Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Škarpe: Kako zavarovati hišo ob hribu?

    Članek je koristil že 22497+ uporabnikom
    V Sloveniji je teren zelo razgiban, zato se pogosto zgodi, da objekt stoji tik ob strmem pobočju. Pogosto prebivalci sami zravnajo teren in tako ustvarijo strmo steno terena ob objektu. Če želimo objekt zavarovati pred erozijskim delovanjem, moramo navpičen teren skrbno zavarovati. Klasičen način varovanja terena je podporni zid ali po domače ‘’škarpa’’. Poznamo pa še druge načine, kot npr. škarpnike, geomreže in geotekstil, protierozijski geotekstil, itd.
    Strokovni članek 22497
    Škarpa, vir: img.archiexpo.com
    Imamo kar 1088 izvajalcev za področje Oporni zidovi:

    1. Podporni zid ali škarpa

    Primarna funkcija podpornega zidu je nosilna, da lahko ta ustrezno nosi, ga je potrebno ustrezno oblikovati. Pomembno pa je tudi, da opravimo predhodne analize terena in opravimo statičen izračun, saj v nasprotnem primeru ne moramo predvideti obremenitve na škarpo.

    Škarpa je lahko izdelana iz betona, vlita ali pa je zgrajena iz kamna.

    Pri betonski škarpi je potrebno predvideti ustrezno strukturo škarpe, ta je lahko izvedena s pomočjo stebrov ali kontinuirano, prav tako pa je potrebno škarpo ustrezno temeljiti. Pri postopku je potrebno upoštevati pritisk zemljine na škarpo, dimenzije temeljev, uporabiti je potrebno ustrezno armaturo in primerno betonsko mešanico.

    2. Škarpniki

    Škarpniki po eni strani teren utrdijo, obenem pa predstavljajo estetski element našega vrta. Zložimo jih lahko bolj na redko, takrat lahko vmes posadimo zelenje ali pa jih namestimo bolj na gosto, takrat bolj varujejo našo zemljino. Z njimi lahko oblikujemo do nekje 3 m visoke škarpe.

    Škarpniki so montažni elementi, saj so izdelani v tovarni in pripeljani na mesto vgraditve. Pogosto je betonu, ki mora biti ustrezno zmešan, dodano tudi hidrofobno sredstvo, ki poveča odpornost škarpnikov in preprečuje njihovo zmrzovanje.

    Pozitivna lastnost teh je, da jih lahko zložimo tako, da se prilagodijo vsakemu terenu, prav tako pa je enostavna njihova montaža. Sam teren pa je manj zaščiten s škarpniki, kot pri izvedbi betonske škarpe.

    3. Geomreže, armirani geotekstil

    Klasične betonske škarpe vse pogosteje nadomeščajo geomreže, s katerimi  utrdimo poševno zemljino. Pozitivna lastnost tega utrjevanja je, da je poševnina lahko v celoti zazelenjena, na njej lahko rastejo rastline manjše rasti.

    Zemljino armiramo s kovinsko mrežo po plasteh, vmes pa vstavljamo armirani geotekstil, ki mora imeti ustrezno trdnost. Izbrati moramo tako imenovano geomrežo, ki ima veliko togost in ustrezno natezno trdnost.

    4. Protierozijski geotekstil

    Poševno zemljino pa lahko zaščitimo pred erozijo tudi s pomočjo protierozijskega geotekstila. V tem primeru je lahko pobočje še bolj zazelenjeno. Uporabimo lahko geotekstil iz naravnih vlaken, ki so sicer manj obstojne, ali pa umetno geosintetiko, ki je sicer umetna, ima pa daljšo življenjsko dobo.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen.

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje.

    Škarpniki, vir: www.gorec.info
    Škarpniki, vir: www.gorec.info


    Geomreže, vir: www.informacija.net
    Geomreže, vir: www.informacija.net


    Naravni geotekstil, vir: catalog.wlimg.com
    Naravni geotekstil, vir: catalog.wlimg.com


    Strokovni članek 22497
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Oporni zidovi?

    Imamo kar 1088 izvajalcev za področje Oporni zidovi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1088 izvajalcev za področje Oporni zidovi
    8.9
    2

    LIBELA, GAŠPER PETKOVŠEK S.P.


    8.9
    5

    GGES Sara Dizdarević s.p.


    7.7
    3

    ALBIN, Albin Šarkezi s.p.


    10
    4

    ANDRE d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane