Za področje

  10 najlepših spalnic

  Članek je koristil že 2206+ uporabnikom
  V vsakem stanovanju oziroma hiši različne sobe zavzemajo različne programske značaje. Nekatere sobe so izrazito »javnega« značaja in namenjene druženju večjega števila ljudi, zabavam z gosti in raznoraznim praznovanjem, kuhinje in kopalnice so ti. »umazani« deli stanovanja, spalnice pa zagotovo najbolj zasebne, intimne sobe, kamor smejo zaiti le najožji družinski člani.
  Trendi, dizajn 2206
  438993e376c3d3d0307e96f8b1d94700.jpg
  Imamo kar 970 izvajalcev za področje Spalnice:

  Čeprav je spalnica prostor, namenjen samo vam, je hkrati prostor počitka, sprostitve in umika v intimo – in zato mora vse naštete kvalitete tudi prostorsko izražati. Za spalnice si želimo, da so udobne, mehke, ravno prav prostorne in naseljene z nam ljubimi pohištvenimi kosi in dodatki. Sodobna spalnica je sodobna oaza miru stanovanja, v nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj primerov znanih slovenskih in sodobnih arhitektov, ki so to idejo odlično materializirali.

  Toplina lesa

  Spalnica je prostor, ki mora najbolj izražati atmosfero topline in domačnosti. To je zelo dobro uspelo vzpostaviti švicarskemu arhitektu Petru Zumthorju, ki je za počitniško hišo v švicarskih gorovjih zasnoval popolnoma leseno spalnico, ki jo odlično dopolnjuje panoramsko okno od tal do stropa. Spalnica je minimalistično opremljena – v njej kraljuje velika postelja, dopolnjena s talno lučjo za branje in nočnima omaricama. Lahko bi rekli, da je največja kvaliteta te spalnice prav veliko okno, ki se odpira proti goram in premišljeno postavljena postelja, zahvaljujoč kateri je prva stvar, ki jo zjutraj uzremo, izjemna narava okrog nas. Pomembna lekcija tega primera je zagotovo ta, da na končni rezultat spalnice včasih najbolj vpliva že pozicija postelje.

  Peter Zumthor

   

  Peter Zumthor
  Lesena spalnica Petra Zumthorja zbuja občutek domačnosti in topline, z velikim oknom pa se odpira daleč proti goram. vir: https://divisare.com/projects/313232-peter-zumthor-ralph-feiner-the-unterhus-leis-ob-vals-switzerland

  Igra vzorcev

  Naslednji primer spalnice je spalnica arhitekta Paula Mendesa da Roche iz Brazilije. Spalnico najbolj zaznamuje njena močna materialnost: ekspresivne talne ploščice in stena ter strop iz vidnega betona. Sodobno spalnico poleg živahnih keramičnih ploščic krasita in poživita tudi zeleni stropni luči ter pisana odeja z vernakularnimi vzorci.

  Paulo Mendes da Rocha
  Brutalizem betona zmehčajo vzorčaste keramične ploščice, zelene luči in pisana odeja. vir: http://colunas.revistaglamour.globo.com/referans/2012/01/27/casa-de-1969-por-paulo-mendes-da-rocha/

  Moč svetlobe

  Primer spalnice, ki so jo za »Chimney house« zasnovali Dekleva Gregorič arhitekti, poleg okna v steni v prostor vpeljuje tudi svetlobo z vrha. Sobi uspe zaradi tega poleg obilice naravne svetlobe v spalnici vzpostaviti subtilno izkušnjo svetlobe, sence in specifične materialnosti prostora. Prehodi med betonskim stropom, ometano steno in stenama, oblečenima v les, so zmehčani, ves prostor pa teži v neskončnost, proti nebu. Pohištvo je prav tako skrbno izbrano; posteljo iz masivnega lesa dopolnjujejo črne stropne luči in stol.

  Dekleva Gregoric
  Spalnica Dekleva Gregorič arhitektov ima tudi zenitalno svetlobo. vir: https://www.dekleva-gregoric.com/chimney-house  

  Pridih skandinavskega stila  

  Naslednja spalnica očara s svojo materialnostjo, ki bi težko bolje pričarala občutek intime, ki jo takšna soba potrebuje. Tla spalnice so odeta v tapison, ki skupaj z lesenimi frontami omar, okrasnim stolom in bež odtenki posteljnine vzpostavlja harmonično, umirjeno celoto. Individualnost in posebnost spalnice tvorijo osebnimi predmeti in spominki ter lampijon na nočni omarici za ambientalno osvetlitev prostora.

  Skandinavski stil
  Ta bež spalnica s tapisonom kar vabi, da se zatečemo vanjo. vir: https://www.myscandinavianhome.com/2018/08/one-off-pieces-in-la-home-of-artist-and.html

  Naselitev spalnice s pohištvom

  Spalnica, ki so jo oblikovali Nava arhitekti, je lep primer poselitve prostora s številnimi skrbno izbranimi elementi, ki gradijo prostor in tvorijo zaključeno celoto. Čeprav jih je veliko, prostor deluje uravnoteženo. Čeprav so vsi nekaj posebnega sami zase, so kot celota skladni. Za piko na i so za stropno luč izbrali starinski lestenec, ki v prostor vnese nekaj eklektičnosti drugega časa.

  Nava arhitekti
  Nava arhitekti so spalnico naselili z različnimi, a skladnimi pohištvenimi kosi. vir: https://www.navaarhitekti.com/stanovanje-puharjeva

  Inovativna rešitev

  Tudi če gre za garsonjero ali manjše stanovanje, kjer spalnica ni ločena od ostalih prostorov, to ni razlog, da ji ne bi mogli zagotoviti intimo, ki jo potrebuje. Da je temu res tako dokazuje spalnica arhitektov Archimetrics. Ker je šlo za enosobno stanovanje z zelo malo kvadraturo, arhitekti niso želeli postavljati montažnih sten in manjšati volumen prostora. Spalnico so od preostalega prostora zato zamejili s prosojnimi zavesami, ki se zvezno nadaljujejo v jedilnico. Čeprav gre za eno sobo, se lahko ta hitro prilagaja različnim rabam prostora, kar kontroliramo z odpiranjem in zapiranjem zaves. Ta element v prostor prav tako vnaša igro transparence, svetlobe in večplastnosti.

  Archimetrics

  Archimetrcis
  Archimetrics arhitekti so v malem, enosobnem stanovanju spalnico zamejili z zaveso. vir: https://arhimetrics.si/project/rog

  Minimalizem

  Spalnica pravzaprav ne potrebuje drugega kot veliko, udobno posteljo. S to mislijo je svojo spalnico zasnoval tudi umetnik Donald Judd, ki je svoji spalnici namenil celotno nadstropje nekdanje tovarne v New Yorku, ki jo je spremenil v ogromno, večnadstropno stanovanje. Spalnica tako sestoji iz postelje, počivalnika in umetniških del, razporejenih po obodu. Mesto postelje, ki je pravzaprav samo jogi, je simbolno dvignjeno na lesen plato, opremljen z bralno lučko.

  Donald Judd
  Umetnik Donald Judd je spalnico opremil zelo minimalistično. vir: https://www.wallpaper.com/art/donald-judd-101-spring-street-new-york-studio

  Pisana spalnica

  Barve so delikaten element; nepravilno uporabljene lahko delujejo ceneno in nesmiselno, premišljeno uporabljene pa poživijo prostor in prispevajo k njegovemu celostnemu dojemanju. Mojstrsko jih je v hiši Wimbledon zagotovo uporabil arhitekt Richard Rogers, kjer barve zaznamujejo tudi obe spalnici. Kar je ključno, je način njihove uporabe; barvno so poudarjeni le točno določeni elementi, barvni odtenki pa so skrbno izbrani, tako da se dopolnjujejo in so med seboj harmonični.

  Richard Rogers
  Kako pravilno upoabljati barve v spalnici, nam govori primer spalnice arhitekta Richarda Rogersa. vir: https://metropolismag.com/projects/richard-rogers-wimbledon-house/.
  Richard Rogers
  vir: https://www.themodernhouse.com/journal/what-were-hearing-richard-rogers-wimbledon-house-residency/

  Kraljevsko udobje

  Oblikovalka studia Coco Lapine Design je zasnovala spalnico, ki kar kliče, da bi se v njej zadrževali celo deževno nedeljsko popoldne. Spalnica je odeta v naravne, zemeljske tone in minimalistično opremljena, krasijo pa jo domiselni okrasni dodatki, kot je veja z jesenskim listjem. Osrednji element je mehka postelja z oblazinjenimi robovi in številnimi blazinami. Težko si je predstavljati udobnejšo in intimnejšo spalnico od te.

  Kraljevska spalnica
  Mehka postelja kar vabi, da bi v njej preživeli ves deževen dan. vir: https://cocolapinedesign.com/2020/11/17/bright-bedroom-with-warm-accents/
  Kraljevska spalnica
  Spalnico odlično dopolnjujo dodatki v toplih, zemeljskih tonih. vir: https://cocolapinedesign.com/2020/11/17/bright-bedroom-with-warm-accents/

   

   

  Trendi, dizajn 2206
  Avtor: MojMojster Magazin - Trendi
  Imamo kar 970 izvajalcev za področje Spalnice:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Imamo kar 970 izvajalcev za področje Spalnice:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 970 izvajalcev za področje Spalnice
  8.9
  0

  JK MIZARSTVO JANKO KOŠEC S.P.

  Celje
  8.6
  0

  MIZARSTVO JK KAKER, d.o.o.

  Mozirje
  10
  1

  MIZARSTVO - VOLČJAK ROBERT S.P.

  Kostanjevica Na Krki
  8.7
  0

  MIZARSTVO PANGERC ANTON S.P.

  Vodice
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SPALNICE?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane