Za področje

    Kako poustvariti minimalistično spalnico

    Članek je koristil že 1215+ uporabnikom
    Besedo minimalizem danes srečamo v vsaki lifestyle reviji, v arhitekturi, notranjemu oblikovanju, ko pride do oblačil ... Če si znamo razložiti, kaj pomeni minimalistično življenje – da živimo le s tisti stvarmi, ki jih resnično potrebujemo – pa se pri minimalizmu v arhitekturi nekoliko zaplete. Kaj je pravzaprav minimalizem v arhitekturi in notranjemu oblikovanju? To si preberite v nadaljevanju, kjer vam bomo predstavili tudi referenčno spalnico in podali praktične napotke, kako jo poustvariti. 
    Trendi, dizajn 1215
    spalnica 2
    Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Spalnice:

    Kaj je minimalizem v arhitekturi in notranjemu oblikovanju?

    Minimalizem v arhitekturi in notranjemu oblikovanju ni popolnoma enoznačen pojem. Nekateri si pod tem predstavljajo le en kos pohištva na sobo, drugi bele stene in leseni parket, tretji prostore z naravnimi materiali, vsi pa si v misli prikličemo podobo stanovanj z malo kosi pohištva, naravnimi materiali in svetlimi barvnimi toni. Ta predstava je natančna, saj minimalizem res zaobsega vse našteto, hkrati pa zadeva ni vseeno tako preprosta.

    Minimalistična spalnica
    Vsak minimalističen prostor vsebuje premislek o trajnosti in nujnosti izbranih izdelkov ter teži h kvaliteti namesto h kvantiteti. (vir: Coco Lapine Design)

    Tudi če si pod pojmom minimalizem predstavljamo sobe z le najnujnejšim pohištvom in naravnimi materiali, pa to ne pove še ničesar o tem, kako ta prostor dejansko izgleda. Minimalistični prostori so si namreč zelo različni; nekateri uporabljajo pretežno zemeljske tone in les, kombiniran s tekstilom, drugi zavijejo v drug ekstrem in materialnost prostora definirajo s kovino, belimi stenami in kamnom. 

    Minimalistična spalnica
    V predstavljeni minimalistični spalnici prevladuje bela barva z nekaj rjavimi poudarki. (vir: Coco Lapine Design)
    Minimalizem lahko po drugi strani dosežete tudi, če v stanovanju ne prevladujejo bele stene, pač pa bež, sive ali pastelne, saj ga lahko naselite minimalno, z minimalnim številom zgolj najnujnejših pohištvenih kosov. Minimalistično stanovanje je lahko celo stanovanje z dekorjem, če je ta premišljeno izbran in kombiniran; sam pojem minimalističen ga namreč še ne izključuje, je pa pomembno, kako in zakaj je uporabljen. 

    Kaj je torej minimalistično oblikovanje notranjega prostora? Bolj kot neka specifična podoba stanovanja je stanje uma, odnos do sveta in stvari okoli nas. Minimalizem nima ene, tipične estetike, pač pa mnoštvo estetik. Vsak minimalističen prostor pa vsebuje temeljit premislek o trajnosti in nujnosti izbranih izdelkov ter teži h kvaliteti namesto h kvantiteti. 

    Minimalistična spalnica

    Predstavljena spalnica je dober in precej tipičen primer minimalizma. Podlaga prostora, kot so tla, stene in stavbno pohištvo, je zasnovana kot nemoteče, skoraj nezaznavno ozadje in zato v celoti pobarvana na belo. Tukaj gre opozoriti na nekaj subtilnih in očarljivih detajlov, na primer belo pobarvan parket, skozi katerega je še vedno moč zaznati leseno teksturo materiala. 

    V predstavljeni minimalistični spalnici prevladuje bela barva z nekaj rjavimi poudarki.
    V predstavljeni minimalistični spalnici prevladuje bela barva z nekaj rjavimi poudarki. (vir: Coco Lapine Design)

    Poleg tal, sten in stavbnega pohištva pa so notranji oblikovalci studia Coco Lapine Design v belo odeli tudi zakonsko posteljo in fronte omare, ki elegantno sega od roba do roba stene. S tem so dosegli, da se omara in postelja zlijeta z okoljem in prej kot poudarek v prostoru delujeta kot del omenjene nevtralne podlage. Ta trik je zelo priročen, saj omara in postelja predstavljata zelo velik objekt, ki zavzame veliko površine in posledično pozornosti. 

    Pomembno vlogo zavzema premično pohištvo. Šele to zares definira in vzpostavi specifičen ambient spalnice, zaradi prej omenjene bele podlage pa tudi odlično stopi v ospredje. Toplino in domačnost, ki jo zahteva vsaka spalnica, so notranji oblikovalci dosegli s kombiniranjem različnih materialov, kot sta kovinska in lesena nočna omarica, črni bralni lučki, mehka sivo-bež preproga in svetlo rjavi tekstil, ki ga srečamo na postelji in pisarniškem stolu. Razen tega je zasnova skrajno preprosta: vse je odeto v belo, ki jo na ključnih točkah poživi rjava. 

    Veliko karakterja prostoru vdahnejo tudi pletena košara za perilo, črna slika na steni, ki se barvno ujema z nočnimi omaricami in lučkami, ter rastline v okenski niši. Stropna luč je popolnoma dematerializirana in abstrahirana – sestoji namreč iz zanke in žarnice. 

    Izdelki, s katerimi lahko ustvarite takšno spalnico

    Parket

    Parket je brezčasno popularna in aktualna izbira poda, ki ne bo šla nikoli iz mode. Zadnja leta je vse bolj popularen t. i. ladijski pod, kar je poimenovanje za parket, sestavljen iz desk velikih dimenzij, položenih eno ob drugo (in ne v vzorce, npr. ribjo kosti). Oblikovalski studi Coco Lapine ga je pobarval na belo, s previdnim nanosom tankega sloja pa je njegova lesena tekstura ostala dobro vidna. Eden najboljših proizvajalcev ladijskih podov, ki ponuja tudi beljen parket, je Dinesen.

    Parket Dinesen
    Beljen parket Dinesen

    Omare

    Čeprav so omare popolnoma bele, zaradi česar se zlijejo s stenami in tlemi in ne izstopajo, jih zaznamuje nekoliko rustikalna obdelava površine front, ki v spalnici pričara očarljivo toplino in občutek domačnosti. Omara sega od stene do stene in ima minimalistične ročaje. Omaro s pridihom rustike najdete v Harvey Normanu.

    Omara Harvey Norman
    Omara Harvey Norman

    Postelja

    Če pozorno pogledate, boste zaznali, da je okvir postelje subtilno obdelan, kar da postelji rahel pridih kmečkega. Prav takšni mali, na prvi pogled neopazni detajli osebno zaznamujejo minimalistične prostore. V tem primeru se obdelava posteljnega okvirja sklada z obdelavo front omare. Postelja, dvignjena od tal omogoča enostavno sesanje, vzglavje pa preprečuje nastanek madežev na steni. Podobno posteljo dobite v Ikei.

    Postelja Ikea
    Postelja Ikea

    Pisalna miza

    Z Covidom-19 smo spoznali, kako pomembno je imeti domači kotiček za delo. Četudi nimamo prostora, da bi mu namenili celo sobo, lahko domačo pisarno elegantno vključimo v prostor, ki je primarno namenjen kakšni drugi funkciji. Lastnica stanovanja se je odločila svojo delovno mizo umestiti kar v spalnico. Minimalistična miza s kovinsko konstrukcijo in vezano ploščo je postavljena pred okno, ki ponuja poglede v okolico in dobro osvetljuje delovno površino. Takšno mizo lahko enostavno sestavite sami ali pa jo kupite v trgovini, kot je Kubus.

    Pisalna miza iz trgovine Kubus
    Pisalna miza iz trgovine Kubus

     

    Pisalni stol

    Oblikovalci Coco Lapine so za pisalni stol izbrali ikonični stol Butterfly danskega oblikovalca Arneta Jacobsena. Ta brezčasno eleganten in vsestransko uporaben stol je sestavljen iz dveh delov: kovinske konstrukcije, na katero je položeno sedalo iz vezane plošče, ki je v tem primeru odeto v usnje. Barva usnja se sklada z barvo okrasnih blazin in odeje na postelji, odtenek rjave pa poživi sicer pretežno beli interier. Butterfly stol od leta 1965 pa vse do danes proizvaja Fritz Hansen.

    Stol Butterfly, ki ga prodaja Fritz Hansen
    Stol Butterfly, ki ga prodaja Fritz Hansen

    Preproga

    Preprosta, minimalistična preproga svetlo sive barve, ki so jo oblikovalci umestili neposredno pred posteljo, deluje kot mehka podlaga pred posteljo, na kateri se slečemo in se pripravimo na spanje. Ker bi se bela preproga, ki bi se barvno popolnoma zlila z belo podlago spalnice, prehitro umazala, so oblikovalci inteligentno posegli po svetlo sivem odtenku. Podobno preprogo med drugim najdete tudi pri Rutarju.

    Preproga Rutar
    Preproga Rutar

    Nočni omarici

    Verjetno ste opazili, da nočni omarici nista enaki. Ta trend je zadnja leta zelo popularen, gre pa pravzaprav za majhno razliko z velikim prostorskim učinkom, ki razbije simetrijo spalnice. Čeprav sta si nočni omarici povsem različni, nas zaradi enovitosti in celostno oblikovanega prostora to sploh ne zmoti; še več, ravno takšno »odstopanje« da prostoru njegov karakter. Na veliko lepih nočnih omaric boste naleteli pri Kubusu.

    Črna kovinska nočna omarica
    Črna kovinska nočna omarica 

    Bralna lučka 

    Nastavljiva bralna lučka je nujen element vsake spalnice; usmerjena v knjigo omogoča branje, usmerjena v steno ali strop pa osvetlitev. Notranji oblikovalci so za minimalistično spalnico izbrali bralni lučki v črni barvi. Podobno svetilo imajo v trgovini Kubus. Zasnoval jo je eden najbolj znanih industrijskih oblikovalcev iz Bauhausa Christian Dell leta 1931.

    Bralna luč
    Bralna lučka oblikovalca Christiana Della

    Košara 

    Naj bo namenjena zbiranju umazanega perila, druge šare ali le dekorju – pletena košara je vsestransko uporabna, hkrati pa polepša prav vsako sobo. Najdete jo v vsaki bolje založeni trgovini s pohištvom, med drugim tudi v Ikei, variacij takšnih košar pa je nešteto.

    Košara
    Pletena košara iz Ikee.

    Tekstil 

    Ne smemo pozabiti na ključno stvar vsake spalnice: na posteljnino, odeje in blazine. V predstavljeni minimalistični spalnici te delujejo kot poživitve prostore, ki se barvno ujemajo s košaro in stolom. Podobne odeje in prevleke ponuja Zara Home.

    Volnena dekorativna odeja:

    Volnena odeja Zara Home
    Volnena odeja Zara Home

    Prevleke za okrasne blazine: 

    Prevleka za blazino Zara Home
    Prevleka za blazino Zara Home

     

     

     

    Trendi, dizajn 1215
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    spalnice, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Spalnice?

    Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Spalnice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1133 izvajalcev za področje Spalnice
    10
    2

    SPLOŠNO MIZARSTVO DUŠAN FIDLER S.P.


    8.1
    1

    MIZARSTVO ROŽANC Denis Rožanc s.p.


    8.9
    3

    AKRON d.o.o.


    8.9
    9

    WohnIn Planungsbüro mit Wohnstudio GmbH


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane