Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Nadstrešek - gradbeno dovoljenje?

    Članek je koristil že 34997+ uporabnikom
    Nadstrešek je manjši objekt, ki lahko stoji samostojno ali se drži večjega objekta. Ponavadi nadstrešek stoji pred vhodom v objekt, pokriva teraso ob individualnem ali gostinskem objektu ali varuje vozila. Če je nadstrešek ustrezno majhen in ustreza ostalim pogojem, ga lahko uvrstimo med enostavne objekte.
    Strokovni članek 34997
    Nadstrešek kot enostavni objekt, vir: montazne hise on.net
    Imamo kar 1021 izvajalcev za področje Leseni nadstreški:

    1. Velikost nadstreška

    Enostavni objekt se lahko zgradi brez gradbenega dovoljenja, če je investitor bodočega objekta tudi lastnik zemljišča. Naprej mora biti ustrezna velikost nadstreška, če želimo, da ta spada med enostvne objekte mora biti manjši od 30 m2.

    2. Odmik od parcelnih mej

    Prav tako morajo biti izpolnjene druge zahteve, ki so navedene v Uredbi o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradje in drugih pravilnikih. Med drugim zahteve določajo odmike od sosednjih zemljišč.
    Nadstrešek je lahko zgrajen le na zemljišču gradbene parcele, ki pripada stavbi, zgrajeni na podlagi gradbenega dovoljenja. Na vsakem takem zemljišču lahko zgradimo le en enostaven objekt za lastne potrebe iste vrste.

    Prav tako je s posameznim prostorskim aktom določeno, koliko so enostavni objekti lahko oddaljeni od sosednjih zemljišč, če tega določila ni, potem mora biti enostavni objekt od sosednjih mej oddaljen vsaj 1,5 m.
    Enostavni objekti ne smejo imeti svojih priključkov na javno infrastrukturo, so pa lahko priključeni na omrežje znotraj zemljišča.

    3. Odmik od ostalih objektov

    Objekt se lahko dotika že obstoječega objekta ali pa ga postavimo kot samostojni objekt, takrat mora biti od drugega objekta oddaljen vsaj 1,5 m. Če se objekt dotika drugega objekta, ki ni stavba postavljena na podlagi gradbenega dovoljenja, pa skupaj ne smeta presegati 70 m2.

    4. Oblikovanje in postavitev

    Nadstrešek mora izpolnjevati tudi lokacijske pogoje glede oblikovanja in postavitve. Splošno velja, da nadstrešek, oziroma vsak enostavni objekt ne sme s svojo velikostjo, materiali ter drugimi oblikovnimi značilnostmi kvariti splošnega videza prostora in v prostoru ne sme izstopati. Če gre za dopolnitev obstoječe pozidave, nadstrešek ne sme odstopati od že zgrajenih objektov oziroma mora slediti tipologiji že zgrajenih objektov.

    5. Lokacijska informacija

    Preden začnemo razmišljati o gradnji nadstreška, se moramo oglasiti na lokalni upravni enoti in zaprositi za lokacijsko informacijo, kjer so navedene določene omejitve glede gradnje enostavnih objektov na določenem zemljišču. Prav tako se moramo pozanimati o morebitnih specifičnih zahtevah določene občine.

    leseni-nadstrešek-box.jpg

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Hlebec d.o.o.

    Ste specialist za področje krovskih in kleparskih del, v sklopu svojih storitev nudite tudi izdelavo lesenih in kovinskih nadstreškov. Na kakšen način je mogoča ureditev odvodnjavanja pri nadstreških?

    Pri lesenem nadstrešku je odvodnjavanje mogoče s pomočjo namestitve klasičnega, vidnega žleba na nižjem koncu nadstreška v smeri padca konstrukcije, pri kovinskih nadstreških pa je možnost izvedbe t.i. skritega žleba, kjer je odvodnjavanje lahko speljano v integrirane žlebove ter skozi nosilne stebre v odtok.

    Kaj priporočate za kritino nadstreška?

    Glede na to, da v 90% gre za ravne strehe zaradi majhnega naklona strešne konstrukcije, je pri nadstreških velikokrat uporabljena folija – recimo Sika ali Bauder, na voljo so pa seveda še ostale možnosti glede kritin, odvisno od želja in potreb investitorja. V kolikor je potreba po svetlobi, se priporoča uporaba polikarbonatne kritine.
    g. Stanko, Hlebec d.o.o.

    Strokovni članek 34997
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Leseni nadstreški?

    Imamo kar 1021 izvajalcev za področje Leseni nadstreški:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1021 izvajalcev za področje Leseni nadstreški
    9.7
    1

    Krovstvo, kleparstvo, ostrešja in manjša gradbena dela, Boštjan Avsec s.p.


    10
    4

    Lenart Franček s.p., krovstvo, kleparstvo


    9.1
    1

    ALEŠ JAN S.P.


    10
    0

    KLEPAR krovstvo, kleparstvo, trgovina d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane