Za področje

    Stensko ogrevanje, stensko gretje

    Članek je koristil že 18150+ uporabnikom
    Najpogostejši način ogrevanja je klasično radiatorsko ogrevanje, vedno pogosteje se uporabniki odločajo tudi za talno ogrevanje. Poznamo pa tudi stensko ogrevanje, ki ga je enostavno vgraditi, odlikuje pa ga tudi nizka poraba.
    Strokovni članek 18150
    stensko ogrevanje
    Imamo kar 1423 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    1.Kaj je stensko ogrevanje oz. stensko gretje?

    Stensko ogrevanje oz. stensko gretje, poznano tudi kot sevalno ogrevanje, je sodoben in učinkovit način ogrevanja doma. Za razliko od ogrevalnih sistemov, ki se za ogrevanje prostora zanašajo na vroč zrak, stensko ogrevanje uporablja sevalno toploto za ogrevanje sten in predmetov v prostoru. Če poenostavljeno ponazorimo: pri stenskem ogrevanju namesto posameznih radiatorjev, ki sevajo toploto, celotna stena deluje kot en velik radiator. Posledica tega je udobnejša in enakomernejša toplota po celotnem prostoru.

    2. Stensko ogrevanje - prednosti 

    Stensko ogrevanje je zelo ugodno predvsem zato, ker postane grelno telo celotna stena, ki oddaja toploto po celotni višini. Stena pozimi prostor ogreva, poleti pa lahko stenske instalacije uporabimo tudi za hlajenje. S stenskim ogrevanjem lahko hitro prilagajamo višino temperature v prostoru. Prav tako pa je občutek v prostoru boljši, saj stene ne hladijo zraka ob stenah.

    Stensko ogrevanje preprečuje tudi nastanek kondenzacije na notranjem delu zunanjih sten, saj so te segrete. Kljub stenskemu ogrevanju je lahko zaključni sloj stene poljuben, kot npr. omet, keramične ploščice, itd. Ne nazadnje pa je cena stenskega ogrevanja dostopna, stroški vzdrževanja so nizki, poraba energije pa je prav tako nizka.

    2.1 Stensko gretje je učinkovito

    Stensko ogrevanje je energetsko učinkovit način ogrevanja vašega doma. Ker se toplota oddaja iz sten, ne potrebuje toliko energije kot tradicionalni ogrevalni sistem, ki mora segrevati zrak v prostoru.

    2.2 Stensko ogrevanje je udobno

    Stensko gretje je udobno. Sevalna toplota namreč zagotavlja bolj udobno toploto v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi. Toplota se enakomerno porazdeli po prostoru, kar odpravlja hlad in prepih.

    2.3 Bolj zdrav zrak v zaprtih prostorih

    Stensko ogrevanje ni odvisno od sistema s prisilnim prezračevanjem, ki lahko širi prah in alergene po celotnem domu. To lahko privede do izboljšane kakovosti zraka v zaprtih prostorih in bolj zdravega življenjskega okolja.

    2.4 Stensko ogrevanje je vsestransko

    Stensko gretje je mogoče namestiti v različne vrste sten, vključno z betonskimi, opečnimi in suhomontažnimi stenami.

    2.5. Stensko gretje je praktično in estetsko

    Stensko gretje omogoča prostor brez vizualno motečih grelnih teles, na katerih se nabira tudi prah. Prostor je tako razbremenjen, odprt in izčiščen.

    3. Stensko gretje - vrste

    3.1 Električno stensko gretje

    Ta vrsta stenskega ogrevalnega sistema uporablja električne grelne plošče, ki so nameščene v steno. Paneli priključeni na elektriko oddajajo toploto v prostor. Električno stensko ogrevanje je enostavno za montažo in se lahko uporablja kot primarni ali sekundarni sistem ogrevanja.

    3.2 Stensko gretje na vodo

    Kot tradicionalni radiatorji tudi stensko ogrevanje uporablja vodo za segrevanje sten in oddajanje toplote v prostor. Sistem je sestavljen iz cevi, ki so vgrajene v stene in povezane s centralnim grelnikom tople vode. Vodno stensko ogrevanje je energetsko učinkovitejše od električnega stenskega ogrevanja in je idealno za večje domove ali zgradbe.

    4. Stensko ogrevanje - na kaj morate biti pozorni?

    Problem pri stenskem ogrevanju lahko nastane, če objekt ni dovolj toplotno izoliran, saj takrat toplota odteka iz objekta. Napeljava v steni zahteva tudi veliko prostora, tako da se ne sme prekrivati z drugimi instalacijami. Stena, v kateri imamo stensko napeljavo, mora biti prosta, tako da ob njo ne smemo postavljati pohištva. Stensko ogrevanje je lahko v suhi izvedbi, takrat je ogrevalna cev integrirana v mavčno - kartonske ali druge plošče. Izvaja pa se lahko tudi v mokri izvedbi, takrat se cevi pritrdijo direktno na steno in zalijejo.

    4.1 Začetni stroški

    Začetni stroški namestitve stenskega ogrevalnega sistema so lahko višji kot pri tradicionalnem ogrevalnem sistemu. Vendar pa lahko prihranek energije sčasoma nadomesti začetne stroške.

    4.2 Montaža

    Namestitev sistema stenskega ogrevanja zahteva strokovno namestitev, ki je lahko bolj zapletena kot tradicionalni sistemi ogrevanja.

    4.3 Vzdrževanje

    Stensko ogrevanje zahteva redno vzdrževanje, da se zagotovi optimalna učinkovitost ogrevalnega sistema. 
    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 18150
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

    Imamo kar 1423 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1423 izvajalcev za področje Ogrevanje
    8.9
    1

    TEHNO - SAN, Anes Šabić s.p.


    8.9
    0

    GRADBENO PODJETJE PIRAMIDA splošna gradbena dejavnost, d.o.o.


    8.9
    1

    AKM3 Aleš Drobež s.p.


    8.9
    0

    IMPRO storitve d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane