Za področje

    Keramika, keramične ploščice in njihove lastnosti

    Članek je koristil že 13764+ uporabnikom
    Ko začnemo izirati ploščice smo ponavdi pozorni le na bravo, teksturo in velikost. Obstajajo pe še druge lastnosti na katere moramo biti pozorni ob nakupu keramike.
    Strokovni članek 13764
    Keramika. vir: www.tapja.com
    Imamo kar 1679 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo:

    1. Sestava keramičnih ploščic

    Vsaka keramična ploščica je sestavljena iz dveh delov. Osnova ploščice je glina, ki je žgana na visoki temperaturi. Ta del ploščice je ponavadi svetlo siv, saj glina vsebuje primesi aluminijastega oksida. Osnova pa je lahko tudi rdečkasta, takrat je v glini vsebovano železo. Vedno bolj pa se uporablja ploščice z glineno osnovo, kateri je dodan agregat v obliki zrantega peska, te ploščice so bolj obstojne. Drugi del ploščic je glazura, ki je prevleka za osnovo iz gline. Glazura je lahko mat ali ima videz z visokim sijajem. Glazuram s sijajem so dodane tudi svinčene spojine, splošno pa lahko vsem spojinam dodamo pigment.

    2. Lastnosti keramike

    Ko izbiramo ploščice je dobro, če poznamo njihove lastnosti. Prva stvar na katero moramo biti pozorni je vpojnost glinene osnove. Se pravi, koliko vode lahko ploščica vpije. Ta podatek je ponavadi izražen v odstotkih. Boljša kot je ploščica, manj vode bo vpila. Ploščice, ki jih uporabljamo zunaj zgradbe morajo imeti vpojnost nižjo kot 3%. Keramika znotraj objekta pa lahko ima tudi večjo vpojnost.

    Naslednja lastnost keramike je trdota glazure, ki se izrazi z enoto PEI. Večja kot je trdota, bolj je ploščica obstojna. Ponavadi ploščice s PEI med 2 in 3 uporabimo v stanovanjskih objektih, če pa je keramika položena v javnih objektih ima ponavadi višji PEI, okrog 5 PEI. Prav tako moramo pred nakupom vedeti ali bomo s keramiko obložili tla, stene ali strop. Ploščice, ki bodo položene na tleh morajo imeti trško glazuro.

    Še ena pomembna lastnost je protidrsnost glazure, ki je označena s črko R. R določa naklonski kot pri katerem osebi s predpisano obutvijo zdrsne. Ta je posebej pomembna, ko ploščice pologamo v javnih objektih. Problematični prostori za zdrs so npr., avle, čakalnice, stopnice in drugi prostori, kjer se giba veliko uporabnikov. Prostizdrstnost je pomembna tudi pri domoči uporabi ploščic, še posebej kadar so te položene v mokrih prostorih, npr. v kopalnicah ali zunaj objekta.

    Ploščice, ki so položene v kuhinjah ali delavnicah  morajo biti odporene tudi proti specifičnim kemikalijam. Pri nakupu ploščic moramo preveriti odpornost ploščic proti kemikalijam, kadar bodo položene v problematičnih prostorih.

    3. Keramika - cena

    Cena za keramične ploščice se ponavadi giblje od 3 EUR/m2 neprej za ploščice slabše kvalitete, doseže pa lahko tudi zelo visoko ceno do 100 EUR/m2.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .


    Keramika na fasadi, vir: img.edilportale.com
    Keramika na fasadi, vir: img.edilportale.com


    Strokovni članek 13764
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Keramičar, Keramičarstvo?

    Imamo kar 1679 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1679 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo
    10
    6

    AKamen, d.o.o.


    10
    40

    Deseo d.o.o.


    8.7
    0

    KERAMIČARSTVO IN PEČARSTVO ŠIPEK, Simona Šipek s.p.


    9.5
    1

    PENZEL Martin Starc s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane