Za področje

    Leseni nadstreški

    Članek je koristil že 8796+ uporabnikom
    Zunanji prostor pod streho lahko služi več namenom. Lahko je rešitev za preživljanje časa zunaj hiše ali stanovanja (nadstrešek terase, pergola, nadstrešek balkona...), lahko služi kot pokrito parkirno mesto za vozila ali pa kot zaščita vhoda v hišo. Lesen nadstrešek je obenem tudi dekorativen in polepša izgled zunanje okolice hiše.
    8796
    1

    1. Vrste lesenih nadstreškov

    Leseni nadstreški so lahko serijske (tovarniške) izdelave ali izdelani po meri. Pri serijsko izdelanem nadstrešku je konstrukcija izdelana vnaprej v tovarni. To seveda pomeni, da so dimenzije nadstreška in izbor materialov vnaprej določeni in omejeni.

    Serijsko izdelan nadstrešek lahko postavite sami ali pa za to angažirate profesionalnega izvajalca. V primeru izdelave po meri pa vam izbrani izvajalec naredi nadstrešek po vaših željah vključno z vsemi predpripravami, kot je priprava temeljev, tlakovanje itd.

    Nadstrešek je lahko samostoječ ali pa vpet v steno obstoječe zgradbe. Glede na vrsto strehe se lahko odločate med enokapnimi, dvokapnimi ali večkapnimi nadstreški ter med nadstreški z ravno streho (ki ima minimalni naklon 2%).

    Med bolj priljubljene kritine za nadstreške spadata kritini iz polikarbonata in stekla, ki prepuščata svetlobo, sta tanki obenem pa odporni na vremenske vplive. Še posebej se obneseta kadar nadstrešek stoji ob obstoječem objektu kjer so okna saj tako vstop svetlobe ne bo omejen ampak bodo svetlobne razmere ostale nespremenjene. Če težav z osvetljevanjem nimamo, se lahko odločimo tudi za druge vrste kritin kot so pločevina, opečna kritina, tegola...Pravilna izbira lesa bistveno vpliva na trajnost lesenega nadstreška.

    2.jpg

    2. Prednosti in slabosti lesenih nadstreškov

    Izdelava nadstreška iz lesa je v primerjavi s kovinskim preprosta in hitra zaradi enostavnosti obdelave lesa, tudi oblikovno prilagodljivejša. Poleg osnovnih funkcij, ki jih opravljajo kot so zaščita teras, vhodov in prostorov za parkiranje so leseni nadstreški zaradi lepote lesa tudi okras vsakega dvorišča. Morebitna popravila so precej enostavnejša od popravil kovinskih nadstreškov.

    Življenjska doba lesenih nadstreškov je sicer krajša vendar le ob neprimernem vzdrževanju, ki pa je precej enostavnejše od vzdrževanja kovinskih nadstreškov. Enkrat letno je potrebno lesene dele prebarvati, da osvežimo barvo ter obnovimo zaščito pred vremenskimi vplivi.  Ob upoštevanju vseh zaščitnih dejavnikov bomo imeli v nadaljevanju manj skrbi in dela z vzdrževanjem.

    Pravilna izbira lesa bistveno vpliva na trajnost lesenega nadstreška. Izbira kakovostnega lesa, posekanega pozimi, ko je v njem malo sokov, pravilno sušenega, rezanega in obdelanega je zato zelo pomembna. Pri vremensko izpostavljenih elementih moramo poskrbeti, da na lesu ne prihaja do zastajanja vode, da les ne prihaja v stik z zemljo in da so prečni ali čelni rezi dodatno kemijsko ali mehansko zaščito.

    Z impregnacijo bomo les zaščitil pred škodljivci plesnijo in gobo, z lazuro oziroma pokrivno barvo pa ga bomo polepšali in obenem zaščitili pred zunanjimi elementi. Slabost lesenih konstrukcij, ki so neprestano izpostavljene vremenskim vplivom, je slabša trajnost. Tudi nihanje zunanjih temperatur in vlaga imajo škodljiv vpliv, zato je potrebno za zaščito lesenih nadstreškov bolj pogosto vzdrževanje in obnova zaščite.

    8796
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Leseni nadstreški?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane