Za področje

  Leseni nadstreški in pergole

  Članek je koristil že 11767+ uporabnikom
  Leseni nadstreški in pergole so najbolj praktična, a pogosto spregledana arhitektura, ki krasi tako javne objekte kot stanovanjske hiše. Leseni nadstreški nam že od pradavnine služijo kot zavetje, ki varuje nas in našo lastnino. Danes jih pogosto najdemo pred vhodi in za zaščito svojih jeklenih konjičkov. Možnosti oblike in izvedbe nadstreška oziroma pergole je pri današnji tehnologiji ničkoliko, v članku pa si bomo podrobneje pogledali leseni nadstrešek, izdelavo in ceno.
  Strokovni članek 11767
  leseni nadstresek
  Imamo kar 1029 izvajalcev za področje Leseni nadstreški:

  1. Leseni nadstreški in lesene pergole: streha

  1.1 Leseni nadstreški imajo streho

  Leseni nadstreški imajo običajno ima fiksno streho, ki zagotavlja popolno zaščito pred dežjem, soncem in drugimi vremenskimi vplivi. To pomeni, da so popolnoma zakriti, in omogočajo uporabo v vseh vremenskih razmerah. Leseni nadstreški so zasnovani predvsem za zaščito in pokritje določenega območja.

  1.2 Lesena pergola je odprta

  Lesena pergola ima odprto streho, ki je sestavljena iz lesenih nosilcev ali vodoravnih tramov, ki so postavljeni en ob drugem. Ta odprta zasnova omogoča, da sončna svetloba, dež in zrak prosto prehajajo skozi pergolo. Pergola je običajno bolj estetsko naravnana in ponuja delno senco, vendar ni primerna za popolno zaščito pred vremenskimi vplivi.

  Leseni nadstreški
  Leseni nadstreški za avto so odlična rešitev za obvarovanje vašega jeklenega konjička pred dežjem, snegom in predvsem točo.

  2. Za kaj se uporabljajo lesene pergole in nadstreški?

  2.1 Leseni nadstrešek ščiti pred vremenom

  Namenjen je predvsem za zaščito pred vremenskimi vplivi, kot so dež, sonce in sneg. Uporablja se lahko kot pokrit prostor za sedežno garnituro, jedilno mizo ali drugo vrtno opremo. Leseni nadstreški so pogosto bolj funkcionalni in primerni za uporabo v vseh vremenskih razmerah.

  2.1 Lesena pergola ustvarja senco

  Pergola se običajno uporablja za ustvarjanje senčenega območja in dodajanje estetskega elementa v zunanjem prostoru. Lahko služi kot opora za plezalne rastline, kot so trte, ki ustvarjajo naravno senčenje. Pergole so običajno bolj namenjene druženju na prostem in estetskim užitkom ter manj za zaščito pred vremenskimi vplivi.

  3. Zakaj so leseni nadstreški in pergole tako priljubljeni?

  Leseni nadstreški imajo dolgo zgodovino in so zaradi prijaznosti okolju in lahki obdelavi lesa še danes izredno priljubljeni. Lastnosti lesa omogočajo lahko skeletno konstrukcijo ter neskončno možnosti oblikovanja od ravnih, do ukrivljenih. Eden od problemov je zvijanje konstrukcije, če les ni primerno sušen in pri večjih debelinah lesa. Večino teh težav pa danes rešujemo z lepljenimi nosilci, ki so primerni tudi za večje razpone.

  4. Katere kritine imajo leseni nadstreški?

  Leseni nadstreški imajo lahko vse vrste kritine. Izbira kritine je odvisna predvsem od naklona strešine. Kritina lesenega nadstreška je lahko klasična opečna, tegola, trapezna pločevina ali pa so to polikarbonatne plošče, ki prepuščajo svetlobo. Pri tem je potrebno tudi upoštevati možnost raztezanja in zvijanja konstrukcije, ki lahko vpliva na kritino.

  Lesena pergola
  Lesena pergola zagotavlja odlično senco.

  5. Kakšne oblike naj bo lesena pergola?

  Obliko nadstreška nam narekujeta material in okolica. Če je hiša oz. objekt zadržan, potem je lahko nadstrešek bolj ekstravaganten, če pa hiša že sama izstopa, je priporočljivo, da je leseni nadstrešek bolj nevtrano oblikovan, da ne preglasi matičnega objekta. Sodobni nadstrešek ima večinoma ravne linije in je preproste a je kljub temu estetsko dovršen.

  6. Gradbeno dovoljenje za leseni nadstrešek

  Potreba po gradbenem dovoljenju je odvisna od velikosti nadstreška. Leseni nadstreški, ki so manjši kot 20 m2, ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, za nadstreške od 20-50 m2 pa je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje za enostavne objekte.

  7. Koliko stanejo leseni nadstreški in pergole?

  Cene nadstreškov so odvisne od velikosti, materiala in kritine nadstreška. Za orientacijo nadstrešek za dva avtomobila cca 6 x 5 m s konstrukcijo iz masivnega lesa in kritino lahko stane od 3000 EUR naprej. Nadstrešek iz lepljenih nosilcev je nekoliko dražji, cena lepljencev pa se giblje okoli 500 EUR/m3 + DDV.

  Če imate načrt nadstreška lahko za ponudbo povprašate na MojMojster, kjer lahko tudi pobrskate med nadstreški različnih ponudnikov.
  Strokovni članek 11767
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Leseni nadstreški?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1029 izvajalcev za področje Leseni nadstreški:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane