Za področje

    Lokacijska informacija za nakup parcele

    Članek je koristil že 10551+ uporabnikom
    Preden začnemo z gradnjo hiše moramo pridobiti gradbeno dovoljenje, postopek pridobivanja tega vodi ponavadi arhitekt. V proces smo sicer vključeni, vendar nam ni potrebno skrbeti za potek samega procesa. Dostikrat pa je ljudem neznan potek procesa do gradbenega dovoljenja.
    Strokovni članek 10551
    Izbira zemljišča, vir: www.hypoprodaja.si
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. Izbira in nakup zemljišča

    Logično je, da moramo najprej izbrati in kupiti zemljišče, na katerem bomo gradili, če tega seveda nismo podedovali od babice. Nakup parcele najlažje naredimo v sodelovanju z nepremičninsko agencijo. Do zemljišča lahko sicer pridemo relativno hitro, vendar se splača za samo izbiro porabiti nekaj časa. Zemljišče je eno od ključnih dejavnikov, ki bo determiniral naše življenje.

    Poleg osnovnih zadev, kot npr. odaljenosti od mestnega središča in javne infrastrukture, moramo biti pozorni na veliko dejavnikov. Zelo je pomembna orientacija in osončenje zemljišča. Dobro je izbrati takšno zemljišče, ki bo orientirano s čimdaljšo stranico proti jugu. Tako bomo skozi vso leto prejeli kar se da veliko sonca. Pomembno je tudi, da se predhodno pozanimamo o vseh omejitvah zemljišča. Ponavadi so lahko problematični predvsem varovalni pasovi. Varovalni pas je obočje v katerem ne smemo graditi. Ponavadi so varovalni pasovi postavljeni ob robovih vodotokov, komunalne infrastrukture, električne, plinske napeljave in podobno. Za primer, če gre po našem zemljišču komunalna infrastruktura, kljub temu, da je ta pod zemljo, ne smemo graditi nad njo in še nekaj metrov v obe strani od linije kanalizacije. Podobno velja tudi za druge napeljave. Te omejitve lahko preprečijo gradnjo našega objekta ali pa determinirajo njegovo pozicijo.

    Ugotoviti moramo tudi, če na našem bodočem zemljišču ni po možnosti predvidena prometna infrastruktura ali druga infrastruktura javne narave. Vedno je tudi določeno, kakšen tip objekta bo lahko stal na določeni lokaciji in kakšna je lahko pozidanost zemljišča. Na nekaterih zemljiščih je predvidena gradnja individualnih objektov, spet drugje vrstnih hiš ali večstanovanjskih objektov. Tako, da moramo že v štartu izbrati zemljišče ustrezno željenemu objektu. Ponavadi je z vrsto objekta povezana tudi pozidanost zemljišča, ki vpliva na to kako velik je lahko naš objekt. Prav tako je predhodno določeno, kako visok je lahko objekt, npr. P+M ali pa P+1. Teh določitev načeloma ni mogoče spremeniti. Z prostorskim planom pa je določeno tudi kakšen je lahko stil objekta, vrsta strehe in podobno. O vseh opisanih lastnostih se je potrebno predhodno pozanimati, da naknadno ne pride do nevšečnosti.

    2. Lokacijska informacija

    Veliko od napisanih podatkov lahko razberemo iz lokacijske informacije. Lokacijsko informacijo zahtevajte že pred nakupom parcele. To je dokument v katerem najdete vse potrebne podatke o zemljišču, ki jih je potrebno upoštevati tudi pri Projektu za gradbeno dovoljenje.

    Lokacijsko informacijo lahko zahteva samo lastnik zemljišča ali pooblaščen zastopnik. Lokacijsko informacijo pridobite na lokalni upravni enoti. Cena za lokacijsko informacijo znaša okrog 50 EUR. Dolžnost lastnikov, ki prodajajo določeno zemljišče je, da kupcu pokažejo tudi lokacijsko informacijo in jih seznanijo s podatki, ki jih ta obsega.

    V lokacijski informaciji najdete podatke o prostorskih aktih, ki veljajo na območju. V njej je opredeljeno, katera vrsta gradnje in namenska raba je dovoljena na zemljišču. V lokacijski informaciji pa najdete tudi podatke o območjih varovanj in omejitev, merila in pogoje za graditev objektov, kot npr. funkcionalna in oblikovna merila, pogoje za gradnjo infrastrukture, ipd. V lokacijski informaciji je opredeljeno tudi, kako je z gradnjo enostavnih objektov na določenem zemljišču.

    3. Geodetski posnetek

    Ko ste enkrat izbrali in kupili parcelo ter imate o njej vse potrebne informacije, se lahko oglasite pri lokalnem geodetu. Pred pripravo Projekta za gradbeno dovoljenje (PGD) morate namreč pridobiti še geodetski posnetek. Ta je nujno potreben preden začne arhitekt, v sklopu PGD, risati načrt arhitekture.

    Geodetski načrt vsebuje podatke o terenu, vodah, že obstoječih objektih, rastlinah, vodih in drugih podatkih o parceli. Ponavadi se geodetski posnetek naredi za vsaj 25 m širok pas, ki vsebuje zemljišče predvidenega ali obstoječega objekta in bližnjo okolico. Nujno pa mora posnetek zajeti tudi dostopen koridor, mesto po katerem bodo uporabniki dostopali do objekta.

    Ko nam geodet naredi geodetski posnetek, lahko začnemo razmišljati o Projektu za gradbeno dovoljenje. Z vsemi pridobljenimi podatki, z lokacijsko informacijo in geodetskim posetkom se oglasimo pri arhitektu, ki začne nato s pripravo Projekta za gradbeno dovoljenje.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .


    Ureditveni pogoji, vir: www.geoprostor.net
    Ureditveni pogoji, vir: www.geoprostor.net


    Primer lokacijske informacije, vir: s3.mojalbum.com
    Primer lokacijske informacije, vir: s3.mojalbum.com


    Strokovni članek 10551
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    0

    Biro Biro d.o.o.


    10
    5

    Uroš Špile, s.p.


    8.9
    0

    Studio Abiro d.o.o.


    8.9
    0

    Gradbit d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane