Za področje

    Zelena streha - prednosti, načrtovanje in vzdrževanje

    Članek je koristil že 1616+ uporabnikom
    Verjeli ali ne, je z današnjimi tehnologijami gradnje možno ozeleniti praktično katerokoli streho, z naklonom do 45 stopinj. Izvedba zelene strehe je mogoča tudi naknadno. Če vas zanima ali je tudi vaša streha primerna za ozelenitev se lahko z izvajalci dogovorite za ogled. Z vsako zeleno streho vrnemo drobcen košček nazaj k naravi.
    1616
    zelena streha

    1. Prednosti ozelenjenih streh

    Edina stvar, ki zmanjšuje razširjenost zelenih streh, je zahtevna izvedba in večja začetna investicija. Vse ostale stvari govorijo v prid zelenim streham, so pojasnili v podjetju Škrbe. Najprej so tukaj ekološke prednosti, saj zelena streha zmanjšuje onesnaženost zraka in vode ter izboljšuje zdravje ljudi, s čimer se zmanjšajo zdravstveni stroški. Ozelenitev podaljša življenje krovnim materialom, jo je mogoče reciklirati in stroški za hlajenje so bistveno nižji. Zelene strehe tudi čistijo zrak in nižajo temperaturo v okolici objekta preko evaporacije vode iz rastlin. 

    Raziskave so pokazale, da se z zeleno streho dnevne potrebe po hlajenju lahko zmanjšajo tudi do 75%. Manj bodo obremenjeni tudi žlebovi in meteorni kanali, saj lahko zelena streha zadrži od 70-90% padavin. Deževnico lahko tudi zbirate in jo uporabljate za zalivanje. Prav tako so ozelenjene strehe bolj požarno varne ter zmanjšujejo elektromagnetno sevanje skozi streho za 99,4% in hrup za do 50dB. Kljub nekoliko večji začetni investiciji, zelena streha polepša objekt, zniža stroške za energijo in dvigne vrednost nepremičnine, višino najemnine in zadovoljstvo uporabnikov.

    zelena-garaza.jpg
    Zelo priljubljena je ozelenitev garaž in nadstreškov.

    2. Kako načrtovati zeleno streho?

    Če želite, da vam bo zelena streha služila še veliko let, je potrebna skrbna izvedba. Za ozelenitev so primerne vse konstrukcije: betonska, lesena, kovinska, opečna ... da so le vodoodporne in imajo zadostno nosilnost. Vsaka zelena streha vsebuje več plasti: koreninsko zaščito, zaščitno plast, drenažo, filtracijsko plast, substrat in rastline. Najpomembnejša plast je hidroizolacija, ki mora biti odporna proti koreninam, drugače je potrebno položiti dodatno plast koreninske zaščite.

    Z modernimi tehnologijami je možno ozeleniti tudi strehe pod naklonom. Upoštevajte pa podnebje, mikroklimo, padavine, višino, naklon in osončenost. Pri naklonih nad 10 stopinj uporabljamo posebne tehnične elemente, ki preprečujejo zdrs zemljine in erozijo. Naklonov nad 45 pa običajno ni možno ozeleniti. Zelena streha ima veliko težo, zato se nujno posvetujte z inženirjem statike. Preproste ekstenzivne zelene strehe tehtajo okoli 60-150 kg/m2. Posebej je potrebno preračunati točkovne obremenitve kot so: drevesa, nadstreški, poti in zadržana deževnica. Načrtujte tudi dostop do strehe za inštalacijo, obratovanje, redno d ostopanje in vzdrževanje. Bodite pozorni kateri tipi ozelenitve so pohodni in kateri ne. Priporočljivo je tudi načrtovanje poti med ozelenitvami.

    Glede na intenzivnost ozelenitve ločimo več tipov zelenih streh. Ekstenzivna zelena streha je primerna za nepohodne strehe z nizko nosilnostjo. Ne zahteva zalivanja in ima nizke stroške vzdrževanja. Uporabljamo rastline odporne na sušo. Pol-intenzivna zelena streha prinese s seboj višje stroške, globlji substrat pa nam omogoča široko izbiro ozelenitve. Intenzivna zelena streha pa omogoča zasaditev grmovnic in dreves. Za ekstenzivne ozelenitve uporabimo vzdržljive, na sušo odporne rastline, kot so: lišaji, mahovi, različne gorske in puščavske rastline ter trave. Na intenzivno ozelenjenih strehah je izbira praktično neomejena.

    3. Vzdrževanje zelene strehe

    Pri vzdrževanju takoj po ozelenitvi, moramo paziti na zadostno količino vode, nadomeščanje suhih rastlin in odstranjevanje plevela. Sledi faza razvojnega vzdrževanja, v kateri rastlinam pomagamo, da prekrijejo celotno površino. Pri dolgoročnem vzdrževanju pa na streho posegamo enkrat do dvakrat letno. Vzdrževanje zelene strehe je neposredno odvisno od intenzivnosti ozelenitve. Ekstenzivne zelene strehe je potrebno namakati le ob namestitvi in prvo leto, nato pa se vzdržujejo same. Intenzivne zelene strehe pa zahtevajo aktivne zalivalne sisteme. Približno dvakrat na leto je potrebno z zelene strehe odstraniti plevel, očistiti kanale za vodo in glede na stanje prsti po potrebi dodati gnojilo. V kolikor je to mogoče, mojstri iz podjetja Škrbe priporočajo, da se z izvajalcem, ki je streho izvedel dogovorite tudi za dolgoročno vzdrževanje strehe.

    1616
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zelene strehe?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane