Za področje

  Elektro omarica za števec, cena elektro omarice

  Članek je koristil že 35149+ uporabnikom
  Elektro omarica za števec je sestavni del elektroinstalacij. V električno omarico so vgrajene vse merilne in zaščitne naprave (varovalke) ter glavna stikala, ki pripomorejo k nadzoru električnih instalacij in varnosti vašega doma. Električna omarica je najpogosteje narejena iz nerjavne pločevine ali umetnih materialov. Ne glede na vrsto materiala elektro omarice je nujno, da je le-ta kvaliteten, ognjevaren in odporen na zunanje vremenske vplive.
  Strokovni članek 35149
  priljubljen
  Vgradna, podometna električna omarica
  Imamo kar 2007 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

  1. Kaj vsebuje električna omarica?

  Postavitev elektro omarice je nujna še pred samim pričetkom gradbenih del, saj je za izvedbo večine del potrebna delujoča elektroinstalacija. Tako je že v fazi grobih gradbenih del potrebna napeljava kablov ter postavitev gradbene elektro omarice. Poznamo različne vrste električnih omaric, ki se razlikujejo predvsem po načinu montaže. V nadaljevanju si preberite, katere vrste elektro omaric so na voljo in kakšen je način montaže.

  1.1 Potrebno število elektro omaric

  Notranjo elektro omarico pravzaprav imenujemo razdelilnik. Glede na vaše potrebe se prilagodi število omaric po objektu. Večji objekti imajo elektro omarico v vsakem nadstropju. Še več prostora za elemente električnega in telekomunikacijskega omrežja pa zahtevajo pametne inštalacije.

  Svetujemo, da predvidite še dodatne omarice, kamor boste lahko speljali morebitni video nadzor, modem ali napajalnike LED razsvetljave. Na trgu za to obstaja veliko modularnih rešitev za omarice iz plastike ali kovine z zaščito od IP 40, ki se lahko sestavljajo in kombinirajo.

  1.2 Sestavni deli elektro omarice

  Omarica je v grobem sestavljena iz varovalk, ki jih strokovno imenujemo instalacijski odklopnik. Poleg njih najdemo še releje, glavno stikalo in prednapetostno zaščito. Navajamo sestavo elektro omarice za manjši objekt 120 m2 neto površine:

  - 1x izklopilna naprava na diferenčni tok FI 40/0,03A
  - 12x instalacijski odklopnik C/10A/1p
  - 14x instalacijski odklopnik C/16A/1p
  - 3x instalacijski odklopnik C/16A/3p
  - 1x instalacijski odklopnik C/40A/3p
  - 8x bistavilni releza vgradnjo na letev - 1x stikalo 1P, 20A
  - 1x prenapetostna zaščita I+II

  110899209_m.jpg
  Sestavljanje elektro omarice za povprečno hišo, montaža varovalk na DN letev

  2. Elektro omarica - podometna elektro omarica na fasadi

  Podometna električna omarica se vgrajuje v zid. Pri montaži podometne elektro omarice je potrebno upoštevati debelino izolacije na fasadi, saj se mora izolacija objekta ujemati s čelom omarice. V primeru, da je fasada objekta že končana, je za vgradnjo podometne elektro omarice potreben izrez odprtine. Širina in višina odprtine mora biti za 15-20 mm večja od širine in višine elektro omarice. Pred neposredno utrditvijo elektro omarice je prav tako potrebna priprava cevi za dovod in odvod iz elektro omarice.

  Podometna električna omarica se utrdi s pomočjo poliuretanske (PU) pene. Šele, ko se poliuretanska pena dokončno utrdi, se preko nje montira še okvir, ki ga je potrebno privijačiti iz notranje strani omarice. Okvir mora pokriti odprtino okrog omarice v izmeri 25 mm na vsaki strani. Elektro omarica mora biti po globini vgrajena 20 mm iz fasade objekta ravno zaradi omogočene montaže okvirja. Za dovod v podometno elektro omarico se lahko uporabi tudi kabelska kineta.

  3. Nadometna omarica

  Nadometna elektro omarica se montira neposredno na zid. Nadometno električno omarico se montira z najmanj štirimi vijaki iz notranje strani omarice. Zadnjo stran elektro omarice je potrebno prevrtati, hrbtišče pa se ojača s podložkami. Na zunanjo elektro omarico se lahko po želji naročnika namesti manjša streha zaradi boljšega odtekanja vode in zračenja omarice. Kabel se zaščiti s pomočjo zaščitnih korit in lijakov. 

  4. Prostostoječa elektro omarica, zunanja

  Prostostoječa elektro omarica je del NN priključka in je obvezen element vseh elektroinštalacij. Njeni sestavni deli niso enaki, kot v električni omarici znotraj vaše hiše. Strokovno jo imenujemo PS-PMO merilna omarica.

  unnamed.jpg
  Zunanja merilna elektro omarica za 6 števcev na podstavku, plastična izvedba

  4.1 Betonski podstavek za elektro omarico

  Svetujemo, da vam izvajalec pripravi temelj za elektro omarico v času izvedbe zunanje ureditve. Seveda pa na tržišču obstajajo tudi tipski betonski ali kovinski temelji. Pri postavitvi je potrebno paziti na ustrezno višino in dostopnost omarice.

  4.2 Merilna omarica PS-PMO

  Namen omarice je, da v vaše gospodinjstvo in električnega mrežja visoke napetosti varno pripelje 220 V napetost. Glede na različne potrebe po številu števcev vašega NN priključka projektant elektroinštalacij predvidi velikost in tip omarice. Omarica je lahko plastična ali kovinska, pri čemer je plastična bistveno cenejša. Vanjo izvajalec zmontira tropolno vertikalno in horizontalno varovalčno stikalo in varovalne taljive vložke za zaščito omrežja.

  4.3 Električni števec, trifazni

  Ključni element PS-PMO omarice je trifazni števec. Elektronski direktni trifazni absolutni števec delovne energije odčitava vašo porabo, ki jo lahko sami razberete preko prosojnega okenca. Nekateri ponudniki omogočajo tudi daljinsko odčitavanje porabe električne energije, kar vam precej olajša delo.

  4.4 Postavitev elektro omarice

  Prostostoječo elektro omarico lahko postavimo na podstavek, na pripravljen temelj ali na drog. Za postavitev elektro omarice na betonski temelj ali podstavek, je potrebno upoštevati minimalno višino oz. razdaljo od tal, ki znaša 50 cm. Usposobljen montažer elektro omarice mora zagotoviti, da je zaščitni tokokrog zmožen prenesti vse termične in dinamične šoke, do katerih bi lahko prišlo na mestu postavitve oz. instalacije.

  Pritrditev na drog je drugačna vrsta montaže prostostoječe elektro omarice. Elektro omarica se na drog pritrdi s pomočjo dveh RF trakov. Na hrbtno stran elektro omarice se najprej privijačita dva nosilca skozi izvrtane odprtine. Skozi nosilca se nato speljeta oba RF trakova. Pri montaži se elektro omarica prisloni na drog, trak, ki pa je speljan skozi oba nosilca pa se upogne proti zadnji strani droga. Trakovi se nato vodijo v L nosilce ter se na koncu zakrivijo v nasprotno smer. Nosilci v obliki črke L se na koncu paroma privijačijo s priloženim kompletom za vijačenje.

  5. Gradbena elektro omarica, nadomestna elektro omara

  Gradbena omarica omogoča varen dostop do elektrike med gradnjo in tako zagotavlja nemoten potek del. Pred priklopom na javno omrežje mora biti gradbena elektro omara ustrezno testirana. Za manjša gradbišča so na voljo standardne gradbene omare, lahko pa se gradbena elektro omarica izdela tudi po meri. Standardna omarica vsebuje nekaj enofaznih priključkov, nekaj 3 faznih priključkov, avtomatske varovalke in FID varovalo. Cena za gradbeno omarico znaša okoli 200 EUR.

  6. Cena elektro omarice

  Za konec vam podajamo še okvirno ceno zunanje elektro omarice.

  6.1 Cena zunanje elektro omarice

  Okvirna cena za zunanjo merilno elektro omarico, skupaj s trofaznim dvotarifnim števcem, podnožjem, varovalkami in MTK1, je 500 EUR/kpl.

  6.2 Cena notranje elektro omarice

  Cena za notranjo omarico za povprečen objekt pa se giblje med 500 do 1000 EUR EUR/kpl.

  Strokovni članek 35149
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Elektroinštalacije, Električar?

  Imamo kar 2007 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 2007 izvajalcev za področje Elektroinštalacije, Električar
  10
  8

  Enermont d.o.o.


  9.4
  0

  ENERSON, energetske storitve, projektiranje in upravljanje, d.o.o.


  8.7
  0

  ELEKTRO TRGO-INSTAL d.o.o.,elektroinštalacije


  10
  6

  RD TECH, montaže, trgovina, elektroinštalacije in druge storitve, d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane