je že bolj smiselna in energetsko učinkovita namestitev toplotne črpalke. IR paneli se tako najbolj obnesejo v stanovanjih, manjših hišah z dobro izolacijo in večstanovanjskih objektih. Za vikende in ostale počitniške namestitve pridejo v poštev močnejši paneli, ker tam potrebujemo močno ogrevanje v kratkem času.

    4. IR paneli - vgradnja, montaža in stroški vzdrževanja

    Vgradnja in montaža sistema za ogrevanje z IR paneli, je v primerjavi z radiatorskim in še posebej talnim ogrevanjem, zelo enostavna in hitra. IR paneli se enostavno montirajo na steno ali strop. Slabost po drugi strani pa je, da IR paneli ne ogrevajo neposredno sanitarne vode, zato je v hiši vsekakor potrebna instalacija dodatnega sistema. Kar se tiče stroškov vzdrževanja, so ti zelo nizki. V primeru adaptacije je IR panele mogoče ponovno uporabiti (hitra demontaža in ponovna montaža).

    IR-ogrevanje.jpg
    Vgradnja in montaža sistema za ogrevanje z IR paneli, je v primerjavi z radiatorskim in še posebej talnim ogrevanjem, zelo enostavna in hitra.

    5. IR paneli - investicija in letni strošek porabe toplote

    Dejstvo je, da je pri ogrevanju z IR paneli letne stroške zelo težko oceniti. Je pa res, da se zaradi možnosti usmerjene regulacije raba energije nekoliko zmanjša, strošek za enoto energije iz elektrike pa je v primerjavi s kurilnim oljem nesorazmerno višji.

    Investicija se pri IR ogrevanju linearno povečuje s povečevanjem bivalne površine in številom prostorov.

    V primeru, da imamo prostor površine 10 m2, bo investicija v primerjavi s preostalimi načini ogrevanja vsekakor zelo ugodna. V primeru, da pa imamo v hiši 20 takih prostorov, pa investicija v tovrstno ogrevanje znaša že faktor 20, kar pa recimo pri toplotnih črpalkah in drugih sistemih ogrevanja ne drži.

    6. Kako IR paneli vplivajo na bivalno udobje in  zdravje ljudi?

    Ogrevanje z IR paneli velja za hitro odziven sistem, ki ga je možno vključiti in povezati s pametnimi instalacijami. Temperatura prostora je zaradi neposrednega ogrevanja telesa v neposredni bližini panela lahko nižja in znaša 18-19°C. Iz tega sklepamo, da IR paneli ustvarjajo prijetne bivalne pogoje.

    Negativni vidik s stališča zdravja se pojavlja v možnosti opeklin v primeru, da se dotaknete grelnega telesa. Zato jih je potrebno zaščiti ali montirati na manj dosegljivo mesto (strop). Slabost ogrevanja z IR paneli se kaže tudi v daljši neposredni izpostavljenosti sevanju, kar lahko privede do rdečice na koži. Zato je nujno predvideti ustrezno mesto montaže panela, da le-to ne bo neposredno sevalo na ljudi v prostoru.

    Prednosti ogrevanja z IR paneli

    Preprosta montaža, brez razbijanja sten (a ne pozabite na strokovno izvedbo!)

    Možnost nastavitve posameznega panela posebej na želeno temperaturo in čas vklopa

    Suši (vlažne) zidove, s tem pa preprečuje nastanek plesni 

    Ne potrebujete rezervoarja, cevovodov ali radiatorjev

    IR paneli ne potrebujejo vzdrževanja in servisiranja

    Ni onesnaževanja okolja 

    V panele lahko investirate postopoma, oziroma lahko opremite vsak prostor posebej 

    Primerni za objekte, ki jih ne ogrevate občasno, kot o npr. vikendi

    Pri renovaciji prostorov panele preprosto snamete

    IR paneli ne vsebujejo tekočin(e), zato ni nevarnosti razlitja ali zmrzali

    7. IR paneli - cena 

    Cene IR panelov se seveda razlikujejo glede na posamezno moč IR panela, velikost IR panela in nenazadnje tudi ponudnika storitev tovrstnega ogrevanja. Okvirna cena za IR panel, z močjo do 350 W, je okrog 300€/kos.

    Strokovni članek 8588
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje IR paneli?

    Imamo kar 263 izvajalcev za področje IR paneli:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 263 izvajalcev za področje IR paneli
    10
    50

    Gm Pro, trgovina in storitve, d.o.o.

    XIII 1
    9.9
    2

    ELEKTRO ALI, Aleš Navotnik s.p.


    9.3
    4

    Elektro in strojne inštalacije Janjić d.o.o.


    10
    1

    Elektro Pirc, Andrej Pirc, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane