Za področje

    Vrste posegov v konstrukcijo

    Članek je koristil že 4051+ uporabnikom
    Za poseg v konstrukcijo se smatra vsaka konkretna sprememba na nosilni konstrukciji, ki vpliva na nosilnost oz. nadaljnjo sposobnost za prevzem obtežb. Poseg je torej vsaka odstranitev ali dograditev določenega dela konstrukcije, lahko je tudi navezava na obstoječo konstrukcijo. V tokratnem članku smo za vas strnili in opisali vse vrste posegov v nosilno konstrukcijo, ki so značilni pri prenovah objektov.
    Strokovni članek 4051
    Vsak poseg v konstrukcijo posledično povzroči spremembe prvotnih notranjih sil nosilne konstrukcije
    Imamo kar 1148 izvajalcev za področje Prenova hiše:

    1. VRSTE POSEGOV V NOSILNO KONSTRUKCIJO

    Poznamo več različnih vrst posegov, ki se v osnovi delijo v štiri skupine. Mednje prištevamo posege, ki nosilno konstrukcijo oslabijo, posege, ki vplivajo na povečanje ali zmanjšanje obtežbe, posege povezane s sanacijo konstrukcije in posege namenjene izključno utrditvi nosilne konstrukcije.

    Oslabitev konstrukcije

    Med vrste posegov, na račun katerih se oslabi celotna nosilna konstrukcija prištevamo utore, niše, preboje, večje dodatne odprtine v nosilnem zidu ali stropu za potrebe vgradnje novih vrat, stopnišča ali dvigala ter enostavno odstranitev določenega dela nosilne stene. Posegov, katerih rezultat je oslabitev celotne nosilne konstrukcije objekta, se lotevamo v najmanjši možni meri, pred pričetkom vsakega izmed naštetih posegov pa je priporočljiv posvet s strokovnjakom za gradbene konstrukcije - statikom.

    Povečanje ali zmanjšanje obtežbe

    Posegi, ki vplivajo na povečanje ali zmanjšanje obtežbe na nosilno konstrukcijo objekta so: nadzidava stavbe oz. povečanje števila zgornjih etaž (posledica je povečanje obtežbe), zamenjava obstoječih lesenih stropov z AB stropovi (posledica je povečanje obtežbe), vgradnja ali namestitev dodatne opreme v hiši, namestitev težje izolacijske fasade in podobno. Vsi našteti posegi imajo torej posledico povečanja obtežbe, sorazmerno s tem pa se zmanjša varnost nosilne konstrukcije objekta, kar pa ne pomeni, da tudi v nasprotni smeri zmanjšanje obtežbe poveča varnost konstrukcije.

    Sanacija konstrukcije

    Pod pojmom sanacija oz. obnova konstrukcija razumemo posege oz. popravila poškodb, s pomočjo katerih povrnemo konstrukcijo v prvotno stanje.

    Utrditev konstrukcije

    Pri posegih utrditve konstrukcije lahko gre za utrditev nosilnih elementov konstrukcije (npr. injektiranje kamnitega stene ali oblaganje zidov z AB ometi) in vgradnja vodoravnih zidnih vezi (jeklene palice sidrane na stičiščih ali na vogalih zidov).

    2. UPOŠTEVATI JE POTREBNO SPREMEMBE NOSILNOSTI KONSTRUKCIJE!

    Še enkrat je potrebno poudariti, da vsak poseg v konstrukcijo posledično povzroči spremembe prvotnih notranjih sil nosilne konstrukcije. Lep primer prakse je recimo izdelava nove odprtine v zidu za potrebe novih vrat, kjer se notranje sile preusmerijo na preostale dele zidu, kjer se avtomatično povečajo. V primeru, da so notranje sile nosilnega zidu prevelike, se kaj hitro pojavijo vidne razpoke, v končni fazi je seveda možna tudi porušitev celoten stene. Pri vsem tem je bistveno dejstvo, da so vse spremembe pravzaprav nepovratne, vrnitev v prvotno stanje je, po preusmeritvi notranjih sil na preostale dele nosilnega zidu, nemogoča. Tudi v primeru ponovne pozidave prej narejene vratne odprtine, se notranje sile ne bodo vrnile na prvotno mesto.

    Pred pričetkom posega je torej potreben tehten razmislek, ali je poseg sploh nujen. Že res, da je večina prenov hiš namenjena izboljšanju kvalitete življenja, funkcionalnosti prostorov, večje odprtosti in podobno, pa posegov ne smemo izvajati na račun zmanjšanja varnosti nosilne konstrukcije.

    Nekvaliteten poseg v konstrukcijo se kaže v obliki razpok na steni
    Nekvaliteten poseg v konstrukcijo se kaže v obliki razpok na steni


    Strokovni članek 4051
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova hiše?

    Imamo kar 1148 izvajalcev za področje Prenova hiše:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1148 izvajalcev za področje Prenova hiše
    8.9
    0

    K-GRAD, d.o.o., Zgornje Gorje


    8.9
    15

    RENOTIM, BORUT HROVATIN s.p.


    10
    26

    SPIN-INVEST, strojne inštalacije d.o.o.


    8.3
    9

    Adaptacije NAJA, Emsad Rošić s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane