Za področje

  Podporni zid ali škarpa

  Članek je koristil že 29829+ uporabnikom
  Kljub temu, da je bilo o podpornih konstrukcijah že veliko povedanega in zapisanega, smo vam tokrat enkrat za vselej pripravili objasnitev pojmov podporne in oporne konstrukcije. Kaj je podporni zid oz. podporna škarpa, katere so vrste podpornih zidov, kako pravilno poteka izvedba podpornega zidu in kakšna je njegova cena?
  Strokovni članek 29829
  skarpa
  Imamo kar 982 izvajalcev za področje Podporni zidovi:

  1. Kaj je podporni zid?

  Podporni zid je podporna konstrukcija, katere primarna naloga je varovanje oz. podpiranje nasipa. S pomočjo podpornega zida tako zadržimo zemljo pred vsipavanjem oz. njenim posedanjem, poleg tega pa na račun vgradnje podpornega zidu pridobimo nekaj ravnega terena. Podporni zid ima poleg svoje primarne (funkcionalne) naloge tudi estetsko vlogo, saj poživijo okolico in ji dajo okrasni pomen.

  2. Vrste podpornih konstrukcij

  Podporne zidove oz. konstrukcije delimo v dve osnovni skupini, in sicer v težnostne podporne konstrukcije in upogibne podporne konstrukcije. O vrstah podpornih zidov bo več napisanega v prihajajočih člankih.
  Podporni zid

  2.1 Težnostne podporne konstrukcije

  V skupino težnostnih podpornih konstrukcij uvrščamo kamnite podporne zidove, kamnite zložbe, različne oblike armirano-betonskih podpornih zidov, betonske ali lesene kašte in gabione.

  2.2 Upogibne podporne konstrukcije

  Med upogibne podporne konstrukcije pa se uvrščajo pilotna stena, diafragma, zagatna stena in berlinska stena z vertikalnimi nosilci in vmesnimi polnili.

  2.3 Dimenzioniranje podpornih konstrukcij

  Za težnostne podporne konstrukcije je značilno, da se pritiskom oz. obremenitvi zemljine zoperstavijo s svojo lastno težo. Težnostne podporne konstrukcije so lahko toge ali gibke in sestavljene iz različnih materialov.
   
  Pri dimenzioniranju podpornih konstrukcij moramo upoštevati primarni sili, ki nastopata v statični obravnavi. To sta pritisk zemljine in lastna teža konstrukcije podpornega zidu. Na težnostno podporno konstrukcijo pa lahko poleg prej omenjenih primarnih sil vplivajo tudi druge obremenitve.
   
  Pri statični analizi podpornega zidu so upoštevana mejna stanja globalne nosilnosti, prevrnitve, lega oz. pozicija rezultante sil v dnu temelja, morebiten zdrs pod temeljem, nosilnost temeljnih tal, mejna stanja na račun strujanja talne vode in upoštevanje ter dimenzioniranje kritičnih prerezov podpornega zidu.

  3. Izdelava škarpe

  Pri izvedbi podpornega zidu je potrebno upoštevati pritisk zemlje na podporni zid, velikost temeljev, ustrezno armaturo in kakovost betonske mešanice oz. primerno marko betona v primeru armirano-betonskega podpornega zidu.
   
  Ni nujno, da je podporni zid izključno iz armiranega betona. Podporni zid lahko sestavljajo betonski zidaki ali kamniti bloki. Kot omenjeno že prej, je poglavitni pomen podpornega zidu preprečevanje zdrsa zemlje  primeru nagnjenega terena in preprečitev vdora vode z višjega na nižji nivo.
   
  Kot prvo je potrebno izkopati gradbeno jamo s temelji. Na dno jame se nasuje gramoz, ki ga ustrezno utrdimo. Ko je podlaga dobro pripravljena in utrjena, jo betoniramo ter postavimo lesene opaže in vgradimo ustrezno armaturo. Armaturo predstavlja rebrasto železo, povezano s stremeni v t.i. armaturni koš. Sledi vlivanje betona v prej pripravljen opaž, s čimer se izvede temelj za škarpo. Z gradnjo podpornega zidu lahko nadaljujemo, ko se beton ustrezno utrdi.
   
  Ko končamo z gradnjo podpornega zidu, sledi postavitev drenažne cevi s filtrom, po kateri odtekata padavinska in talna voda v ponikalnico ali meteorno kanalizacijo.

  2.4 Hidroizolacija škarpe

  Pri izvedbi podpornega zidu se velikokrat pozabi na ustrezno vgradnjo hidroizolacije. Z nevgradnjo hidroizolacije je beton izpostavljen vplivom in pronicanju vode iz zaledja podpornega zidu. Ravno zaradi tega, da ne pride do raznih poškodb, korozije, rjavenja, pokanja in drugih nevšečnosti, je hidroizolacija škarpe še toliko pomembnejša.

  4. Najcenejša škarpa

  Cena škarpe je v osnovi odvisna od izvajalca, uporabljenih materialov podpornega zidu in dimenzij podpornega zidu.
   
  Najcenejša škarpa stane okoli  120 - 150 €/m2. Za več informacij pošljite povpraševanje preko naše spletne strani, kjer vam bomo pomagali z izbiro najugodnejšega izvajalca za podporni zid.
   
   
   
  Strokovni članek 29829
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Podporni zidovi?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 982 izvajalcev za področje Podporni zidovi:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane