Za področje

    Očarljivo fotogenična moderna spalnica

    Članek je koristil že 1422+ uporabnikom
    S porastom novega poklica, ustvarjalca digitalnih vsebin, se vse bolj širi potreba po lično in estetsko oblikovanih prostorih, ki so dobro videti na fotografijah in videih. Potreba po fotogeničnih prostorih, torej. Ker prostor na fotografiji oziroma mediju izgubi svojo ključno lastnost, torej dimenzijo in volumen, in funkcionira le še kot ozadje za predstavitev osebe ali objekta v ospredju, pri oblikovanju takšnega prostora obstaja nekaj posebnih zakonitosti.
    Trendi, dizajn 1422
    monochrome
    Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Spalnice:

    Ko govorimo o prostorih, narejenih za ustvarjanje digitalnih vsebin, je treba poudariti, da v ospredje stopi fotografija - prostor torej dojemamo skozi dvodimenzionalen medij. Osnovna lastnost prostora, njegova prostorskost, tridimenzionalnost nista več najpomembnejša dejavnika oblikovanja prostora. Prostor mora dobro izgledati tudi oziroma predvsem na fotografiji, za dosego tega cilja pa veljajo drugačna pravila. Obenem pa ne smemo pozabiti, da se še tako estetizirane in fotogenične moderne spalnice vsako noč uporabljajo kot spalnice, v katere se oseba umakne, da se naspi in počuti domače ter varno, zato morajo zadostiti tudi takšnim potrebam. 

    Monokromna barvna paleta

    Eno izmed glavnih pravil oblikovanja fotogenične moderne spalnice so umirjene, monokromne in nevtralne barve. To še posebej velja za veje površine, kot so stene, tla, strop in omare, pa tudi za posteljnino in preproge. Kričeče barve s številnimi poudarki ali celo vzorci delujejo konfuzno; gledalec ne ve, kam bi usmeril pogled, saj spalnica na fotografiji oziroma videu nima nobene hierarhije. Zdi se, kot da je vse v prostoru isto pomembno, zaradi česar se na fotografiji izgubi pomembnost subjekta ali objekta, ki ga na fotografiji dejansko želimo prikazati. 

    Primerne barve so bela, umazano bela, odtenki svetlo sive in bež, pa pastelne barve vse do nekoliko temnejših odtenkov modre in olivno zelene. Svetujemo, da se izogibate uporabi živahnih barv, kot so rdeča, oranžna in rumena, zaradi osvetlitve prostora pa vsekakor odsvetujemo zelo temne odtenke in črno barvo. 

    Barvni odtenek pa je pomemben še iz drugega vidika: svetle barve prostor vizualno povečajo, temne pa ga zmanjšajo. Ta vizualni učinek se na fotografiji ali videu sicer precej manj opazi, vpliva pa na zaznavanje globine prostora. 

    Monokromne barve
    Spalnica naj bo svetla v nevtralnih zemeljskih in pastelnih barvah. 

    Kompozicija - zlato pravilo dobre fotografije

    Eden najpomembnejših dejavnikov, ki odločilno vpliva na kakovost fotografije, je zagotovo njena kompozicija. Kompozicija kadra ali fotografije mora biti uravnovešena, kar pomeni, da en del fotografije ne sme nadvladati drugega. To je za digitalne ustvarjalce še bolj pomembno, saj v ospredje skoraj nikoli ne postavljajo prostora, pač pa sebe ali neki objekt. Preveč konfuzno in kompozicijsko neuravnoteženo ozadje bi delovalo kot motnja, gledalec pa bi se težko zbral.

    Pri kompoziciji velja pravilo simetrije: obe strani morata imeti približno isto velike objekte in površino, na sredini ali še bolje zelo rahlo iz sredine pa mora stati glavni objekt fotografije ali videa. V spalnici to pomeni, da mora biti na sredini postelja oziroma fotelj, levo in desno od njega pa mora biti podobno veliko in masivno pohištvo oziroma objekti. 

    Dobra kompozicija
    Primer dobre prostorske kompozicije in razporeditve pohištva: postelja je na sredini, leva in desna stran postelje pa sta uravnoteženi. Na desni je nekoliko več predmetov, saj je okno na levi strani in ti predmeti posledično niso osvetljeni, zato pa tudi manj izstopajo. 
    Slaba kompozicija
    Slaba kompozicija spalnice: na levi strani je izrazito več stari kot na desni. Omara izstopa tako s svojo velikostjo kot z živo zelenimi rastlinami na policah, poleg tega pa je celotna konstelacija zaradi okna precej bolj osvetljena kot predmeti na desni strani. 

    Moderna spalnica in dobra osvetlitev

    Ni dobre fotografije oziroma dobrega videa brez kakovostne osvetlitve prostora. Če imate izkušnje z ustvarjanjem digitalnih vsebin, veste, da brez tega enostavno ni mogoče producirati dobrih izdelkov. Glavno pravilo je, da fotografija oziroma video nikoli nista posneta proti svetlobi, torej proti oknu. Prav tako ni idealna osvetlitev s strani, saj bo ena stran našega obraza oziroma predmeta bolj osvetljena od druge. 

    Če tloris spalnice to omogoča, svetujemo, da pohištvo v spalnici postavite tako, da je obrnjeno proti oknu. Tako bo oseba ali predmet v prvem planu vedno dobro osvetljen (saj bo pred njim okno), prostor v drugem planu pa bo dobro viden in bo tvoril lepo, atmosferično ozadje fotografije. Če moderna spalnica nima dovolj naravne svetlobe, si lahko pomagate s stoječimi in stropnimi lučmi. 

    Dobra osvetlitev
    Dobra osvetlitev je ključna za nastanek dobre fotografije ali videa. Idealno je, če imamo v sobi več oken na različnih stenah, saj je prostor tako enakomerno osvetljen, sicer pa si pomagamo s slikami. (vir: Zara Home)

    Pazljivo z dekorativnimi dodatki

    Dodatki z osebno noto so to, kar spalnico – oziroma kateri koli drugi prostor – naredi resnično posebne in edinstvene, to, kar jih iz navadnega prostora spremeni v naš prostor. Premišljeno izbrani dodatki pa po sebi še niso dovolj; ključno je, kam jih umestimo. Poznamo pravilo »grupiranja«, kar pomeni, da je manjše dodatke vedno dobro kombinirati po tri, štiri objekte, zato da tvorijo večjo skupino, saj zaradi svoje velikosti pogostokrat sploh niso zaznavni, če jih izoliramo. 

    Pri tem pravilu se je treba zavedati, da skupine najboljše delujejo, če so objekti uravnoteženi po velikosti in bavi, kar pomeni, da imamo v skupini en večji in en manjši objekt, drugi pa so približno iste velikosti. Isto pravilo velja za kombiniranje barv: dva objekta lahko izstopata in sta drugačne barve, drugi pa naj bodo monokromni.

    Ne glede na to, katere barve uporabimo, moramo biti pozorni, da celota ostaja uravnotežena in da ne prihaja do pretiranih in v oči vpijočih barvnih poudarkov, ki bi pritegnile neželeno pozornost gledalca. 

    Dodatki

    Dodatki
    Dodatki prostor osebno zaznamujejo, zato izberite takšne, ki vam pomenijo nekaj posebnega in imajo posebno sentimentalno vrednost. (vir: Zara Home)

    Ogledala s poudarjenim okvirjem

    Fotografiranje v ogledalo je še posebej priljubljeno, saj refleksija ogledala ustvarja enigmatično vzdušje, v katerem lahko vidimo le obrise posameznih objektov, ne moremo pa rekonstruirati celotnega prostora. Ogledalo na fotografiji ali videu deluje še posebej privlačno, če ima poudarjen, po možnosti rustikalno lesen okvir. Tako v prostoru deluje že skoraj skulpturalno in v spomin prikliče številne asociacije. 

    Ogledalo
    Ogledala z rustikalnim okvirjem so posebej elegantna. (vir: Zara Home)

    Blazine, več blazin, preveč blazin

    Verjetno ste opazili, da imajo vse postelje na družbenih omrežjih blazine. Ne le, da imajo veliko blazin, imajo jih očitno preveč, saj se na njih niti ni več mogoče udobno namestiti. Vendar so blazine tukaj z drugim namenom. Multiplikacija vsakdanjega elementa čez meje poznanega in funkcionalnega ta element estetizira in abstrahira; blazina ni več vsakdanji objekt, ki ga na postelji po nuji pač pričakujemo, postane nov prostorski gradnik, ki poudari tridimenzionalnost prostora in fotografiji oziroma videu vdahne potrebno globino.  

    Blazine

    Blazine
    Pri blazinah velja pravilo več je boljše, zato kar pogumno!

    Posteljna pregrinjala

    Na posteljna pregrinjala ste kvečjemu naleteli zgolj v kakšnem boljšem hotelu. Postelja s posteljnim pregrinjalom kar naenkrat postane razkošna in dobi precej večji volumen, kot če ga ne bi imela. S posteljnim pregrinjalom se prav tako zakrije posteljni okvir in vse, kar imamo shranjeno pod posteljo, kar avtomatsko polepša kader videa ali fotografije. Če se pregrinjalo konča tik nad tlemi, ustvarja iluzijo lebdeče postelje, kar na fotografiji izpade še posebej ekskluzivno in elegantno. 

    posteljna pregrinjala

    Pisana posteljna pregrinjala se lahko lepo dopolnjujejo z ostalimi pastelnimi odtenki. 

    Neurejeno fotogenična posteljnina

    Verjetno ste že kdaj poskušali posteljnino urediti tako, da bo brezhibna, jo zravnati in napeti ... A je bila že čez nekaj minut ponovno zmečkana in nagubana. Ustvarjalci vsebin, ki svojo posteljo in posteljnino celemu svetu kažejo vsak dan, dobro vejo, kako težko jo je prisiliti v popoln videz. Zato se poslužujejo enostavnega, skoraj že banalnega, a izjemno učinkovitega trika: ne trudijo se, da bi bila posteljnina perfektno urejena, pač pa jo namenoma še dodatno nagubajo. 

    Tako gube niso le manj opazne (ker jih je pač toliko), posteljnina se prelevi v dekorativno skulpturo, v igro svetlobe in sence, ki nastaja med njenimi gubami. Kot takšna postane resnično fotogenična in popestri kader. Ubili smo torej dve muhi na en mah. 

    Namesto da bi se tudili, da je posteljnina na fotografiji ves čas perfektna, lahko njene nepopolnosti uporabimo sebi v prid. 

    Leseni poudarki, ki se jih ne moremo nagledati

    Vsi imamo radi les – v prostor vnese toplino in uravnoteži hladnejše odtenke. Zato je še posebej primeren v svetlih, belih spalnicah, ki bi lahko sicer delovale preveč sterilno. Še posebej očarljiv in atmosferičen je rustikalni les, ki spominja na stare francoske kmetije s podeželja.

    Ekstravaganten, furniran posteljni naslon lahko zaradi velike površine kljub svoji ekspresivnosti deluje umirjeno in ne bode v oči. Takšen naslon je še posebej dobra izbira v izrazito minimalističnih inenobarvnih spalnicah, v katerih predstavlja poseben poudarek, v prostor pa vnese pridih domačnosti in topline.  

    Les v prostor vnese toplino in ga nemudoma poživi. 

    Suho cvetje

    Zelenje v monokromni spalnici lahko deluje agresivno in nase pritegne vso (neželeno) pozornost. Obstaja pa alternativa, ki uravnovesi barvno shemo spalnice in se na fotografiji ali videu dobro zlije s preostalim prostorom – to je posušeno cvetje oziroma trava, ki je za razliko od živih rastlin zlato-bež barve. Takšna barva cvetja se odlično sklada z belimi ali svetlo bež stenami in naravnimi materiali spalnice, kot so lesno pohištvo, parket, tkanina in ostalo. Suho cvetje je odlična izbira tudi za temnejše spalnice, kjer bi žive rastline zaradi slabše svetlobe težje uspevale. 

    Suho rastje, predvsem suhe trave, so enostavne za kombinacijo z drugimi materiali in barvami. 

     

    Trendi, dizajn 1422
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    spalnice, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Spalnice?

    Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Spalnice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Spalnice
    8.9
    2

    SPLOŠNO MIZARSTVO RADO FURLAN S.P.


    10
    12

    Želva d.o.o.


    8.9
    2

    MONTAŽA STENSKIH IN STROPNIH OBLOG SKAZA SLAVKO S.P.


    9.9
    1

    IZI MOBILI, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane