Za področje

  IR paneli za ogrevanje - kaj vse moram vedeti pred montažo?

  Članek je koristil že 8763+ uporabnikom
  Ogrevanje z IR paneli velja za t.i. neklasično metodo ogrevanja prostorov hiše. V primerjavi z bolj klasično metodo - radiatorskim ogrevanjem, ostaja ogrevanje z IR paneli za številne še vedno neznanka. IR ali infrardeči paneli oddajajo toploto s sevanjem in ne ogrevajo ozračja, temveč površine in telesa, ki se nahajajo v neposrednem območju sevanja. V nadaljevanju zapisa smo za vas strnili nekaj poglavitnih dejstev glede ogrevanja z infrardečimi paneli in njihovo ceno.
  Strokovni članek 8763
  IR paneli
  Imamo kar 264 izvajalcev za področje IR paneli:

  1.Kako deluje sistem ogrevanja z IR paneli?

  Celotni sistem ogrevanja s pomočjo IR panelov deluje na principu oddajanja elektromagnetnega valovanja v infrardečem spektru svetlobe. S pomočjo IR panelov se toplota oddaja izključno s sevanjem.

  Bistvo ogrevanja z IR paneli je, da se ne ogreva zrak, ampak površina v območju ogrevala (tla, stene, predmeti, ljudje). Greje se torej telo, neposredno v bližini oz. pred sevalom, ki potem nadalje oddaja toploto v prostor. Zato je temperatura v prostorih običajno nižja od toplotnega ugodja, saj se toplota občuti samo v območju sevanja IR panela do določene razdalje pred ali pod IR panelom.

  2. Kakšen je izkoristek ogrevanja z IR paneli?

  Raba energije je v primerjavi z radiatorskim in talnim ogrevanjem nekoliko manjša, saj IR paneli ne ogrevajo stavbe do želenega temperaturnega ugodja, ampak ogrevajo neposredno telesa, zato so toplotne izgube skozi ovoj stavbe nižje. Po drugi strani pa se s pomočjo tovrstnega načina ogrevanja uporablja dražji vir energije - elektrika. Lahko rečemo, da je analogni izkoristek ogrevalnega sistem s pomočjo IR panelov blizu 100%.

  Načini ogrevanja

  Nazivna moč (kW)

  Koeficient učinkovitosti (COP)

  Površina v kvadratnih metrih (m2)

  Ocenjeni letni strošek (v evrih)

  Električni panel

  2

  1

  150

  1.080

  Toplotna črpalka (12 kW)

  12

  4

  150

  1.620

  Električni radiator

  1,5

  1

  150

  810

  Kurilno olje

  /

  0,8

  150

  2.001

  Plin

  /

  0,9

  150

  1.800

  Okvirni letni stroški ogrevanja za posamezne ogrevalne sisteme, kjer smo za primer vzeli povprečno izolirano stanovanjsko hišo z ogrevalno površino 150 kvadratnih metrov.

  3. Kje je in kje ni primerno ogrevanje z IR paneli?

  Za vgradnjo IR panelov so primerni objekti z vsaj osnovno energetsko sanacijo oziroma novogradnje z odlično izolacijo ali drugi objekti z dobro energetsko učinkovitostjo. Poenostavljeno poveadni, boljša kot je toplotna izolacija, večji je lahko objekt za optimalno delovanje IR ogrevanja. IR panel iza ogrevanje niso priporočljivi kot samostojno ogrevanje objektov s slabo energetsko bilanco, vlažnimi prostori ali v objektih, ki so grajeni pretežno iz kamna in nimajo izolacije. 

  MojMojster svetuje: Električno ogrevanje z IR paneli svetujemo v hišah, kjer je ogrevalne površine do 150 m2, za večje hiše oziroma površine pa je že bolj smiselna in energetsko učinkovita namestitev toplotne črpalke.

  V takih primerih bi IR grelni paneli delovali, če jih kombiniramo s klimatsko napravo. Električno ogrevanje z IR paneli svetujemo v hišah, kjer je ogrevalne površine do 150 m2, za večje hiše oziroma površine pa je že bolj smiselna in energetsko učinkovita namestitev toplotne črpalke. IR paneli se tako najbolj obnesejo v stanovanjih, manjših hišah z dobro izolacijo in večstanovanjskih objektih. Za vikende in ostale počitniške namestitve pridejo v poštev močnejši paneli, ker tam potrebujemo močno ogrevanje v kratkem času.

  4. IR paneli - vgradnja, montaža in stroški vzdrževanja

  Vgradnja in montaža sistema za ogrevanje z IR paneli, je v primerjavi z radiatorskim in še posebej talnim ogrevanjem, zelo enostavna in hitra. IR paneli se enostavno montirajo na steno ali strop. Slabost po drugi strani pa je, da IR paneli ne ogrevajo neposredno sanitarne vode, zato je v hiši vsekakor potrebna instalacija dodatnega sistema. Kar se tiče stroškov vzdrževanja, so ti zelo nizki. V primeru adaptacije je IR panele mogoče ponovno uporabiti (hitra demontaža in ponovna montaža).

  IR-ogrevanje.jpg
  Vgradnja in montaža sistema za ogrevanje z IR paneli, je v primerjavi z radiatorskim in še posebej talnim ogrevanjem, zelo enostavna in hitra.

  5. IR paneli - investicija in letni strošek porabe toplote

  Dejstvo je, da je pri ogrevanju z IR paneli letne stroške zelo težko oceniti. Je pa res, da se zaradi možnosti usmerjene regulacije raba energije nekoliko zmanjša, strošek za enoto energije iz elektrike pa je v primerjavi s kurilnim oljem nesorazmerno višji.

  Investicija se pri IR ogrevanju linearno povečuje s povečevanjem bivalne površine in številom prostorov.

  V primeru, da imamo prostor površine 10 m2, bo investicija v primerjavi s preostalimi načini ogrevanja vsekakor zelo ugodna. V primeru, da pa imamo v hiši 20 takih prostorov, pa investicija v tovrstno ogrevanje znaša že faktor 20, kar pa recimo pri toplotnih črpalkah in drugih sistemih ogrevanja ne drži.

  6. Kako IR paneli vplivajo na bivalno udobje in  zdravje ljudi?

  Ogrevanje z IR paneli velja za hitro odziven sistem, ki ga je možno vključiti in povezati s pametnimi instalacijami. Temperatura prostora je zaradi neposrednega ogrevanja telesa v neposredni bližini panela lahko nižja in znaša 18-19°C. Iz tega sklepamo, da IR paneli ustvarjajo prijetne bivalne pogoje.

  Negativni vidik s stališča zdravja se pojavlja v možnosti opeklin v primeru, da se dotaknete grelnega telesa. Zato jih je potrebno zaščiti ali montirati na manj dosegljivo mesto (strop). Slabost ogrevanja z IR paneli se kaže tudi v daljši neposredni izpostavljenosti sevanju, kar lahko privede do rdečice na koži. Zato je nujno predvideti ustrezno mesto montaže panela, da le-to ne bo neposredno sevalo na ljudi v prostoru.

  Prednosti ogrevanja z IR paneli

  Preprosta montaža, brez razbijanja sten (a ne pozabite na strokovno izvedbo!)

  Možnost nastavitve posameznega panela posebej na želeno temperaturo in čas vklopa

  Suši (vlažne) zidove, s tem pa preprečuje nastanek plesni 

  Ne potrebujete rezervoarja, cevovodov ali radiatorjev

  IR paneli ne potrebujejo vzdrževanja in servisiranja

  Ni onesnaževanja okolja 

  V panele lahko investirate postopoma, oziroma lahko opremite vsak prostor posebej 

  Primerni za objekte, ki jih ne ogrevate občasno, kot o npr. vikendi

  Pri renovaciji prostorov panele preprosto snamete

  IR paneli ne vsebujejo tekočin(e), zato ni nevarnosti razlitja ali zmrzali

  7. IR paneli - cena 

  Cene IR panelov se seveda razlikujejo glede na posamezno moč IR panela, velikost IR panela in nenazadnje tudi ponudnika storitev tovrstnega ogrevanja. Okvirna cena za IR panel, z močjo do 350 W, je okrog 300€/kos.

  Strokovni članek 8763
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje IR paneli?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 264 izvajalcev za področje IR paneli:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane