Za področje

    Pravilno fugiranje ploščic

    Članek je koristil že 41946+ uporabnikom
    Fuge, ki nastanejo pri polaganju ploščic imajo velik tehnološki, kot tudi vizualni pomen. Razlikujejo se glede na to, kakšna je fugirna masa in tehnika za fugiranje ploščic.
    Strokovni članek 41946
    priljubljen
    fugiranje ploscic
    Imamo kar 1679 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo:

    1. Fugiranje ploščic

    Fugiranje keramike začnemo tako, da najprej razpostavimo ploščice v lepilo/maso in med te vstavimo distančnike. Nato preko ploščic razporedimo fugirno maso, za kar uporabimo gladilko. Z gladilko, ki ima posebej oblikovan mehkejši del, ponavadi iz gume, vtremo fugirno maso v same rege. Naenkrat lahko obdelamo le manjše površine, saj se fugirna masa ne sme strditi preden je ne vnesemo v rege.

    Če želimo oprijem fugirne mase še povečati, potem moramo očiščene ploščice najprej namazati z emulzijo. Najprej očistimo ploščice z mokro krpo, nato pa te premažemo z emulzijo. Ko se emulzija posuši, nanesemo še fugirno maso, pred tem pa odvečno emulzijo očistimo. Pri tem moramo upoštevati čas sušenja emulzije in čas sprijema emulzije z maso.

    1.1 Fuge

    Kadar se fugiranja lotimo sami je dobro, da fugirno maso nanašamo v vseh smereh, le tako lahko to razporedimo med vse fuge. Ko fugiranje keramike obvladamo pa se lahko poslužimo tudi drugačne tehnike fugiranja, fugirno maso lahko nanesemo direktno v rego.

    2. Barva za fuge

    Barva fug močno vpliva na izgled ploščic. Barva za fuge je lahko podobna barvi ploščic, s čimer se zabriše meje med posameznimi ploščicami, zaradi česar tlakovana površina deluje bolj enotno. Nasprotno pa lahko uporabit tudi barve za fuge, ki so v kontrastu s ploščicami in vzorec polaganja še dodatno poudarite. Naknadno barvanje fug ni priporočljivo, saj praktično vedno pride do luščenja barve in zanemarjenega videza, razen če fuge pred tem skrbno očistimo. Barva za fuge mora biti dodana že v fugirno maso. Glede na material za fugiranje ploščic so na voljo barve za fuge na cementni osnovi ali epoksilni osnovi.

    3. Najboljša fugirna masa

    Obstajajo različne vrste fugirnih mas, ki se jih lahko poslužimo. Lahko uporabimo cementno fugirno maso z modificiranimi polimeri, dvokomponentno poliuretansko samozalivno tesnilno maso ali pa npr. trokomponentno epoksidno fugirna masa z najvišjo kemijsko odpornostjo. Mase se razlikujejo predvsem po obstajnosti, tesnenju in posledično tudi ceni. Najboljša fugirna masa je pripravljena strogo po navodilih proizvajalca.

    3.1 Fugirna masa za zunanje ploščice

    Fugirna masa za zunanjo uporabo mora biti odporna na zmrzal, zato se za fugiranje zunanje keramike na terasah in balkonih uporabljajo elastične mineralne fugirne mase.

    3.2 Poraba fugirne mase

    Poraba fugirne mase na m2 je lahko zelo različna, saj je odvisna od širine in globine fug, velikosti ploščic pa tudi od tega, kakšna je fugirna masa. Poraba fugirne mase je zato težko določljiva. Številni proizvajalci in podjetja ponujajo izračun fugirne mase na embalaži ali na spletu.

    Poraba fugirne mase

    4. Sušenje fugirne mase

    Ko nanesemo fugirno maso, moramo počakati, da se ta dobro posuši. Sloj fugirne mase, ki je nanesen čez ploščice mora biti čim tanjši. Sedaj moramo ploščice le še očistiti, to lahko storimo z posebnim priborom za umivanje, lahko pa uporabimo tudi gobo ali brisačo. Najprej za čiščenje uporabimo suh pribor, čez dva do tri dni pa lahko ploščice tudi operemo z vodo.

    5. Čiščenje fug v kopalnici

    Fugirna masa je bolj groba in porozna od keramike, zato je bolj dovzetna za umazanijo, vpijanje vlage in razvoj plesni. To še posebej velja za mokre in vlažne prostore, kot so kuhinje in kopalnice. Čiščenje fug v kopalnici najlažje izvedete s staro zobno krtačko in sodo bikarbono. Za odstranjevanje plesni in madežev lahko uporabite kis ali posebno čistilo. Z voskanjem fug lahko zmanjšate vpojnost vode in podaljšate njihovo življenjsko dobo.

    6. Polaganje ploščic - cena

    Če bo polaganje ploščic projekt, ki se ga ne boste lotili sami, boste, na primer, za polaganje keramičnih ploščic, pravokotno na stene v lepilo odšteli okrog 14 eur/m2.

    Postopek fugiranja keramike si lahko ogledate v tem kratkem filmčku .

    Za pomoč pri polaganju ploščic se obrnite na sistem Mojmojster in nam pošljite povpraševanje.


    Strokovni članek 41946
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Keramičar, Keramičarstvo?

    Imamo kar 1679 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1679 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo
    9.7
    3

    Mojster hišnik sos, hišniške storitve, Roman Eržen s.p.


    8.9
    0

    VR storitve, Rok Valenčak s.p.


    10
    20

    KERAM PRO d.o.o.


    9.4
    0

    GAMA GRADNJE, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane