Za področje

  Polaganje keramike v kopalnici, cena keramičarja in keramičnih ploščic

  Članek je koristil že 24856+ uporabnikom
  Keramika se uporablja za vrsto prostorov, najbolj pogoste pa so seveda keramične ploščice za kopalnico. Naj bo to stranišče, kopalnica ali drug prostor z veliko vlage, povsod tam potrebujemo keramične ploščice. Ker kramika zahteva kar nekaj predznanja, vam toplo priporočamo strokovno izvedbo dobrega keramičarja. Kako najti dobrega keramičarja, kaj zagotavlja dobro keramičarstvo in kakšna je cena za polaganje ploščic, si preberite v nadaljevanju.
  Strokovni članek 24856
  keramicne ploscice
  Imamo kar 1566 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo:

  1. Keramične ploščice - cena in kvaliteta

  Vsi se seveda najprej ustavimo pri ceni, ki jo bomo odšteli za keramične plošice. Kar je prav, moramo pa vedeti, da za zelo nizko ceno dobimo tudi zelo nekvalitetne keramične ploščice za kuhinjo ali kopalnico in slabo keramičarsko izvedbo. Pri nakupu in ceni moramo upoštevati tudi to, da se lahko keramika med polaganjem razbije in okruši, zato moramo vedno naročiti 8-10% več ploščic, kot jih potrebujemo glede na m2 prostora. 
   

  1.1 Keramične ploščice za kopalnico in kuhinjo

  Cena, ki jo boste odšteli za keramične plošice je zelo variabilna in odvisna od kvalitete, vzorca na ploščicah, naročene količine in redkeje tudi od dimenzij. Dimenzijo narekuje predvsem prostor, kjer je keramika uporabljena: talne ploščice za kopalnico so običajno večje kot stenske ploščice. Ploščice za kuhinjo, ki jih želite imeti na steni med kuhinjskimi elementi, bodo prav tako manjših dimenzij. Vendar naj vas ne skrbi: dimenzija vpliva na ceno zgolj v primerih občutno nadstandardnih velikosti. Keramika se zelo razlikuje po kvaliteti, svetujemo pa, da izberete maksimalno kvalitetne keramične ploščice, kot si jih lahko privoščite. Ker jih boste naslednjič verjetno menjali čez trideset ali več let, je nujno, da so ploščice za kopalnico in kuhinjo obstojne in odporne na poškodbe. Zelo zahtevno je menjati samo eno poškodovano ploščico, ne da bi pri tem popokale tudi sosednje. 
   
  Povprečna cena/m2 za keramične ploščice se giblje med 10-30 EUR, poskoči pa lahko tudi vse do 80 EUR. Pri nakupu bodite pozorni na obrusno trdnost, zaščito proti zdrsu in odpornost proti zmrzali. Ne kupujte keramike, ki je cenejša od 10 €, ne nasedajte pa proizvajalcem, ki računajo 100 €/m2 ali več, saj s tem plačate le znamko, ne pa tudi kvalitete. 
  Polaganje ploščic
  Dekorativne ploščice za kuhinjo so na voljo v zelo raznolikih oblikah in barvah.

  2. Cena keramičarja

  Koliko bo keramičar računal za svoje polaganje keramike, je odvisno od naše regije in vrste opravljanja del. Pri Moj Mojster smo ugotovili, da se cene dobrega keramičarja za Ljubljano in okolico gibljejo okrog 15 €/m2, enako velja tudi za Primorsko, v celjski in mariborski regiji pa bomo odšteli okrog 13 €/m2. Cena keramičarja je odvisna tudi od tega, za kako zahtevno delo gre in o kakšni kvadraturi govorimo.
   
  Polaganje keramike v obliki mozaika ali velikoformatnih ploščic je drugačno od polaganja ploščic »običajnega« formata. Za mozaik bomo odšteli okrog 24 €/m2. Dražje so tudi velike keramične ploščice, velikosti 30 cm x 100 cm, kjer boste odšteli 27 €/m2. Kako pa je s ceno polaganja keramike, če imamo majhen prostor? Za prostore tlorisne površine, manjše od 3m2, bomo morali doplačati 10%. V kolikor želimo, da so keramične ploščice zložene v posebne oblike, unikatne kadi ali umivalnike, pa je potrebno plačati tudi do dvojno ceno polaganja.

  3. Kvalitetno keramičarstvo

  Pri vseh izvajalcih zaključnih del prihaja do odstopanj v ceni glede na kvaliteto izvedbe, ki jo izvajalec ponuja. Vseeno vam toplo priporočamo izbiro zaupanja vrednega in kvalitetnega keramičarja, četudi to pomeni kakšen evro več na m2. Keramične ploščice polagamo za  dvajset ali več let. Zanimati nas mora, kakšne izkušnje ima naš izbrani keramičar. Tudi če vam ga je priporočil prijatelj ali sosedi, preglejte njegove reference. Vaša kermika in vaša pričakovanja morda zahtevajo bolj izkušenega keramičarja. Nekaterim je vseeno, kako na koncu izgledajo položene keramične ploščice, drugi pa želijo bolj estetsko polaganje, ki se "lepo izide". Dober keramičar si bo sam preračunal, kje začeti polagati keramične plošice, da ne bo nikjer prišlo do ostankov čudnih dimenzij in da bo rezanja ploščic čimmanj. Poiščite njegovo spletno stran ali poglejte njegov profil v Moj Mojster.
   

  3.1 Keramičar in pomoč pri nakupu keramike 

  Izvajalci, ki se s keramičarstvom ukvarjajo že desetljetja, imajo mnogo izkušenj z različnimi tipi ploščic in kako se obnesejo na dolgi rok. Primer: zadnja leta so vse bolj popularne ploščice za kuhinjo "mozaik", ki jih nekateri želijo položiti celo po delovni povšrini na pultu. Vsak keramičar vam bo povedal, da se številne male fuge med njimi takoj umažejo, ker se na pultu pripravlja hrana, čez čas pa zaradi umazanije potemnijo. Podobne pomisleke bo verjetno imel tudi za mozaik ploščice za kopalnico v tušu, kjer se zaradi vlage v fugah začne nabirati plesen. Svetujejo vam lahko iz prve roke, zato ne odlašajte z vprašanji. Dobri keramičarji imajo tudi stalne dobavitelje keramičnih ploščic. Posvetujte se z njimi in jih vprašajte, če vam lahko uredijo kake dodatne popuste za nakup. 

  keramika-keramičarstvo
  Keramične ploščice za kopalnico polepšajo vsak dom.

  4. Kako nadzorovati polaganje keramike

  Recimo, da smo izbrali keramičarja. Sedaj je tudi del naše odgovornosti, da spremljamo njegovo delo. Pred pričetkom polaganja keramike moramo keramičarju jasno in karseda natančno pojasniti, kaj želimo in pričakujemo. To je še toliko bolj pomembno, če gre za zahtevne in unikatne izvedbe kadi, umivalnikov itd. Navodila je najbolje napisati kar na list. Za učinkovito polaganje ploščic je potrebno imeti ustrezno pripravljeno površino. Površina mora biti razmaščena, ravna in suha. Če ni, je potrebno nepravilnosti izravnati ali sanirati s sanacijsko malto. To največkrat naredi kar keramičar, bo pa to seveda dodatno zaračunal.
   

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Deseo d.o.o.

  Pokrivate širok spekter gradbeno-obrtniških del. Katere so vaše primarne dejavnosti?

  Res je, investitorjem ponujamo širok spekter dejavnosti, vse od splošnih gradbenih del, urejanja okolice, adaptacije kopalnic in stanovanj, suhomontažnih del, polaganja talnih in stenskih oblog (keramika, parket, laminat), prav tako pa tudi izdelujemo fasade in poskrbimo za manjša hišna popravila. Pri nas takorekoč najdete vse storitve, potrebne za vaš dom!

  Če se osredotočimo na polaganje keramike, ki jo opravljate v sklopu adaptacij stanovanj in kopalnic – kaj vse je potrebno upoštevati, kako se lotite polaganja ploščic?

  Prva faza je priprava podlage pred polaganjem ploščic. Pri polaganju ploščic mora biti podlaga obvezno ravna, trda in suha. Pri morebitnih neravnih delih, katere se ne da izravnati, si pomagamo s samorazlivno izravnalno maso. Če pa je podlaga recimo močno vpojna, pa je na njo potrebno nanesti temeljni premaz za ploščice, kar je pogosto v prostorih z večjo količino vlage, recimo kopalnicah. Na teh mestih je nanos vodotesnega premaza pred polaganjem ploščic nujen!

  V drugi fazi sledijo meritve in izračun potrebne količine materiala, pri tem je potrebno upoštevati določeno količino odpadnih ploščic, zato je količinsko vrednost potrebno zaokrožiti na zgornjo vrednost za vsaj +10%. Pri polaganju ploščic nam je v veliko pomoč zidarska vrvica, ki se jo napne po sredini prostora vzporedno s stenami. Prva vrsta ploščic se polaga iz sredine prostora, naslednja pa ob steni, potrebno pa je paziti, da v začetku ploščic ne lepimo na podlago takoj, ampak jih položimo na suho, da vidimo približen končni izgled in lahko po potrebi naknadno naredimo korekcije. Ploščice se lahko polagajo tudi v prostoru diagonalno, je pa tovrstno polaganje bolj zahtevno in zato tudi dražje, prav tako pa nastane veliko več odpadnega materiala. Pri polaganju uporabljamo distančnike, ki zagotavljajo enakomeren razmik med ploščicami.

  Zadnja faza polaganja je fugiranje ploščic, ki ga izvedemo šele potem, ko se lepilo pod ploščicami ustrezno strdi in posuši. Fugirna masa se na ploščice nanese s pomočjo gumijastega brisalca za tla, lahko se uporabi tudi gladilka s penasto gumo. Končni morebitni odvečni ostanki malte se pobrišejo z vlažno gladilko z gobo, katero večkrat pomočimo v čisto vodo.
  ga. Lili, Deseo d.o.o.

  Strokovni članek 24856
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 1566 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1566 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 1566 izvajalcev za področje Keramičar, Keramičarstvo
  10
  1

  AHAC okna in zaključna dela d.o.o.


  9.9
  5

  OBLAGANJE TAL IN STEN, DŽEVDO JASAVIĆ S.P.


  8.7
  0

  Adaptis, Drejc Kozjek s.p.


  8.8
  0

  DABE M trgovina in storitve d.o.o.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje KERAMIČAR, KERAMIČARSTVO?

 • Keramičar, Keramičarstvo Ljubljana
 • Keramičar, Keramičarstvo Maribor
 • Keramičar, Keramičarstvo Celje
 • Keramičar, Keramičarstvo Koper
 • Keramičar, Keramičarstvo Kranj
 • Keramičar, Keramičarstvo Ajdovščina
 • Keramičar, Keramičarstvo Bled
 • Keramičar, Keramičarstvo Bovec
 • Keramičar, Keramičarstvo Črna na Koroškem
 • Keramičar, Keramičarstvo Črnomelj
 • Keramičar, Keramičarstvo Domžale
 • Keramičar, Keramičarstvo Gornja Radgona
 • Keramičar, Keramičarstvo Gornji Grad
 • Keramičar, Keramičarstvo Hrastnik
 • Keramičar, Keramičarstvo Ilirska Bistrica
 • Keramičar, Keramičarstvo Izola
 • Keramičar, Keramičarstvo Jesenice
 • Keramičar, Keramičarstvo Kamnik
 • Keramičar, Keramičarstvo Kidričevo
 • Keramičar, Keramičarstvo Kobarid
 • Keramičar, Keramičarstvo Kočevje
 • Keramičar, Keramičarstvo Kranjska Gora
 • Keramičar, Keramičarstvo Krško
 • Keramičar, Keramičarstvo Laško
 • Keramičar, Keramičarstvo Lendava
 • Keramičar, Keramičarstvo Litija
 • Keramičar, Keramičarstvo Ljutomer
 • Keramičar, Keramičarstvo Metlika
 • Keramičar, Keramičarstvo Mojstrana
 • Keramičar, Keramičarstvo Mozirje
 • Keramičar, Keramičarstvo Murska Sobota
 • Keramičar, Keramičarstvo Nova Gorica
 • Keramičar, Keramičarstvo Novo mesto
 • Keramičar, Keramičarstvo Ormož
 • Keramičar, Keramičarstvo Piran - Pirano
 • Keramičar, Keramičarstvo Pivka
 • Keramičar, Keramičarstvo Portorož
 • Keramičar, Keramičarstvo Postojna
 • Keramičar, Keramičarstvo Ptuj
 • Keramičar, Keramičarstvo Radeče
 • Keramičar, Keramičarstvo Radenci
 • Keramičar, Keramičarstvo Radovljica
 • Keramičar, Keramičarstvo Ravne Na Koroškem
 • Keramičar, Keramičarstvo Ribnica
 • Keramičar, Keramičarstvo Rogaška Slatina
 • Keramičar, Keramičarstvo Sevnica
 • Keramičar, Keramičarstvo Sežana
 • Keramičar, Keramičarstvo Škofja Loka
 • Keramičar, Keramičarstvo Slovenj Gradec
 • Keramičar, Keramičarstvo Slovenska Bistrica
 • Keramičar, Keramičarstvo Slovenske Konjice
 • Keramičar, Keramičarstvo Šoštanj
 • Keramičar, Keramičarstvo Štore
 • Keramičar, Keramičarstvo Tolmin
 • Keramičar, Keramičarstvo Trbovlje
 • Keramičar, Keramičarstvo Tržič
 • Keramičar, Keramičarstvo Trzin
 • Keramičar, Keramičarstvo Velenje
 • Keramičar, Keramičarstvo Vipava
 • Keramičar, Keramičarstvo Vojnik
 • Keramičar, Keramičarstvo Vransko
 • Keramičar, Keramičarstvo Vrhnika
 • Keramičar, Keramičarstvo Žalec
 • Keramičar, Keramičarstvo Zreče
 • Keramičar, Keramičarstvo Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane