Za področje
    Poroterm 2

    Visokotemperaturna toplotna črpalka – rešitev pri prenovah

    Članek je koristil že 1738+ uporabnikom
    Verjetno ste že slišali za toplotne črpalke, o katerih se zadnja leta resnično veliko govori. Toplotne črpalke toploto pridobivajo iz obnovljivih virov energije zemlje, vode ali zraka in zato predstavljajo enega najbolj ekoloških načinov ogrevanja. Poleg tega jamčijo tudi energetsko neodvisnost od sprememb na trgu in samozadostnost. 
    Strokovni članek 1738
    visokotemperaturna toplotna cpralka
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    1. Zakaj izbrati toplotno črpalko?

    Sezona ogrevanja lahko marsikomu prinese veliko skrbi, predvsem kar se tiče stroškov energentov. Zato vsako zimo veliko ljudi išče rešitve, kako svoj ogrevalni sistem posodobiti tako, da bo kar najbolj energetsko učinkovit, okolju prijazen in predvsem znosen za denarnico. Toplotna črpalka je na prvi pogled morda res dražja od konvencionalnih, danes skoraj že zastarelih načinov ogrevanja, a se je treba zavedati, da se zaradi izjemno nizkih stroškov obratovanja in popravil investicija povrne že v 6-9 letih, odvisno od tipa trenutnega ogrevanega sistema, energetske učinkovitosti objekta in tipa toplotne črpalke. 

    Poznamo tri tipe toplotnih črpalk, to so toplotna črpalka zrak-voda, zemlja-voda in voda-voda, nadalje pa ločimo tudi med visokotemperaturno in nizkotemperaturno toplotno črpalko. 

    Kakšne so razlike med visokotemperaturno in nizkotemperaturno toplotno črpalko, si preberite v nadaljevanju. 

    2. Kaj je visokotemperaturna toplotna črpalka?

    2.1 Visokotemperaturna toplotna črpalka kot nalašč za prenove

    Mnogi še vedno zmotno mislijo, da je toplotna črpalka rešitev zgolj za novogradnje z novimi ogrevalnimi sistemi (s toplotno črpalko), kar pa ne drži. Visokotemperaturna toplotna črpalka je namreč idealna ravno za prenove, sanacije in adaptacije starih ogrevalnih sistemov. Prednost visokotemperaturne toplotne črpalke je ravno v tem, da dopušča ohranitev obstoječih ogrevalnih teles (radiatorjev, konvektorjev ipd.). To je mogoče zaradi izjemno visoke temperature ogrevalne vode 80 stopinj Celzija, ki jo je visokotemperaturna toplotna črpalka sposobna doseči. 

    To je več kot navadna oziroma nizkotemperaturna toplotna črpalka, ki se uporablja za vgradnjo novih ogrevalnih sistemov. Starejši radiatorji in konvektorji namreč potrebujejo več toplote, da segrejejo sobo, kot jo potrebuje npr. talno gretje. Prav tako je v starih objektih velikokrat fasada velikokrat tudi slabo izolirana, kar še dodatno poveča potrebo po gretju. 

    2.2 Visokotemperaturna toplotna črpalka in nizke temperature

    Dodatna prednost je, da visokotemperaturna črpalka odlično deluje tudi pri izjemno nizkih temperaturah – do zmanjšanega delovanja pride šele pri -25 stopinjah, takšnih temperatur pa v Sloveniji praktično ne doživimo. Mnoge skrbi, da toplotna črpalka v kombinaciji s starim oziroma obstoječim ogrevalnim sistemom pri nižjih temperaturah ne bo delovala tako, kot bi deloval popolnoma nov ogrevalni sistem. Visokotemperaturna črpalka rešuje točno to zagato. 

    Visokotemperaturna toplotna črpalka
    Visokotemperaturna toplotna črpalka omogoča povezavo z obstoječim ogrevalnim sistemom radiatorjev, zato je dobra rešitev za prenove starih objektov, kjer ne želimo zamenjati celotnega ogrevalnega sistema. 

    3. Visokotemperaturna toplotna črpalka – delovanje

    3.1 Visokotemperaturna toplotna črpalka – notranja in zunanja enota

    Visokotemperaturna toplotna črpalka je kot vsaka toplotna črpalka sestavljena iz notranje in zunanje enote. Zunanja je tista, ki iz okolice pridobiva energijo, vir energije pa je lahko voda, zemlja ali zrak. Poleg obeh omenjenih enot ima tudi rezervoar za toplo vodo. Zunanja enota toplotne črpalke zajema toploto iz okolja in jo prenese v notranjo enoto, kjer se medij, ki toploto prenaša, še dodatno segreje. Ne glede na vir toplote je medij oziroma prenašalec toplote vedno voda.

    Poleg tega je sestavni del toplotne črpalke tudi rezervoar za hišno sanitarno vodo, ki se uporablja v kopalnici, kuhinji in drugod, kjer je vir tekoče vode. 

    3.2 Trije krogotoki

    Poglejmo si še podrobneje, kako deluje visokotemperaturna toplotna črpalka. Deluje namreč na korelaciji med temperaturo, volumnom, tlakom in plinom. Ko se poviša tlak, se poviša tudi temperatura plina in obratno – ko se tlak zniža, se zniža temperatura plina. Visokotemperaturna toplotna črpalka tako kot vsaka toplotna črpalka zato deluje na na podlagi treh krogotokov. To so vir, od katerega prejme energijo, hladni krogotok ter ogrevalni sistem. 

    toplotna črpalka
    Tudi visokotemperaturna toplotna črpalka je sestavljena iz notranje in zunanje enote. 

    4. Nizkotemperaturna in visokotemperaturna toplotna črpalka

    4.1 Kakšne so razlike med obema tipoma?

    Glavna razlika med visokotemperaturno in nizkotemperaturno toplotno črpalko je pravzaprav polje njene uporabe. Kot smo omenili že na začetku, visokotemperaturne toplotne črpalke nudijo zelo ekonomično ogrevanje doma celo v času izredno nizkih temperatur zunanjega zraka. Zaradi tega so dobra rešitev za energetsko slabe, potratne hiše, kar predstavljajo predvsem stari in obstoječi objekti. Novogradnje morajo biti namreč tako ali tako grajene skladno z energetskimi standardi, ki so vsako leto strožji. 

    Visokotemperaturna toplotna črpalka za razliko od nizkotemperaturne omogoča tudi povezavo z obstoječim ogrevalnim sistemom radiatorjev, zato ob prenovi objekta ni treba menjati celotnega ogrevalnega sistema. Kljub temu boste z zamenjavo za visokotemperaturno toplotno črpalko prihranili kar nekaj denarja.

    Nizkotemperaturne toplotne črpalke so primernejše za nove ogrevalne sisteme s stopnim, talnim ali stenskim ogrevanjem oziroma za ogrevanje z nizkotempertaturnimi radiatorji, česar pa starejši objekti praviloma nimajo. 

    5. Visokotemperaturna toplotna črpalka - cena

    Tako visokotemperaturne kot nizkotemperaturne toplotne črpalke omogočajo visoke prihranke in močno zmanjšajo ogrevalne stroške stanovalcev. Za ponazoritev, kako hitro e povrne investicija in kako malo stroškov boste imeli s toplotno črpalko, naj navedemo naslednjo primerjavo. 

    Za ogrevanje enodružinske hiše boste na kurilno sezono porabili približno 2500 – 3000 litrov kurilnega olja, kar pomeni, da boste na ogrevalno sezono, odšteli okrog 3000 EUR (podatek za ceno kurilnega olja 1,2 EUR iz aprila 2022). S sistemom toplotne črpalke pa boste za ogrevanje iste površine plačali približno 4 x manj, med 700 in 900 EUR. Poleg tega ne smemo pozabiti, da boste s toplotno črpalko ogrevali tudi sanitarno vodo in porabo energije zato še dodatno zmanjšali. Investicija se vam bo povrnila v 6-9 letih.

    Prav tako ne smemo pozabiti, da lahko v primeru nakupa toplotne črpalke za subvencijo zaprosite EKO SKLAD, ki vam bo povrnil približno tretjino začetne investicije in tako še dodatno zmanjšal vrednost nakupa. 

     

    Strokovni članek 1738
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Toplotna črpalka?

    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka
    9.6
    1

    FENIKS INŠTALACIJE d.o.o.


    8.9
    8

    GRADBENIŠTVO KOS d.o.o.


    8.9
    3

    Ce-dom d.o.o.


    10
    1

    SMEVT trgovina in storitve d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane