Za področje

    Obnova stare hiše

    Članek je koristil že 11488+ uporabnikom
    Če ste lastnik stare nepremičnine ali jo nameravate kupiti, je ključno vprašanje, ki si ga morate postaviti: ali se splača hišo prenoviti ali jo porušiti in zgraditi na novo? Če mislite da je ključ za odgovor starost hiše, se krepko motite, saj je presoja veliko bolj zapletena.
    11488
    obnova hise

    1. Kdaj se obnova hiše splača?

    Upoštevati je potrebno trdnost konstrukcije, razporeditev prostorov, stanje stavbnega pohištva in materialov ter stroške ogrevanja in vzdrževanja objekta, svetujejo v Obnova-gradnje d.o.o. Prav tako premislite, koliko časa imate na voljo za obnovo objekta, saj se včasih prenova lahko zavleče. Obseg prenove narekuje tudi čas in denar, ki ga potrebujete za gradbeno dovoljenje. Tega ne potrebujete v kolikor gre za vzdrževalna dela, npr. zamenjavo tlakov in stavbnega pohištva, vsekakor pa ga potrebujete pri posegu v konstrukcijo objekta.

    Čez palec lahko rečemo, da se obnova hiše splača pri objektih, ki so stari največ 50 let, če prenova ne zahteva spremembe razporeditve prostorov, spreminjanje nosilnih sten ali celovito stilsko preobrazbo. V takšnem primeru zna biti novogradnja celo hitrejša in cenejša, vendar upoštevajte pridobivanje gradbene dokumentacije, ki se lahko zavleče za več mesecev.

    prenova-stanovanja.jpg
    Staro stanovanje prej in potem: kot dan in noč.

    2. Kako poteka obnova stare hiše?

    Pred prenovo se posvetujte z arhitektom, notranjim oblikovalcem ali gradbenim inženirjem, odvisno od predvidenih prenovitvenih del. Ti strokovnjaki vam bodo izdelali načrt prenove, oceno stroškov in predviden čas prenove. Le z dobrim načrtom se lotite finančnega in časovnega načrtovanja. Manjše prenove, ki ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, prištevamo med investicijska vzdrževalna dela, kamor sodijo popravila, gradbena, inštalacijska, obrtniška dela, zamenjava inštalacij, tehnoloških naprav in ostala oprema. Primeri takšnih del so: zamenjava parketa, keramičnih ploščic, sanitarnih in drugih elementov, pleskanje sten in stropov in adaptacija zunanjega ovoja stavbe z vgradnjo ustrezne toplotne izolacije in izvedbo finalnega sloja. Vse to je možno pod pogojem, da se ne posega v konstrukcijo objekta ter se ne spreminja velikost, zmogljivost, namembnost in zunanji videz objekta, saj v nasprotnem primeru potrebujete gradbeno dovoljenje.

    prenova-pisarne.jpg
    Prenova pisarne lahko pomladi vašo poslovno dejavnost.

    3. Obnova hiše - cena

    Če morate staro hišo pred obnovo še kupiti, je potrebno upoštevati oz. k prenovi prišteti tudi ceno nepremičnine, opozarjajo v Obnova-gradnje. Ocena investicije za obnovo hiše je lahko zelo težavna, zaradi številnih nevidnih faktorjev. Na ceno obnove hiše vplivajo tako načrtovani posegi, kvaliteta materialov in obseg prenove, kot tudi nepredvideni stroški. Npr. ko med prenovo ugotovite, da je treba določene konstrukcijske elemente zamenjati ali obnoviti električno napeljavo. Pri boljši oceni investicije vam lahko pomaga izkušen arhitekt ali gradbeni inženir, ki že ima izkušnje s prenovami. Cena prenove hiše tako variira med 800 - 1600 €/m2, lahko pa je cena tudi višja, če se odločite za luksuzne materiale ali pa so potrebna posebna dela: npr. restavratorska dela.

    11488
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova hiše?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane