Za področje

    Najina hiška, 2. del

    Članek je koristil že 5286+ uporabnikom
    V prispevku Najina hiška, 1. del si lahko preberete poglavja na temo nakupa parcele, načrtovanja in izrisa hiše ter poglavje o finančnem načrtu. Želimo vam prijetno branje.
    Drugo 5286
    04 3faza05
    Imamo kar 847 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Gradnja

    Imava prijatelja, ki ima znanca, ki pozna nekoga, ta pa pozna res dobrega gradbinca. Tako sva našla gradbinca, s katerim sva bila zelo zadovoljna. Z gradbincem sva se dogovorila še pred izdajo gradbenega dovoljenja. V dveh mesecih so naredili izkop, zazidali hišo, postavili ostrešje in pokrili streho. Uporabili so 30 cm Porotherm opeko, na strehi pa sekundarno kritino Agepan in opečne strešnike Nelskamp. Temelji so obloženi z 8 cm stirodurjem, Vgradili so tudi dimnik Schiedl fi 200. Ostrešje pa je narejeno iz smreke, ki je zaščitena z brezbarvno zaščito. Sama sva bila najboljša nadzornika in med gradnjo odkrila, da so naredili prekratki napušč, a ker se je bližala zima, smo ga pustili in spustili ceno. Gospodje pri strešni kritini so izračunali premalo kvadraturo strehe, posledično premalo strešnikov – zunaj pa zima, sneg in božič... Hoteli so naju prepričati, da ne obstaja siv dimniški zaključek. Na antracit sivi strehi pa že ne bova imela rdečega dimnika, posebej ker sva na sejmu videla Schiedlov sivi dimniški zaključek! Nato so vgradili rjave žlebove, čeprav sva naročila antracit sive. So jih pač zamenjali. Nekje na sredini gradnje sva določala, kje želiva imeti stropne luči v jedilnici in nad kuhinjskim pultom – WTF?! V betonsko ploščo sva namreč vstavila požirke in modelčke za stropne luči. Tik pred polaganjem parketa sva odkrila, da so stopnice na napačni višini... A vsi ti problemi so bili rešljivi, gradbinec je prišel tudi po že plačanem računu in se držal svojega dela pogodbe. Načeti so bili le živci.

    04-3faza05.jpg

    04-3faza07.jpg

    04-3faza12.jpg

    04-3faza14.jpg

    Inštalacije, vgradnja oken in ostala betonska dela

    Sledilo je luknjanje komaj zgrajene hiše. S prijatelji sva najprej naredila vse potrebne kanale za elektriko, vodovod in kanalizacijo in nato zaščitila hišo s hidroizolacijo. Pojedli smo dosti špinače, a hiša je bila pripravljena na vgradnjo oken.

    06grobagd02.jpg

    Okna

    Odločila sva se za lesena troslojna Marlesova okna. Kot pri vsaki fazi sva tudi tukaj naredila obsežno raziskavo in se še danes sprašujeva, če je bila odločitev pravilna. Še vedno bi izbrala les, ampak mogoče drugega ponudnika. Tistega leta sva bila očitno pionirja v ideji za manjši toplotni most, Ral montaža se je šele dobro začela, da pa bi okna zamaknili navzven v izolacijo pa še niso slišali. Vseeno je prišel dan, ko so prišli, vgradili in odšli. A so se kmalu vrnili. Večina oken sega do tal in ko so gospodje zapustili parcelo, je najina hiška izgledala smešno. V zgornjem nadstropju so na zunanji strani oken zmontirali zunanje kljuke, čeprav nimava nobenega balkona! To, da so pri drsnih vratih pustili za 1 prst široko špranjo med stekli, ne bom posebej poudarjala. Očitno so mislili, da želiva naravno rekuperacijo. Doplačala sva še, da je steklo v vseh oknih na enaki višini. Tudi tega niso naredili, kot so obljubili.

    07okna01.jpg

    Vodovodne in električne inštalacije

    Vodovodna in električna napeljava je bila v lastni režiji. Ata »vodoinštalater« naju je poslal v trgovino, da si izbereva vso sanitarno opremo in nato še po armature. Midva pa sva spremenila načrt in začela prestavljati WC iz enega v drugi vogal in spet v tretjega, in še isto z banjo, dokler ni ata nekega dne zabetoniral odtoke in odločil v najinem imenu. V fazi načrtovanja sva imela idejo o dvojnem vodovodnem sistemu, kjer bi enega napajala meteorna voda. A ko sva preračunala investicijo, vse filtre, črpalke in ostalo potrebno opremo, sva zadevo opustila. V hiši imava sedaj napeljan vodovodni sistem z alu-plastičnimi Rehau cevmi. Pripravljeno imava tudi tretjo zanko, ki omogoča takojšno toplo vodo, a je ne uporabljava.

    08vodovod01.jpg

    V fazi načrtovanja in pridobivanja soglasij nama je elektro povedal, kje je najbližji kabel. Da elektriko pripeljeva do hiše, sva prečkala 2 parceli. A nekega dne je bagerist pri kopanju pretrgal neobstoječi električni kabel na najini parceli. Glej ga zlomka, in smo imeli elektriko brez soglasij. Nato sva naluknjano hišo napolnila s požirkami in s podometnimi dozami za vtičnice in stikala. Najina hiša nima pametnih inštalacij, tudi nima modularno zasnovanih stikal, ima pa požirke za vse zvočnike, TV, internet, računalnike, sobne termostate in za vse še prihajajoče kable. Pozabila sva le na zvonec. In nato je prišel gospod za omete...

    09elektrika04.jpg

    Mala komunalna čistilna naprava

    Nekje pred ometi sva ugotovila, da je skrajni čas za MKČN. Skopali smo luknjo, zabetonirali temelj, vstavili Aquatec plastično čistilno napravo, izkopali drenažno jamo, speljali vse meteorne vode in povezali cevi. MKČN je imela ob dobavi precej šibko puhalo, ki ni bilo veselo občasnih poplav, zato sva ga 5 let kasneje zamenjala z močnejšim Hiblow, ki deluje super. V zemlji okoli hiše se nahaja velika količina cevi za vodovod in meteorne vode, z debelino od fi 50 pa vse do fi 160. Bila sva mnenja, da bova potrebne cevi z lahkoto prepeljala s Cliotom, kako sva se uštela!

    10mkcn01.jpg

    10mkcn08.jpg

    Drugo 5286
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 847 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 847 izvajalcev za področje Novogradnja
    8.9
    0

    MAVRIČ podjetje za gradbeništvo d.o.o.


    10
    4

    DM GRADNJE, DRAGAN MARINKOVIĆ S.P.


    8.9
    0

    GRAD-BEN d.o.o.


    10
    5

    GRAPAEL d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane