Za področje

    Toplotna črpalka - cena z montažo, forum z nasveti

    Članek je koristil že 62588+ uporabnikom
    V času vse dražjih energentov se vse bolj uveljavljajo alternativni viri ogrevanja, ki manj obremenjujejo okolje in tudi družinski proračun. Prvi pogoj za učinkovit prihranek pri ogrevanju je seveda dobra izvedba in ustrezna toplotna izoliranost objekta. Kljub temu je v večini primerov potrebno še dogrevanje, predvsem v zimskem času. Toplotne črpalke uporabljajo brezplačno energijo iz okolja, saj izkoriščajo razliko v temperaturi okolja. Toplotna črpalka uporablja vire energije kot so zemlja, podtalna voda ali zunanji zrak. Prihranek pri ogrevanju je lahko tudi do 75 % edini strošek delovanja pa je električna energija, ki jo črpalka potrebuje za delovanje.
    Strokovni članek 62588
    priljubljen
    toplotna crpalka cena z montazo forum
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    1. Toplotna črpalka za ogrevanje lahko deluje na različne načine

    Glede na način delovanja poznamo toplotne črpalke voda-voda, zemlja-voda in toplotne črpalke zrak-voda. Število, ki nam pove kako učinkovita je črpalka je COP - grelno število - razmerje med vloženo in dobljeno energijo. Višje kot je grelno število, bolj je toplotna črpalka učinkovita.

    1.1 Toplotna črpalka voda voda

    Najučinkovitejše so toplotne črpalke voda-voda, še posebej če imate na razpolago vodni vir. Pri toplotnih črpalkah voda-voda se COP giblje med 5,2 in 6,2.

    1.2 Toplotna črpalka zemlja voda

    Na drugem mestu so toplotne črpalke zemlja-voda, pri čemer potrebujete dovolj veliko površino zemljišča za razvod cevi, ki je približno 2x večja kot ogrevalna površina objekta. Pri toplotnih črpalkah zemlja-voda se COP giblje med 4,4 in 5.

    1.3 Toplotna črpalka zrak voda

    Najpogostejša izbira je toplotna črpalka zrak-voda, saj ta ne zahteva ne vodnega vira in ne velikih površin. Pri izbiri je pomembno tudi območje delovanja, ki mora biti primerno glede na naše vremenske razmere, ki se lahko gibljejo med -20°C in +35°C. Pri toplotnih črpalkah zrak-voda se COP giblje med 3,4 in 4.

    1.4 Toplotna črpalka zrak zrak

    Toplotne črpalke zrak-zrak so zelo podobne klimatskim napravam, vendar z njimi zrak lahko tudi ogrevamo. Takšna toplotna črpalka toploto pridobiva iz zraka, njena velika prednost pa je , da lahko deluje tudi pri temperaturah do -25 °C.

    Toplotna črpalka zrak-zrak

    2. Toplotna črpalka za centralno ogrevanje

    2.1 Toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev, cena izvedbe

    Toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje mora delovati pri višji temperaturi, ki jo zahteva ogrevanje z radiatorji. Iz tega razloga je potrebna visokotemperaturna toplotna črpalka. Toplotna črpalka z enim kompresorjem ni zmožna vzdrževati tako visoke temperature, zato se razlika dogreva z električnim grelcem, kar pa se pozna pri končnem računu za ogrevanje. Zato se priporočajo dvokompresorske toplotne črpalke za ogrevanje radiatorjev. Zaradi dveh kompresorjev se doseže želena visoka temperatura, porabi se manj električne energije, toplotne črpalke z dvema kompresorjema pa imajo tudi daljšo življenjsko dobo. Cena visokotemperaturne toplotne črpalke skupaj z montažo znaša od 7000 EUR naprej.

    2.2 Toplotna črpalka za talno ogrevanje, cena izvedbe

    Toplotne črpalke imajo večji izkoristek pri nižjih temperaturah, zato se idelano kombinirajo s talnim gretjem. Ker prostore s talnim gretjem ogrevamo preko velike površine, je to mogoče z nižjo temperaturo grelnega medija, ki znaša okoli 30 - 35°C. V kombinaciji s talnim gretjem se uporabljajo vse nizkotemperaturne toplotne črpalke. S tem prihranite tako pri investiciji v toplotno črpalko, kot tudi pri stroških ogrevanja. Cena nizkotemperaturne toplotne črpalke skupaj z montažo znaša od 5500 EUR naprej.

    Toplotna črpalka za talno ogrevanje

    3. Test toplotnih črpalk - koliko prihanite pri ogrevanju?

    Vprašanje pred investicijo v toplotno črpalko je, ali se sistem izplača. Vzemimo za primer dobro izolirano stanovanjsko hišo z bivalno površino 180m2 in povprečno letno porabo energije 55kWh/m2a. Za ogrevanje takšna hiša potrebuje 9.900 kWh. Cena* kWh pri kurilnem olju je okoli 0,10 EUR/kW/h, tako bi za ogrevanje porabili 990 EUR. Plin je 0,07 EUR/kWh, tako bi za ogrevanje porabili 693 EUR. Strošek toplotne črpalke je 0,04 EUR/kWh, tako bi za ogrevanje porabili 396 EUR. Tako izračunamo, da bi se investicija 6000 EUR lahko povrnila v 9-17 letih, če gre za zamenjavo sistema ogrevanja, pri novem sistemu pa še prej. Če upoštevamo še življenjsko dobo toplotnih črpalk, ki naj bi bila 25 let, lahko ocenimo da je investicija smiselna.
     
    *cena z DDV za energente na dan 16.2.2012 pri Elektro Ljubljana, Energetika Ljubljana, Butan plin Ljubljana; pri izračunu so upoštevane povprečne vrednosti izkoristka.

    4. Kateri zalogovnik vode izbrati?

    Zalogovnik vode oz. zalogovnik toplote omogoča bolj učinkovito ogrevanje objekta, saj lahko v njem shranite odvečno toploto, ko ogrevalna naprava ne deluje. 1000 litrski zalogovnik segret na 80°C lahko preko talnega gretja še šest ur samostojno ogreva celoten stanovanjski objekt. Kako izbrati primerno velikost zalogovnika? Točno velikost izračuna strojnik, kot merilo čez palec pa velja, da potrebujete okoli 55 litrov na kW nazivne moči toplotne črpalke ali druge kurilne naprave. Na voljo je več vrst zalogovnikov: zalogovnik vode brez izmenjevalca, zalogovnik vode z izmenjevalcem, ki se lahko kombinira s solarnimi paneli ter zalogovnik toplote z dvema izmenjevalcem, na katerega je mogoče priključiti več različnih ogrevalnih naprav. Zalogovnik toplote lahko ima vgrajen tudi lasten grelec, s čimer deluje podobno kot bojler. Če imate centralno ogrevanje z radiatorji si vsekakor omislite tudi zalogovnik tople vode.

    5. Toplotne črpalke  - cenik

    Cene toplotnih črpalk so lahko zelo različne. Toplotno črpalko je smiselno vgrajevati v dobro izoliran objekt z letno porabo energije pod 50kWh/m2a, lahko pa se vgrajuje tudi v manj varčne objekte. Koliko torej stane toplotna črpalka? Cenik je odvisen od kvalitete toplotne črpalke, učinkovitosti (COP) in seveda izbranega sistema. Cena sistema toplotne črpalke voda-voda ali zemlja-voda je najvišja in se giblje od 10.000 EUR - 15.000 EUR, brez investicije v razvodni sistem, talno ali radiatorsko gretje. Cena za toplotno črpalko zrak-voda je veliko nižja. Za dobavo in montažo toplotne črpalke povprečne moči 8kW, ki zadostuje za dobro izolirano stanovanjsko hišo, boste odšteli od 6.000 EUR naprej. Kolikšen je prihranek pri ogrevanju? Trikraten!

    Toplotne črpalke cenik

    6. Subvencija ekosklad za toplotno črpalko

    Ker gre za okolju prijazen vir energije, investicije podpira tudi EKO sklad. Pri tem lahko dobite povrnjenih do 25% investicije! Več o pogojih in načini pridobitev sredstev na lanskem razpisu smo obdelali v enem od prejšnjih člankov.

    7. Nekateri ponudniki toplotnih črpalk

    Nekaj ponudnikov toplotnih črpalk je: Aircon, Kronoterm, Gorenje, Viessman, Dimplex, Vaillant, itd.
    Če potrebujete vgradnjo toplotne črpalke, se obrnite na MojMojster, kjer vam lahko tudi svetujemo.
     
    Vaša ekipa MojMojster
     
    Strokovni članek 62588
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Toplotna črpalka?

    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka
    8.9
    3

    ALEŠ Strojne instalacije, Aleš Kos s.p.


    10
    1

    SMEVT trgovina in storitve d.o.o.


    10
    8

    SITRON d.o.o.


    8.9
    1

    VILA SOČA, NEPREMIČNINE IN INVESTICIJE D.O.O.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane