Za področje

  Izdelava škarpe

  Članek je koristil že 10158+ uporabnikom
  Drsenje zemljine po pobočju in vodna erozija povzročata velike poškodbe na hišah, cestah in drugih objektih. Vsako strmino, ki ni iz žive skale, je potrebno utrditi z opornim ali podpornim zidom. Za vas smo pripravili kratko predstavitev najobičajnejših rešitev.
  10158
  škarpa

  1. Podporni in oporni zidovi

  Zakaj potrebujemo podporni zid ali podporni zid? Če želimo objekt obvarovati pred erozijskim delovanjem zemljine, ki drsi po pobočju, moramo strm teren dobro utrditi. Glede na tip zemljine lahko določimo minimalen kot strmine, ki je še varen, vendar kot 90 stopinj zdrži le živa skala. Kvalitetno izvedena škarpa učinkovito ustavi plazenje. Upoštevati je potrebno pritisk zemljine na zid, dimenzije temeljev, uporabiti ustrezno armaturo in primerno betonsko mešanico, so pojasnili v podjetju M-gradnje. Podporni oz. oporni zidovi so lahko iz betona, kamniti ali škarpnikov.

  kamniti zid.jpg
  Škarpa iz betonskih zidakov lepega naravnega videza. VIr: tlakovanje-medved.si

  2. Materiali za oporne zidove

  Glede na želen izgled in potrebno trdnost lahko za oporne zidove uporabimo različne materiale. V osnovi ločimo tri tipe izvedbe opornih zidov: z betonskimi škarpniki, stebri ali z enovito armiranobetonsko konstrukcijo. Betonske škarpnike lahko uporabimo za bolj položna pobočja, vendar je njihova prednost, da jih lahko v celoti ozelenimo. Betonski stebri zdržijo že večje pritiske. Najbolj trdna pa je enotna armiranobetonska škarpa.

  Za končni videz škarpe je betonske škarpe možno obložiti z dekorativnim kamnom, ali pa je ta že zgrajena iz kamnitih lomljencev. Če želite okolici hiše dati naravni pridih mojstri iz M-gradnje priporočajo kamnito škarpo iz naravnega kamna.

  stebrni oporni zid.jpg
  Škarpa iz betonskih stebrov. Vir: tlakovanje-medved.si

  3. Izdelava škarpe

  Zaradi velikih zemeljskih pritiskov in problemov zatekanja vode, zahteva postavljanje opornih zidov natančnost in strokovnost izvedenih del. Že v fazi načrtovanja se izračuna statiko ter pravilne dimenzije temelja, glede na višino škarpe in tipa zemljine za njo. V gradbeni jami se najprej nasuje in utrdi plast gramoza. Sledi povezovanje armature temeljev in zidu, vgrajevanje armaturnih palic in vlivanje betonske mešanice. Ko je oporni zid postavljen, se vgradijo še drenažne cevi s filtrom, ki omogočajo odtekanje vode, ki bi se drugače nabirala za zidom. Če je oporni zid obložen z dekorativnim kamnom se izvede tudi vgradnja hidroizolacije.

  opaž za zid.jpg
  Vlivanje betona v opaž za armiranobetonski zid. Vir: tlakovanje-medved.si
  10158
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Oporni zidovi?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane