Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Lesene pergole in ostrešja

    Članek je koristil že 11269+ uporabnikom
    Les je vsestransko uporaben gradbeni material. Uporabljamo ga tako za lesena ostrešja, kot lesene pergole. Za kvalitetno leseno konstrukcijo je ključna pravilna izbira lesa, dimenzioniranje konstrukcije in seveda izvedba.
    11269
    leseni nadstreški

    1. Kako izbrati pravilen les za ostrešje?

    Ostrešje je konstrukcija strehe, ki mora zdržati tako lastno težo, kot težo kritine in obremenitve zaradi dežja, snega in vetra. Les je idealen material za ostrešja, saj ima veliko nosilnost in majhno težo, so pojasnili v Monte d.o.o. Najpogosteje se uporablja masivni smrekov les ali leseni lepljeni nosilci. Primeren je tudi macesen ali hrast, vendar sta ti vrsti lesa nekoliko dražji. Ključnega pomena je kvaliteta lesa.

    Masivni les je klasična izbira, vse pogosteje pa ljudje izbirajo tudi lepljen les. Ta je še posebej primeren za premagovanje večjih razponov ali če bodo nosilci vidni. Ne glede na to pa je še vedno najpomembnejša kvaliteta posekanega lesa. Les mora biti pravilno posekan, razžagan in sušen. Gradbeni les ne sme vsebovati več kot 18 odstotkov vlage, lepljen les pa ne več kot 12 odstotkov. Nepravilno sušen les se bo zvijal, pokal in bo občutljivejši na vlago in škodljivce. Pravilno pripravljenega lesa načeloma ni potrebno dodatno zaščititi. Vseeno pa se vidne oz. izpostavljene dele lesenih konstrukcij, dodatno poobla za gladkost ter se jih zaščiti z do tremi nanosi insekticidov in fungicidov.

    2. Lesena ostrešja

    Ostrešje mora biti pravilno načrtovano, dimenzionirano in montirano. Takšna streha lahko desetletja prenaša obremenitve do 260 kg/m2 in več. Z rednim vzdrževanjem lahko takšna konstrukcija zdrži tudi več kot 300 let. Za izdelavo ostrešja se najprej položijo slemenska in kapne lege. Te morajo biti dobro sidrane v zidno konstrukcijo, saj je od tega odvisna odpornost strehe na veter. Širši kot bodo napušči, močnejša mora biti pritrditev. Sledi nameščanje nosilcev in špalet. Na koncu sledi še sekundarna kritina in polaganje izbrane strešne kritine.

    3. Lesene pergole

    lesene-pergole.jpg
    Lesena pergola je lahko tudi privačen vrtni dodatek in opora za vinsko trto.

    Pergola služi za prijetno senco v vročih poletnih dneh. Lesene pergole so močno izpostavljene vremenskim vplivom, zato v Monte d.o.o. svetujejo uporabo trpežnih vrst lesa: tik, ipo, cumaro, macesen ali ameriško rdečo cedro. Le uporaba trajnih vrst lesa je zagotovilo za dolgoročno vzdržljivost pergole, brez uporabe posebnih zaščitnih premazov. Konstrukcija lesene pergole je lahko prilagojena vašim željam. Gre za lahko skeletno konstrukcijo iz stebrov, gred in prečnih letev (senčil), ki je ponavadi postavljena na štiri ali več točkovne betonske stebre. Načrte za pergolo vam lahko izdela arhitekt, postavi pa jo izkušen izvajalec.

    11269
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Leseni nadstreški?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane