Za področje

    Toplotna črpalka za sanitarno vodo

    Članek je koristil že 1394+ uporabnikom
    Segrevanje sanitarne vode je drugi najvišji strošek gospodinjstva – takoj za ogrevanjem objekta. Po več desetletji, odkar jih poznamo, je postalo samoumevno, da je najugodnejši način za ogrevanje sanitarne vode zagotovo toplotna črpalka. 
    Strokovni članek 1394
    toplotna crpalka sanitarna voda
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    1. Ogrevanje sanitarne vode 

    Ob ogrevanju hiše velikokrat pozabimo, da ne ogrevamo le prostorov, pač pa tudi sanitarno vodo. Slednjo ogrevamo tudi poleti in ne le pozimi. Ogrevanje sanitarne vode predstavlja približno šestino energije za ogrevanje, ki jo porabimo pozimi, zato je smiselno razmišljati o cenovno ugodnem in okolju prijaznem načinu ogrevanja. 

    Ogrevanje sanitarne vode zaradi manjše porabe energije kot ogrevanje prostorov nudi bolj dostopne alternativne načine ogrevanja iz obnovljivih in samozadostnih virov, kot sta npr. ogrevanje s sončnimi kolektorji ali toplotna črpalka za sanitarno vodo. Oba načina poleg samozadostnosti precej zmanjšata stroške ogrevanja sanitarne vode, toplotna črpalka pa je poleg tega energetsko zelo učinkovita, investicija pa se povrne že v nekaj letih. 

    Toplotna črpalka
    S toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode boste popolnoma samozadostni, obenem pa boste prihranili precej denarja.

    2. Toplotna črpalka za sanitarno vodo je nepremagljiva rešitev

    2.1 Prihranite na ogrevanju sanitarne vode

    Toplotna črpalka za sanitarno vodo je zanesljivo najcenejši način ogrevanja sanitarne vode in prekaša celo sončne kolektorje (SSE), ki se uvrščajo na drugo mesto. Vendar pa imajo ti kopico problemov, kot so pravilna umeščenost in dovolj zaporednih sončnih dni, česar na vsaki parceli in na vsakem geografskem območju ni mogoče zagotoviti. S toplotno črpalko boste za ogrevanje sanitarne vode prihranili tudi več kot štirikrat!

    2.2 Toplotna črpalka za sanitarno vodo je okolju prijazna

    Navedimo še en podatek, ki vas bo dodatno prepričal o smiselnosti investicije v toplotno črpalko za sanitarno vodo: ta način ogrevanja zmanjša CO2 emisije za več kot 60 %, kar je ogromno. Toplotna črpalka toploto pridobiva iz naravnih in obnovljivih virov energije in prispeva k ohranjanju čistega okolja. 

    2.3 Brezplačno ohlajanje kleti

    Ne samo, da se investicija povrne že v nekaj letih in da gre za čisto, zeleno energijo, z nakupom omenjene toplotne črpalke imamo možnosti brezplačnega ohlajevanja kleti v vročih poletnih mesecih.

    2.4 Možnost samostojne uporabe ali priključitev na kotel

    Toplotna črpalka za sanitarno vodo nudi možnost samostojne uporabe, lahko pa se jo priključi na ogrevalni kotel, ker imajo določene bojlerske toplotne črpalke za sanitarno vodo vgrajen tudi serijski cevni register. Zelo je zaželena kombinacija toplotne črpalke in peči na drva/biomaso.

    Toplotna črpalka za sanitarno vodo
    Toplotna črpalka za sanitarno vodo je poleg sončnih kolektorjev najbolj ekološki način ogrevanja sanitarne vode

    3. Delovanje toplotne črpalke za sanitarno vodo

    Toplotna črpalka deluje tako, da iz bližnje okolice odvzema toploto, ki jo nato oddaja drugemu prenašalcu oziroma mediju, ki je običajno voda. V redkejših primerih je lahko ta medij tudi zrak. Uparjalnik črpalke najprej zajame toploto iz okolice, ta pa se v njem nato upari in segreje. Toplotna črpalka ustvari takšne pogoje, da segreta para kondenzira, po tem postopku pa nato odda svojo toploto mediju, torej vodi. Medij – voda – priteče do ekspanzijskega ventila, kjer se ji zniža tlak. Nato se proces ponovi, saj voda teče do uparjalnika.

    Toplotna črpalka – naj bo za ogrevanje sanitarne vode ali cele hiše – deluje podobno kot hladilnik, le da je njeno delovanje ravno obratno. 

    3.1 Toplotna črpalka potrebuje elektriko

    Čeprav je vir, iz katerega toplotna črpalka pridobiva toploto, naravni (zrak, zemlja ali voda), toplotno črpalko poganja elektrika. Na električno energijo delujeta ventilator in kompresor. Grelno število je razmerje med porabljeno električno energijo, ki jo črpalka uporablja za svoje delovanje in toploto, ki jo proizvaja. Grelno število nam pove, kako učinkovita je toplotna črpalka za sanitarno vodo. 

    4. Investicija se vam bo povrnila že v nekaj letih

    Čeprav se zdi vena nakupa toplotne črpalke za sanitarno vodo morda nekoliko visoka, se vam bo povrnila že v nekaj letih. Drugače povedano: strošek nakupa toplotne črpalke za sanitarno vodo boste nadoknadili že v 7 letih od nakupa, nato pa vas bo ogrevanje sanitarne vode stalo znatno manj, kot ogrevanje vode na druge vire energije. Če odštejemo še ceno bojlerja, ki ga potrebujemo ne glede na vir energije, se investicija povrne še prej. 

     

     

     

     

    Strokovni članek 1394
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Toplotna črpalka?

    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1353 izvajalcev za področje Toplotna črpalka
    8.9
    8

    GRADBENIŠTVO KOS d.o.o.


    8.9
    1

    EXPERTO INTERNATIONAL proizvodnja, trgovina in storitve d.o.o.


    8.7
    0

    EKOSOLAR DENIS KACIJAN S.P.


    8.9
    17

    TERMO Leon Vrečko s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane