Za področje

    Protipožarna vrata

    Članek je koristil že 7448+ uporabnikom
    Vse pogosteje se v individualne objekte vgrajuje požarna vrat ali z drugim imenom protipožarna vrata, predvsem na prehodu med kotlovnico in domovanjem. Primarna lastnost protipožarnih vrat je varovanje pred požarom in preprečevanje njegove širitve. Protipožarna vrata morajo biti v objektu neprestano zaprta, z izjemo časa, ko skoznje vstopamo iz prostora v prostor. Požarna vrata morajo ščititi tudi pred uhajanjem dima iz prostora.
    Strokovni članek 7448
    pozarna vrata
    Imamo kar 657 izvajalcev za področje Notranja vrata:

    1. Zakaj izbrati protipožarna vrata?

    Dokazano je, da požar povzroči mnogo manj finančne škode, če imajo objekti oziroma stavbe vgrajena požarna vrata (protipožarna vrata) ter druge elemente protipožarnega sistema. Ob tem ne smemo pozabiti dejstva, da v primeru požara ne govorimo zgolj o finančni škodi, saj ima požar lahko katastrofalne, tragične posledice za ljudi, ki se zadržujejo v objektu v času požara. Protipožarna vrata zagotavljajo daljši čas za evakuacijo, močno omejijo potencialno širjenje ognja, zadržujejo škodljive pline, ki nastajajo pri gorenju in ki so pogostokrat še bolj smrtonostni od samega ognja. 

    Prav to je razlog, zakaj so požarna vrata obvezen element vsake javne stavbe, niso pa obvezen element zasebnih objektov in enodružinskih hiš. V nadaljevanju navajamo številne prednosti, zaradi katerih menimo, da bi protipožarna vrata morala postati element vsake hiše. Za zasebne domove je najbolj priporočljivo, da se protipožarna vrata namesto med garažo in bivalnim prostorom ali med kurilnico in preostalim delom hiše - odvisno od pozicije naprav, ki imajo največjo možnost za povzročitev požara. 

    2. Protipožarna vrata različnih materialov

    Na izbiro imamo klasična jeklena ognjevarna vrata ter ognjevarna vrata iz lesa ali aluminija. Materiali za protipožarna vrata, ki so na voljo, so skrbno izbrani glede na svoje lastnosti kljubovanja ognju in dimu. Protipožarna vrata predstavlja zajeten strošek, ki pa odtehta morebitna tveganja v primeru požara. Na strošek vpliva tudi mterial, iz katerega so požarna vrata narejena. 

    2.1 Jeklena protipožarna vrata

    Pri jeklenih ognjevarnih vratih gre za krilo in okvir vrat, ki sta izdelana iz odpornega jekla. Sredica vratnega krila je iz posebnega polnila, tesnila. V določenih izvedbah z odprtino je potrebno v protipožarna vrata vgraditi tudi steklo, ki kljubuje ognjenim zubljem.

    1.2 Aluminijasta protipožarna vrata

    Aluminijasta protipožarna vrata se od steklenih in jeklenih razlikujeta zgolj po tem, da je njihov okvir in vratno krilo iz aluminija. Lastnosti sredice vratnega krila pa so enake kot pri prej omenjenih vratih.

    1.3 Lesena požarna vrata

    Lesena ognjevarna vrata imajo vratno krilo in okvir vrat narejen iz lesa. V vratnem krilu se nahajajo ognjevarno polnilo, tesnila in steklo. V nasprotju s splošnim prepričanje, da les hitro gori, je les zelo dober za požarna vrata, saj hitro zgori le njegova ovojnica, ta pa nato deluje kot ščit pred ognjenimi plameni in preprečuje, da bi ogenj prodrl proti zdravi sredici lesa, ki je ključna za zaščito pred ognjem. Lesena požarna vrata so zato dobra izbira. 

    Protipožarna vrata
    Protipožarna vrata zagotavljajo daljši čas za evakuacijo, močno omejijo potencialno širjenje ognja, zadržujejo škodljive pline.

    3. Koliko časa požarna vrata kljubujejo požaru?

    3.1 Faktor R 

    Faktor R nam pove, kakšna je sposobnost elementa, da svojo nosilnost ohrani kljub požaru in je izražena v minutah: R15, R30, R60, R90... R 15 pomeni, da nek konstrukcijski oz. nosilni element svojo nosilnost ohranja 15 min po pričetku požara, torej da prenese 15 min standardne požarne obremenitve. Faktor R sicer ni pomemben za požarna vrata, saj požarna vrata seveda niso nosilni konstrukcijski element, vendar pa se moramo zavedati, da protipožarna varnost deluje le sistemsko, torej če je objekt kot celota varen pred požarom. Nič nam ne pomagajo super protipožarna vrata, če je konstrukcija tako slaba, da se zruši v 15 ali manj minutah po pričetku požara. 

    3.2 Faktor E za požarna vrata

    V ponudbi najpogosteje najdemo vrata, ki poskrbijo za 30 minutno zaščito pred požarom. V tem primeru govorimo o standardu EI30. V kolikor je zahtevana daljša varnost prostora pred požarom, lahko izbiramo tudi med standardoma EI60 (60 minut) ali EI90 (90 minut). Požarna vrata pa morajo poleg požara preprečevati, da iz prostora ne uhaja tudi toplota in dim.

    3.3 Faktor I za protipožarna vrata

    To je faktor, ki nam pove, kakšna je sposobnost elementa, da prepreči prevelik prenos toplote. Protipožarna vrata morajo iz tega razloga imeti zelo dobro izolativnost, ta pa je kot vse ostalo prav tako izražena v minutah: I15, I30, I60... (pomeni 15, 430, 60 min...)

    4. Kako kupiti dobra požarna vrata?

    Ko kupujemo protipožarna vrata, moramo biti pozorni, da na njih najdemo identifikacijsko nalepko. Na identifikacijski nalepki je navedena ognjevarnost, certifikacijski organ (v Sloveniji je edini akreditiran laboratorij ZAG), proizvajalec in številka ustreznega dokumenta.

    4. Cena za protipožarna vrata

    Protipožarna vrata so dražja od navadnih. Pomemben dejavnik, ki kroji ceno požarnih vrat je standard, velikost ter material vrat. Svoje k ceni dodajo tudi svetlobne odprtine v vratih. Cene požarnih vrat se gibljejo od 200€/m2 naprej.

    Strokovni članek 7448
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranja vrata?

    Imamo kar 657 izvajalcev za področje Notranja vrata:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 657 izvajalcev za področje Notranja vrata
    10
    3

    Pibor d.o.o.


    10
    5

    GOMO Gorazd Moravec, s.p.


    9.3
    0

    Mizarstvo Zadnikar s.p.


    9.8
    2

    TOP-LES mizarske storitve Anton Podlesnik s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane