Za področje

    Notranja vrata s podbojem ali vrata s skritimi podboji?

    Članek je koristil že 3864+ uporabnikom
    Vrata s klasičnimi podboji že stoletja dominirajo, vseeno pa se na trg prebijajo tudi nova vrata s skritimi podboji, ki bolje odgovarjajo minimalističnim modernim trendom. Raziskali smo oba tipa vrat, njihove materiale, prednosti, slabosti in druge značilnosti.
    3864
    notranja vrata

    1. Notranja vrata s podbojem

    Notranja vrata z vidnimi podboji so klasična, tradicionalna izbira, ki ne gredo iz mode, so pojasnili mojstri iz podjetja Gomo. Poznamo masivna lesena vrata, steklena vrata, furnirana notranja vrata, PVC vrata, kovinsko-lesena vrata, jeklena vrata ali alu vrata. Močnejši materiali, kot sta aluminij in jeklo tvorita trden vratni okvir in omogočata zasteklitev večjih površin.

    vrata s podboji.jpg
    Klasična vrata s podboji ne gredo iz mode, saj so na voljo številni materiali in dizajni.

    2. Podboji za notranja vrata

    Leseni podboji so klasični podboji, ki se uporabljajo že od nekdaj. Trpežnost lesa podbojev ščiti in drži vratno krilo. Dodatna prednost lesenega podboja pa je, da je lahko iz istega lesa, torej barve in teksture, kot vratno krili, zato z njim tvori skladno celoto. Obstajajo tudi alu ali jekleni podboji za vrata, ki so še posebej odporni na poškodbe. Uporabljajo se predvsem za pogosto uporabljena vrata, npr. vhodna vrata ali skladišča. Jekleni podboji so z vročim cinkanjem in prašnim barvanjem zaščiteni pred korozijo, mogoče pa jih je tudi dodatno prelakirati in uskladiti z videzom vrtnega krila.

    3. Vrata s skritimi podboji

    Najnovejše estetske trende pa narekujejo vrata s skritimi podboji. Notranja vrata brez podbojev so minimalističnega sodobnega videza, poravnane z ravnino zidu, stik med vrati in zidom pa izgleda le kot ozka reža. Majhen a trden alu okvir je vgrajen v steno in očem skrit ter ga je možno vgraditi v običajne zidane stene, predelne knauf stene, armiran beton ali siporex stene. Priljubljena so tudi vrata, ki pokrivajo višino od tal do stropa in tako izgledajo še bolj preprosto.

    Vrata brez okvirjev so primerna tako za doma, kot za restavracije, galerije ali poslovne prostore. Skrito okovje zagotavlja kakovostno odpiranje in zapiranje, ki je z uporabo magnetne ključavnice lahko praktično neslišno. Skriti tečaji vrat s pomočjo kakovostnih nasadil prenašajo težo vratnega krila in skrbijo za enakomerno fugo na obodu krila. Skriti panti se lahko nastavljajo tudi po višini, širini in globini. Tesnenje notranjih vrat z nevidnimi podboji pa zagotavlja tesnilna gumica, ki izboljšuje zrakotesnost in zvočno izolacijo vrat.

    vrata brez okvirjev.jpg
    Vrata s skritimi podboji so praktično nevidna.

    4. Montaža skritih podbojev za vrata

    Montaža aluminijastih podbojev notranjih vrat se običajno izvaja še pred izdelavo ometov, saj je tako možno najlepše izvesti zaključne notranje omete. Možna pa je tudi naknadna vgradnja med prenovo ali adaptacijo, le da je ta nekoliko dražja, saj je potrebna še naknadna izvedba ometov okoli vratne odprtine, pojasnjujejo v podjetju Gomo. Notranja vrata poravnana z zidom se običajno montirajo tik pred vselitvijo v hišo ali stanovanje, zato da se vratna krila ne poškodujejo med vgradnjo.

    3864
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranja vrata?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane