Za področje

  Nadstrešek - gradbeno dovoljenje?

  Članek je koristil že 35739+ uporabnikom
  Nadstrešek je manjši objekt, ki lahko stoji samostojno ali se drži večjega objekta. Ponavadi nadstrešek stoji pred vhodom v objekt, pokriva teraso ob individualnem ali gostinskem objektu ali varuje vozila. Če je nadstrešek ustrezno majhen in ustreza ostalim pogojem, ga lahko uvrstimo med enostavne objekte.
  Strokovni članek 35739
  Nadstrešek kot enostavni objekt, vir: montazne hise on.net
  Imamo kar 1034 izvajalcev za področje Leseni nadstreški:

  1. Velikost nadstreška

  Enostavni objekt se lahko zgradi brez gradbenega dovoljenja, če je investitor bodočega objekta tudi lastnik zemljišča. Naprej mora biti ustrezna velikost nadstreška, če želimo, da ta spada med enostvne objekte mora biti manjši od 30 m2.

  2. Odmik od parcelnih mej

  Prav tako morajo biti izpolnjene druge zahteve, ki so navedene v Uredbi o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradje in drugih pravilnikih. Med drugim zahteve določajo odmike od sosednjih zemljišč.
  Nadstrešek je lahko zgrajen le na zemljišču gradbene parcele, ki pripada stavbi, zgrajeni na podlagi gradbenega dovoljenja. Na vsakem takem zemljišču lahko zgradimo le en enostaven objekt za lastne potrebe iste vrste.

  Prav tako je s posameznim prostorskim aktom določeno, koliko so enostavni objekti lahko oddaljeni od sosednjih zemljišč, če tega določila ni, potem mora biti enostavni objekt od sosednjih mej oddaljen vsaj 1,5 m.
  Enostavni objekti ne smejo imeti svojih priključkov na javno infrastrukturo, so pa lahko priključeni na omrežje znotraj zemljišča.

  3. Odmik od ostalih objektov

  Objekt se lahko dotika že obstoječega objekta ali pa ga postavimo kot samostojni objekt, takrat mora biti od drugega objekta oddaljen vsaj 1,5 m. Če se objekt dotika drugega objekta, ki ni stavba postavljena na podlagi gradbenega dovoljenja, pa skupaj ne smeta presegati 70 m2.

  4. Oblikovanje in postavitev

  Nadstrešek mora izpolnjevati tudi lokacijske pogoje glede oblikovanja in postavitve. Splošno velja, da nadstrešek, oziroma vsak enostavni objekt ne sme s svojo velikostjo, materiali ter drugimi oblikovnimi značilnostmi kvariti splošnega videza prostora in v prostoru ne sme izstopati. Če gre za dopolnitev obstoječe pozidave, nadstrešek ne sme odstopati od že zgrajenih objektov oziroma mora slediti tipologiji že zgrajenih objektov.

  5. Lokacijska informacija

  Preden začnemo razmišljati o gradnji nadstreška, se moramo oglasiti na lokalni upravni enoti in zaprositi za lokacijsko informacijo, kjer so navedene določene omejitve glede gradnje enostavnih objektov na določenem zemljišču. Prav tako se moramo pozanimati o morebitnih specifičnih zahtevah določene občine.

  leseni-nadstrešek-box.jpg

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja Hlebec d.o.o.

  Ste specialist za področje krovskih in kleparskih del, v sklopu svojih storitev nudite tudi izdelavo lesenih in kovinskih nadstreškov. Na kakšen način je mogoča ureditev odvodnjavanja pri nadstreških?

  Pri lesenem nadstrešku je odvodnjavanje mogoče s pomočjo namestitve klasičnega, vidnega žleba na nižjem koncu nadstreška v smeri padca konstrukcije, pri kovinskih nadstreških pa je možnost izvedbe t.i. skritega žleba, kjer je odvodnjavanje lahko speljano v integrirane žlebove ter skozi nosilne stebre v odtok.

  Kaj priporočate za kritino nadstreška?

  Glede na to, da v 90% gre za ravne strehe zaradi majhnega naklona strešne konstrukcije, je pri nadstreških velikokrat uporabljena folija – recimo Sika ali Bauder, na voljo so pa seveda še ostale možnosti glede kritin, odvisno od želja in potreb investitorja. V kolikor je potreba po svetlobi, se priporoča uporaba polikarbonatne kritine.
  g. Stanko, Hlebec d.o.o.

  35739
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Leseni nadstreški?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1034 izvajalcev za področje Leseni nadstreški:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane